McDonald’s відкриває ресторани на автотрасах. Чи готові до конкуренції WOG та OKKO

Протягом року McDonald’s відкрив три ресторани неподалік автобанів – у Яремчі, Олександрії та поблизу Житомира. Мережа відкриває заклади на трасах тільки «у певних ключових точках на шляху», звичних для водіїв. Чому McDonald’s пішов на траси

Близько 1500 кв. м – загальна площа всіх нових ресторанів McDonaldʼs, які були відкриті неподалік основних автобанів України у 2023 році. Перший із них почав роботу поблизу села Глибочиця (неподалік траси М-06 Київ-Чоп) влітку. Він став одним із найбільших ресторанів McDonald’s в Україні – 133 місця для відвідувачів у залі та 116 – на терасі. 

За кілька місяців компанія відкрила ще два ресторани у нетипових для себе місцях – Олександрії (траса М-30 Стрий-Ізварине) і туристичній Яремчі на Івано-Франківщині, через яку йде дорога на Буковель і Драгобрат. До кінця 2023 року McDonald’s планує відкрити ще один ресторан на великій автомагістралі, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Чому McDonald’s відкриває ресторани за межами великих міст

Розміщення закладів на ключових автодорогах стало одним зі стратегічних напрямів розвитку McDonald’s з 2021 року, розповідає директор з розвитку McDonaldʼs в Україні Віталій Стефурак. Мета – бути ближчими до подорожувальників. 

Війна та обмеження на виїзд чоловіків із країни спричинили зростання попиту на внутрішній туризм – у дев’ять разів порівняно з 2022-м та у 2,5 раза – з 2021 роком, розповів Forbes директор з розвитку бізнесу одного з найбільших туроператорів країни Join UP! Сергій Кириченко у серпні 2023 року. 

Один із ресторанів почав роботу неподалік найбільшого автозаправного комплексу WOG під Житомиром /надано пресслужбою

Один із ресторанів почав роботу неподалік найбільшого автозаправного комплексу WOG під Житомиром Фото надано пресслужбою

«Коли ти з родиною їдеш із Києва до Львова чи за кордон, тобі потрібно десь зупинитися і поїсти. Якщо це різні ноунейм ресторани, ти не знаєш – безпечно там для здоров’я чи ні», – говорить Forbes віцепрезидент з комерційної та операційної діяльності мережі АЗК ОККО Дмитро Рассказов. 

Відомі мережеві бренди, які працюють за стандартом, мають перевагу у роботі на трасах, впевнений Рассказов.  

«Мак» – у переговорах із АЗС. Мета – формування «кластерів їжі» на трасах 

Головним чинником при відкритті ресторану є розташування, адже автомобілісти часто зупиняються у звичних для себе місцях – у певних ключових точках на шляху, розповіли Forbes у пресслужбі McDonald’s. 

«Наприклад, ми розглядаємо можливість розташування закладів поруч із автозаправними комплексами, де люди можуть і смачно поїсти, і перепочити, і заправити автомобіль», – зазначає Стефурак із McDonald’s. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва відвідав McDonald’s у Києві разом із главою МЗС України Дмитром Кулебою /Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва відвідав McDonald’s у Києві разом із главою МЗС України Дмитром Кулебою Фото Getty Images

Один із них почав роботу неподалік найбільшого автозаправного комплексу WOG під Житомиром. На цій АЗС розташований фудхол із мережевими закладами «Сушія», Il Molino та Shawarma Point. 

«McDonald’s – нам не конкурент. Радше тут може йтися про win-win модель. Якщо, умовно, родина зупинилася на трасі, то вона може зайти щось придбати як у нас, так і у McDonald’s», – зазначає керівниця дирекції громадського харчування та «Інтерсіті» WOG Ірина Соколовська. 

Компанія працюватиме у напрямі переговорів із мережами АЗС, але швидкість процесу залежатиме від ситуації в країні, розповідають в McDonald’s.

За польським сценарієм

Що заважає розвиватися активніше? Серед складнощів у компанії називають набір команди і комунальні потреби (підключення до електрики, водопостачання, каналізації). «Важко знайти працівників у ресторан на автостраді, де найближчий населений пункт може бути розташований за 10–20 км, – кажуть у McDonald’s. – Тому організовуємо трансфер для працівників та узгоджуємо графіки роботи». 

Відкриття McDonald’s у Яремчі /з відкритих джерел

Відкриття McDonald’s у Яремчі Фото з відкритих джерел

Однак серед переваг роботи на трасах у McDonald’s вважають швидкість обслуговування та доступність, що особливо актуально для поїздок із дітьми, які можуть раптово зголодніти. У компанії наводять приклад – ресторани McDonald’s у сусідніх Польщі, Чехії та Словаччині розташовані через кожні 50–70 км. 

Скільки можуть заробити такі точки? Термін окупності одного ресторану – приблизно до 10 років, повідомили в компанії. Заклади на трасах і у містах в цьому сенсі не мають відрізнятися, додали там. Приблизні інвестиції у відкриття одного ресторану McDonald’s можна оцінити у $1,5 млн без врахування оренди чи покупки землі, каже засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

За словами Рассказова з ОККО, у середньому приблизно 350–400 клієнтів із 700, які заїжджають заправитися, купують їжу, каву та перекус у дорогу. Частка непаливних продажів в ОККО (кафе, ресторани, магазини) у валовій маржі становить 25%. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *