Kernel Андрія Веревського планує продати акцій на $60 млн ніби для того, щоб покрити борги. Чому інвестори не вірять компанії

Агрохолдинг Kernel планує продати максимум 216 млн акцій і виручити за них $60 млн. Основна причина –скорочення заборгованості. Але інвестори вважають, що таким чином компанія розмиває частку міноритаріїв. Про що мова? 

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Агрохолдинг Kernel Андрія Веревського (ринкова капіталізація майже $282 млн) вирішив розмістити акції з метою залучити до $60 млн. Викупати акції можуть лише наявні акціонери компанії, про це повідомляється на сайті компанії.

Заявки приймають до вечора 28 серпня. До 31 серпня учасники мають внести необхідний для купівлі акцій депозит, а розміщення закривають 4 вересня. Якщо подана сума буде меншою, ніж $50 млн, рада директорів може скасувати розміщення.

«Кількість акцій і ціна випуску будуть визначені в процесі формування книги заявок, організованому за правилами голландського аукціону, з урахуванням обмежень, що випливають зі статутного капіталу компанії», – йдеться в повідомленні Kernel на Варшавській фондовій біржі у вівторок.

Мета залучення – скорочення заборгованості, як того вимагають її кредитори, а також залучення додаткового капіталу, потреба в якому виникла через припинення «зернової угоди» та завданих втрат російськими ракетами. Kernel оцінює збитки від атак в $32 млн ($20 млн – пошкоджена інфраструктура в портах Одеса, Чорноморськ і Рені; $12 млн – втрачені товари).

Загальний борг компанії – $1,4 млрд. При цьому станом на 31 липня сума коштів на балансі Kernel була $1,2 млрд і ще $327 млн в якості непроданої готової продукції. «У компанії готівки не набагато менше, ніж боргу, – зазначає стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. – Для кредиторів $60 млн не зроблять погоду». Він припускає, що випуск акцій відбувається як сигнал того, що Веревський готовий підтримувати компанію.

На шляху до 100%. Kernel Андрія Веревського планує продати акцій на $60 млн ніби для того, щоб покрити борги. Чому інвестори не вірять компанії /Фото 1

Додатковий продаж акцій потрібний для того, аби розмити долю міноритарних акціонерів, вважає Павло Бойко, засновник Gonzo Invest й власник 2% акцій Kernel. «Веревський продовжує діяти в рамках своєї стратегії та лякає акціонерів і за безцінь скуповує акції», – каже він.  

Kernel зазначає, що планує продати максимум 216 млн акцій (тобто мінімальна вартість однієї акції $0,28). Наразі в обігу на Варшавській біржі майже втричі менше акцій – 84,031 млн. Їхній курс на закриття 21 серпня становив приблизно $3,36. «Навряд чи ціна буде $0,28, і тому $60 млн буде меншою кількістю акцій, але потенціал розмиття долі акціонерів суттєвий», – зазначає Нестерук.  

«Наскільки необхідна допомога в зазначеній сумі при грошових коштах у балансі компанії більш ніж в $1,1 млрд, зрозуміти важко, ми розглядаємо це, швидше, як символічний крок», – вважає аналітик, редактор ресурсу Share UA Potential Тарас Вінтерко. У разі, якщо міноритарії не погодяться прийняти участь у цьому раунді фінансування, їхня частка в компанії може бути додатково розмитою, відповідно, частка мажоритарного акціонера збільшиться, додає Вінтерко. Якщо у міноритаріїв буде маленька частка, то при виплаті дивідендів міноритарії отримуватимуть майже нічого, констатує Нестерук.

При заявлених умовах Веревський теоретично може збільшити свою долю в компанії до 90%. Цього буде достатньо, аби Веревський міг зробити сквіз аут (процедура примусового продажу міноритарними акціонерами своїх акцій мажоритарному акціонеру – ред.) і вивести компанію з біржі. 

Відхід Kernel з Варшавської біржі

10 березня компанія Веревського Namsen Limited (до травня володіла 38,05% акцій Kernel) заявила про намір викупити всі 61,95% акцій міноритарних акціонерів, тим самим отримати контроль над 100% компанії. Оголошена ціна викупу була 18,5 злотих за акцію (капіталізація всієї компанії за такою оцінкою близько $330 млн), це майже мінімальна ціна, дозволена правилами біржі. Але 12 травня Namsen викупила близько 36% акцій Kernel. Покупка обійшлася Веревському близько $122 млн (за умови, що всі бумаги були викупленні за ціною 18,5 злотих). 

15 травня Kernel подав до Управління фінансового нагляду Польщі заявку на вилучення своїх акцій з Варшавської фондовій біржі (ВФБ). Офіційно Kernel пояснював рішення піти з біржі тим, що компанія більше не бачить переваг від перебування на Варшавській біржі. Forbes у квітні писав, що, можливо, в Андрія Веревського була більш прагматична та конкретна причина – можливість дешево викупити акції й повернути контроль над холдингом. Станом на 22 серпня змін у статусі запиту компанії на делістинг з ВФБ немає. Він залишається на розгляді у польського фінансового регулятора PFSA.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *