Конкурс АРМА з сюрпризом на 400 млн грн. Суд забрав право Шостака і Кіптика управляти виробником порошку «Ушастий нянь»

Київський окружний адміністративний суд скасував рішення АРМА про вибір управителями «Вінницяпобутхім» співвласників мереж Eva і Varus. Суддя Кушнова А.О. вирішила, що пропозиція конкурента, компанії MDM, економічно вигідніша (хоча вона майже удвічі менша). Переможці конкурсу стверджують, що встигли інвестувати в актив 400 млн грн і будуть подавати апеляцію.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Стало відомо, що 11 вересня Київський окружний адміністративний суд скасував рішення Агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) про визначення переможцями у конкурсі за «Вінницяпобутхім» — ТОВ «Крайтекс-Сервіс» (належить власникам Eva та Varus Валерію Кіптику та Руслану Шостаку). Суд задовольнив позов основного конкурента у конкурсі — ТОВ «МДМ».

До повномасштабної війни «Вінницяпобутхім» — один із найбільших українських виробників прального порошку (ТМ «Ушастий нянь», «Сарма», «Лотос») — понад 15 років належав російській косметичній групі «Невська косметика» Віктора Кононова та Володимира Плесовських.

Влітку 2022 року активи «Вінницяпобутхім» були арештовані і передані в управління АРМА. Підприємство зупинило виробництво. Агентство оголосило конкурс на пошук управителя, у якому брали участь 10 претендентів. У грудні було оголошено переможця — компанія «Крайтекс-сервіс», бізнесменів Дніпра Валерія Кіптика та Руслана Шостака. Конкурсна пропозиція «Крайтекс-сервіс» — сплачувати до держбюджету крім податків, ще 3,75 млн грн щомісячно за право управляти арештованим майном. Управитель обирається на рік з можливою пролонгацією.

Великі плани і щедрі інвестиції

У червні 2023-го «Вінницяпобутхім», вже під назвою «Крайтекс», відновило виробництво. Директор «Крайтекс-Сервіс» Сергій Зайков розповідав тоді Forbes, що нові управителі інвестували у запуск виробництва — 400 млн грн.

«Ми вироблятимемо продукти в Україні та скоротимо частку імпорту [на українському ринку]», – говорив Forbes співвласник заводу Руслан Шостак.

Судовий позов, який скасував рішення АРМА, подав один з основних конкурентів на конкурсі за вибір управителя – компанія MDM, яка виробляє засоби для миття Dast, антисептики Manorm та мийні засобів «Чистолайн». Їхня пропозиція на конкурсі АРМА — щомісячне надходження до бюджету від управління майном у розмірі 2 млн грн з гарантованою сумою надходжень за рахунок власних коштів 1,5 млн грн.

Суддя вирішив, що ця пропозиція є більш економічно вигідною, ніж запропоновані власниками Eva та Varus надходження на рівні 3,75 млн грн, але з гарантованим покриттям власним коштом у сумі 250 000 грн.

Боротьба за «Ушастий Нянь»

«Компанія «Крайтес-сервіс» не погоджується з винесеним судом рішенням і подаватиме апеляцію», — надали Forbes у пресслужбі компанії.

Попереду на учасників процесу чекає апеляція та Верховний Суд, говорить старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий. З огляду на усталену практику, рішення суду апеляційної інстанції орієнтовно можна очікувати під кінець цього року. Відповідно, Верховного Суду – не раніше першого кварталу наступного.

«Весь цей час судових розглядів ТОВ «Крайтекс-Сервіс» так чи інакше залишатиметься управителем», – каже юрист.

Але це не єдина причина, чому переможець конкурсу АРМА навряд чи буде відсторонений від управління «Вінницяпобутхімом».

«Позивач (MDM — Forbes) обрав неефективний спосіб захисту, який не призводить до відновлення його порушеного права, що може бути підставою для скасування цього рішення. Натомість, це мало б бути предметом розгляду не адміністративного суду, а господарського, де б оскаржувався безпосередньо договір за результатами конкурсу», – вважає Хорунжий.

У компанії MDM коментарі Forbes не надали. За даними YouControl, бенефіціари компанії – Наталія Кокошко і Юрій Шинкарчук.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *