Маршрут для зерна через Румунію – відповідь на погрози кораблям у Чорному морі

Маршрут для зерна через Румунію – відповідь на погрози кораблям у Чорному морі
Маршрут для зерна через Румунію – відповідь на погрози кораблям у Чорному морі

Через російське вторгнення на територію України питання вантажоперевезень зерна та інших продовольчих продуктів стоїть особливо гостро. Через закінчення зернової угоди, у «чорноморських заторах» знаходилися сотні вантажних суден, які чекали на свою чергу, щоб увійти в дельту річки Дунай для завантаження українського зерна.

І навіть після попадання до маршруту необхідно вирушати Сулінським каналом і ділянкою річки на території України, де РФ за останні два тижні атакувала два українські порти. Саме з цієї причини 40-мильний канал, який використовувався для стеження за птахами, є основним маршрутом, який дозволяє українському зерну досягти моря. І перевага маршруту полягає в тому, що рух відбувається під захистом НАТО.

Дельта Дунаю – підходяща альтернатива?

Коли РФ вийшла із зернової угоди і безперешкодне завантаження зерна в Одесі стало неможливим, було запропоновано альтернативу – дельту Дунаю. Але виникло одразу дві проблеми – дельта була перевантажена судами, а країна-терорист почала завдавати ударів по зернових складах.

Загострилася ситуація, коли російський патрульний корабель зробив попереджувальний постріл у вантажне судно, яке пропливало Чорним морем. І війська РФ взяли його на абордаж. У Москві сказали, що будь-які судна, що знаходяться в Чорному морі і прямують до портів України, розглядатимуться як ворожі та з бойовою технікою. Саме з цієї причини Сулінський канал – це підходяща альтернатива, яка забезпечує безперешкодне та безпечне проходження суден.

До повномасштабного вторгнення РФ цей канал був відомий більше як магніт для спостерігачів за птахами та інших любителів природи, а зараз привертає увагу ЄС і США як стратегічний об’єкт, який має ключове рішення для експорту українського зерна. Наразі планується встановлення нового навігаційного обладнання, щоб порти на Сулинському каналі могли використовуватися цілодобово, а не лише вдень.

Сулінський канал – чи вдалося збільшити експорт зерна?

Щоб цей маршрут був ефективним, міністр транспорту Румунії Сорін Гріндеану заявив, що Україні потрібно буде зменшити свою залежність від власних портів у річках і починати переводити більше зерна з румунських портів на Дунаї.

Він стверджує, що Румунія у такий спосіб не намагається заробити гроші на проблемах України. Інвестували великі суми в інфраструктуру порту Дунаю, щоб замінити залізничні лінії на широкі модифікації. Але навіть за цієї умови рух суден, які забирають українське зерно, був дуже скромним. Гріндеану не розуміє, чому Україна не користується можливістю безпечного перевезення зерна.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив про те, що порти Румунії можуть отримати більшу кількість зерна, але за умови подальшого покращення залізничних ліній. Перехід зерновозів до румунських портів означитиме, що Україна втрачатиме суттєві збори завантаження та інші доходи.

З цієї причини Україна прагне відкрити інший шлях на північ, поглибивши канал Бистрого, українську водну колію, яка з’єднується з іншим рукавом Дунаю. За словами міністра інфраструктури Румунії, цей рукав надто мілкий і небезпечний, оскільки проходить через українську територію, тому може бути вражений російськими військами будь-якої миті.

І його використання порушує угоду 1948 року про управління рухом через дельту та захист суверенних державі Придунайських держав.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *