Навіщо Росія руйнує парогенератори Запорізької АЕС. Пояснення експертів

За 18 місяців окупації Росія так і не змогла перепідʼєднати Запорізьку АЕС до власної енергосистеми. Тепер росіяни знищують коштовні парогенератори, єдиний виробник яких – російський «Росатом». Навіщо це Росії та до чого може призвести

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

10 серпня на одному з трьох парогенераторів четвертого енергоблока Запорізької АЕС стався витік радіоактивної води з першого контуру захисту у другий, йдеться у повідомлені МАГАТЕ. Розповсюдження радіації в навколишнє середовище не відбулося, проте несправність змусила Росію перевести цей енергоблок із гарячого зупину в холодний – більш безпечний стан.   

Натомість у гарячий зупин переведено шостий енергоблок, який працював із течією парогенератора з листопада 2022 року до березня 2023-го, пише у своєму Facebook колишній головний спеціаліст по реакторах Південноукраїнської АЕС Георгій Баклан. «Саме це змусило росіян перевести енергоблок №6 у стан холодний зупин», – додає він. 

Чи було усунуто пошкодження? «За моєю інформацією на 14 серпня, парогенератор шостого енергоблока знову потік, – повідомляє Forbes Ольга Кошарна, колишній член колегії Держатомрегулювання. – Ймовірно, найближчим часом вони будуть змушені перевести цей енергоблок знову у стан холодного зупину».  

З середини липня окупанти вивели у холодний зупин також пʼятий енергоблок, парогенератор якого теж потік, каже Кошарна. «Керівництво» ЗАЕС від «Росатома» послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу, – йдеться в повідомлені пресслужб «Енергоатома». Пошкодження, за даними держкомпанії, призвело до порушення цілісності вже трьох із пʼяти наявних фізичних бар’єрів блоку.

Чому на ЗАЕС руйнуються парогенератори та до яких наслідків це може призвести? 

Запорізької АЕС /Getty Images

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція в Європі. Фото Getty Images

Як Росія не змогла вкрасти ЗАЕС

Потужність Запорізької АЕС – понад 6000 МВт. Це найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. 

Російські війська окупували ЗАЕС на початку березня, завівши туди близько 500 солдатів, танки та важке озброєння, зокрема вибухівку.

В серпні 2022-го «Росатом» передав співробітникам Запорізької АЕС детальну програму перепідключення станції до лінії, розташованої в Криму. До цього росіяни відновили лінії електропередачі від ЗАЕС до кримських електростанцій. Проте підʼєднанню завадили українські військові. Щойно росіяни відновили лінію «Джанкой – Каховська», наступного дня впала опора ЛЕП. 

З 11 вересня станція повністю зупинена та живиться від української енергосистеми. П’ять із шести енергоблоків ЗАЕС у стані холодного зупину: не генерують електроенергію та майже не потребують води для охолодження, оскільки температура реактора не піднімається вище 70°С, тиск – 35 bar.

Енергоблок у гарячому зупину потребує більше води та електроенергії. «Фактично як працюючий», – пояснює Кошарна. Температура реактора в гарячому зупині – 275°С, тиск 160 bar. 

Остаточно крапку в планах Росії щодо перепідключення станції поставив підрив Каховської ГЕС 6 червня та обміління водосховища, вода з якого використовується для охолодження реакторів станції. 

«Без Каховського водосховища запуск всіх енергоблоків Запорізької АЕС неможливий, – каже Кошарна. – Тепер ЗАЕС для росіян – це валіза без ручки». 

Запорізької АЕС /Getty Images

Енергоблок атомної станції не може перебувати в стані гарячого зупину понад 100 годин на рік Фото Getty Images

Як Росія знищує обладнання ЗАЕС  

Енергоблок атомної станції не має перебувати в стані гарячого зупину понад 100 годин на рік, зазначає Кошарна. «До пʼяти днів обмежується робота з пусковими значеннями. Якщо вони не покращуються, то парогенератор необхідно консервувати», – розповів Forbes Георгій Баклан. Порушення призводить до поступового руйнування обладнання. При цьому пʼятий енергоблок ЗАЕС перебував у цьому стані вісім місяців. 

Навіщо Росія тримає хоча б один енергоблок у стані гарячого зупину, якщо це призводить до руйнування обладнання? В червні МАГАТЕ пояснював це тим, що для безпечної роботи станції хоча б один енергоблок має залишатися в гарячому зупині для виробництва пари. 

Проте зараз позиція МАГАТЕ змінилася: Росія має забезпечити зовнішнє джерело технологічної пари, йдеться в останньому релізі агенства. Причини, чому Росія тримає блок у гарячому стані, інші, запевняє Кошарна.

Перша – це дає важіль тиску на Україну та світ, каже вона. Працівники станції мають у рази менше часу, щоб запобігти руйнуванню реактора в стані гарячого зупину у разі аварії, – близько доби. Тоді як для блока в холодному стані – близько тижня. 

Друга причина – єдиний виробник парогенераторів, які використовуються на українських АЕС – російський «Росатом». Вартість парогенератора – $16 млн. Ще $2,5-5 млн – це монтаж нового генератора та демонтаж і захоронення старого. «Росія знищує парогенератор, добре усвідомлюючи, що ми не зможемо придбати їх на ринку без прямої чи сепаратної домовленості з РФ», – каже він. 

Єдина альтернатива – налагодження виробництва парогенераторів чеською ŠKODA JS. Ця компанія у 1980-х намагалася розробити аналог російських парогенераторів за ліцензією «Росатома», проте відмовилася від цієї ідеї, повідомляє Баклан. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *