Молоко від фермера відкрилися у США. Скільки це коштує

Наприкінці 2023 року у центрі містечка Голлівуд, поруч з Маямі, Тарас Мороз відкрив магазин-кавʼярню Farmer`s Milk. У заклад він інвестував більше $1 млн та пройшов довге погодження від місцевої влади. Тепер його мета – створити франчайзингову мережу у великих американських містах. Чи є шанси?

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

«З Новим роком! Новий початок покладено», – написав 1 січня на своїй Facebook-сторінці засновник мережі «Молоко від фермера» Тарас Мороз. Разом з командою він відкрив новий bakery (магазин+кавʼярня) у Голлівуді в приміщенні, де раніше розташовувався Starbucks.  

«Ми аналізували ринок декількох країн, щоб розпочати масштабування, зокрема, Туреччину, Польщу та Велику Британію», – каже Мороз. Найперспективнішими виявилися США. «Конкурентів немає – у Флориді та великих містах (Нью-Йорку, Лос-Анджелесі) взагалі немає закладів з акцентом на молочні продукти», запевняє він. 

При цьому обсяг продажу товарів у молочній категорії у 2022 році у США зріс до $15,3 млрд, йдеться у дослідженні американської компанії IRi. У жовтні 2023 року виробники молока у США відвантажили 3,7 млрд фунтів упакованих молочних продуктів, йдеться у даних Міністерства сільського господарства США.

Чим підкорюватиме Farmer`s Milk американський ринок? 

Як в Україні, але без ковбаси 

Основний асортимент американського закладу Мороза – запіканка, сирники, торти «Наполеон», «Медовик», а також молоко і йогурти. Наразі у Farmer`s Milk продаються 10 одиниць йогуртів з різними смаками, але скоро мають бути і з різним складом жирності, каже Мороз. 

У компанії вирішили, що не продаватимуть у Флориді ковбасу та консервацію. Ковбаса буде у сендвічах, зазначає Мороз. Проте у закладі з’явиться більше молочної продукції – зокрема, сиру.

Молочний Starbucks. Засновник мережі «Молоко від фермера» Тарас Мороз відкрив у США перший заклад і створює там франчайзингову мережу. На що він розраховує /Фото 1

Більшість продукції у Farmer`s Milk доставляє «Новою поштою» з України. Зокрема, торти, філіжанки для кави та уніформу для працівників. 

Однак молоко і йогурти, згідно з американським законом, завезти з України не можна. Їх виготовляє фермер з Флориди. Молоко там проходить три цикли пастеризації і має бути ліцензовано, перераховує місцеві правила Мороз. 

Особливість місцевих поживачів: купувати готове та навіть замовляти каву додому, каже Мороз.

На місці Starbucks

Головною складністю для нього був пошук приміщення у США. Для американців важливо, щоби бізнесмен вже мав певний бекграунд роботи у США. «Коли кажеш їм про Україну, вони одразу асоціюють її з війною», – згадує про складнощі Мороз. 

По знайомству йому вдалося знайти хорошого підрядника, який переробив приміщення Starbucks у Farmer`s Milk. Кожну зміну у приміщенні в США потрібно узгоджувати, зокрема, має бути дозвіл на зміну лампочок, фарбування стін, зміна плитки або перепланування приміщення. «Бюрократії тут більше, ніж в Україні», – каже Мороз. 

Свій заклад він відкрив в орендованому приміщенні площею 200 кв. м. Вартість оренди одного квадратного метру у Голлівуді – близько $65, а на центральній вулиці Маямі – $100, каже засновник. Відкриття одного закладу обійшлося приблизно у $1-1,5 млн, оцінює Мороз.

Далі по світу

Наразі Мороз продумує, як побудувати франчайзингову мережу у найбільших містах США – Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго. Відкриття першого закладу у США та супутні витрати вже коштували більше $2 млн. 

«У розвиток закладів вкладають американські компанії, а ми продаємо авторське право і продукцію з України», – розраховує Мороз. 

Крім того, він думає над відкриттям своїх закладів на ринках Канади та Великобританії. «Там багато емігрантів і немає особливих традицій у їжі», – зазначає засновник «Молока». 

Найконкурентніші ринки для молочників – Франція і Польща, визнає Мороз. Виходити туди він не планує. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *