Найбільші газовидобувні компанії України. Хто займає місце Коломойського і Новинського

Видобутку газу у 2023 році заважала не тільки війна. «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського за рішенням суду втратило можливість видобувати газ і нафту на Сахалінському родовищі, одному з найбільших у країні. Smart Energy Вадима Новинського майже зупинила видобуток через санкції проти акціонера. Проте невелика компанія «Надра-Геоінвест» в останні місяці 2023-го наростила частку до 11% і не зупиняється. Хто може стояти за новою зіркою?

За результатами листопада 2023-го маловідома компанія «Надра-Геоінвест» раптово опинилася на четвертому місці за обсягами видобутого газу, за даними ExPro Consulting. Попереду лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, яка традиційно займає близько 40%; «Еско-Північ» доньок ексміністра екології Миколи Злочевського – 16% та відчужена у держвласність «Укрнафтобуріння» – 14%.

Що відомо про амбітного гравця і як йому вдалося наростити видобуток?

Ротації на газовому ринку

У 2023 році усі українські компанії видобули 18,7 млрд кубометрів газу, на 0,9% більше, ніж минулоріч (18,54 млрд кубометрів), за даними ExPro Consulting. Найбільше видобуток наростили державна «Укргазвидобування» та тимчасово націоналізована «Укрнафта».

Приватні компанії знизили видобуток на 14% до 3,7 млрд кубометрів, за даними ExPro. Їхня частка на ринку зменшилась з 23% до 20% попри те, що вони інвестували у нове буріння та капремонти більше, ніж у 2022-му, каже Артем Петренко, керівник Асоціації газовидобувних компаній України.

Що грало проти приватних видобувників? У травні 2023-го Держгеонадра відкликало ліцензії Smart Energy Вадима Новинського через санкції проти акціонера. Спроба передати газовий бізнес у траст не спрацювала. Компанія втратила 135 млн кубометрів газу, які могла видобути до кінця року, за оцінкою ExPro Consulting.

У грудні відчужена у держвласність компанія «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського і партнерів, за рішенням суду, зупинила видобуток на Сахалінському родовищі у Харківській області. Компанія видобувала близько 45 млн кубометрів газу на місяць.

Дані про обсяги видобутку приватних компаній засекречені через війну. Співрозмовник Forbes на газовому ринку, який має доступ до аналітичних даних, оцінив пʼятірку лідерів за результатами 2023-го так:

  • «ДТЕК-Нафтогаз» Ріната Ахметова – 1,6 млрд кубометрів;
  • колишня Burisma включно з «Еско-Північ» Миколи Злочевського, нині група Ділоретіо його доньок Анни і Каріни Злочевських – 530 млн кубометрів;
  • відчужена у держвласність «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського і партнерів (нині управитель – «Укрнафта») – 480 млн кубометрів;
  • «Надра-Геоінвест» Тетяни і Олександра Гузенко – 310 млн кубометрів;
  • «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького – 265 млн кубометрів. За словами гендиректора компанії Степана Козицького, «Західнадрасервіс» у 2023 році видобула близько 250 млн кубометрів.

У 2021-му компанія лідерів ринку була майже такою ж, але «Укрнафта» трохи випереджала компанію Злочевського. Суттєва відмінність: замість «Надра-Геоінвест» – Smart Energy Вадима Новинського. Сама «Надра-Геоінвест» за результатами листопада 2021 року займала близько 1,5% ринку, за даними ExPro Consulting. 

Як їй влдалося наблизитись до лідерів?

Найбільші газовидобувні компанії у листопаді 2021-го і 2023-го.

Найбільші газовидобувні компанії у листопаді 2021-го і 2023-го. Інфографіка

Хто нарощує частку на ринку газовидобутку

Представники ринку газовидобутку пов’язують компанію «Надра-Геоінвест» з Олександром і Сергієм Кацубою, каже директор компанії ExPro Consulting Геннадій Кобаль.

Олександр Кацуба у коментарі Forbes не підтвердив і не заперечив причетність до компанії. У брата – окремий від нього бізнес, додав він.

Хто такий Олександр Кацуба

Олександр Кацуба, 37, бізнесмен, співвласник будівельно-інвестиційної компанії Katsuba Corporation, за даними YouContol.

Обіймав керівні посади у «Полтавагаздобуток», «Чорноморнафтогаз», НАК «Нафтогаз». Був підозрюваним у двох справах: про розкрадання нафтопродуктів «Нафтогазу» на 450 млн грн та купівлю «вишок Бойка» для Чорноморнафтогазу за завищеною ціною, за даними слідства. По другій справі провів у слідчому ізоляторі дев’ять місяців. Пішов на угоду зі слідством і вийшов, сплативши до держбюджету 130 млн грн.

Читати більше Згорнути

Офіційно власники заснованої у 2007-му «Надра-Геоінвест» – Тетяна і Олександр Гузенко, за даними YouControl. Тетяна – донька Олександра та колишня дружина ексзаступника голови «Нафтогазу» Олександра Кацуби. Кацуба подав на розлучення у 2016-му, але колишнє подружжя продовжувало проводити час разом, писали «Схеми» у 2018-м.

«Надра-Геоінвест» має дві ліцензії на видобуток у Полтавській області: на Скоробогатьківське та Воронківсько-Селюхівське родовища, за даними YouControl. Полтавський регіон забезпечує трохи менше половини загального видобутку газу в Україні, каже Петренко. Проте там треба бурити ультраглибокі свердловини, додає він.

Компанія «Надра-Геоінвест» активно займалась бурінням нових свердловин останні роки, але результати були скромні: видобували близько 7-10 млн кубометрів газу на місяць, каже Кобаль. Виручка компанії за 2021 рік – 2,7 млрд грн, прибуток – 1,6 млрд грн, виручка і прибуток за 2022 рік зросли вдвічі – до 6 та 3,4 млрд грн відповідно.

Після початку повномасштабної війни «Надра-Геоінвест» почала бурити на Скоробогатьківському родовищі свердловини глибиною понад 6000 м. Вартість такої свердловини у більшості випадків коливається у діапазоні $15-25 млн, каже Кобаль. 

«Збільшення видобутку уп’ятеро у четвертому кварталі 2023-го порівняно із довоєнним 2021-им – закономірний результат», – вважає він.

Він очікує, що компанія і далі буде нарощувати частку на ринку, адже ще не оприлюднені результати буріння усіх свердловин.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *