Як українська авіакомпанія SkyUp збирається конкурувати із європейськими лоукостерами

Попри те, що небо над Україною закрите для цивільних літаків майже два роки, українська авіакомпанія SkyUp не лише вижила. Вона облаштувалася на ринку ЄС і отримала дозволи на польоти в США, Канаді та країнах Азії. Як їй це вдалось?

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

У грудні 2023 американське видання Business Insider назвало SkyUp найбільшою українською авіакомпанією. Завдяки вивезенню 11 своїх літаків, на відміну від частини українських конкурентів, вона продовжила літати. Різке постковідне відновлення та брак літаків у ЄС та США дозволили українському перевізнику надавати послуги іншим авіакомпаніям та зберегти майже весь персонал. 28 грудня SkyUp вдруге виграла тендер на перевезення перших осіб держави.

Пережити воєнний шок допомогла підтримка власників. За підсумками 2022 року виручка авіакомпанії скоротилась майже втричі – до 2,76 млрд грн, а фінансові зобовʼязання SkyUp зросли з 1,2 млрд грн до 2,77 млрд грн, свідчать дані YouControl. Та у 2023-му SkyUp майже на 40% наростила кількість рейсів а в травні запустила дочірню компанію на Мальті.

Вже з весни 2024 року SkyUp розраховує розпочати регулярні рейси між європейськими країнами. Як українська авіакомпанія збирається конкурувати за пасажирів на надскладному ринку ЄС, який ділять лоукостери і національні авіагіганти, та за яких умов готова повернутись в небо України, розповідає CEO SkyUp Дмитро Сєроухов. 

Інтервʼю скорочене та відредаговане для ясності.

Як літати із закритим небом

 – Як для SkyUp минув другий рік великої війни? Чи стали ви сильнішими, ніж минулоріч? 

Це ще далеко не ті показники, які були у 2021 році, але ми точно стали сильнішими. На відміну від 2022-го, ми вже розуміли, що відновити польоти вдома через війну не вийде, тож вирішили розвивати бізнес там, де це можливо. Ми продовжили навчати персонал, зберігати ліцензії, підтримувати літаки у льотній придатності, забезпечувати безпеку польотів та виходити на нові для себе регіони оперування, щоб забезпечити круглорічну роботу, а не лише сезонну, звичну для для нашого регіону. 

За підсумками 2023 року нам вдалося здійснити 10 528 рейсів (на 36% більше, ніж торік) та перевезти майже на чверть більше пасажирів – понад 1,5 млн. 

 – Як це змінило ваші фінансові результати? Що наразі приносить компанії найбільше грошей?

Ми рахуємо фінансовий рік з квітня по квітень, тому ділитися цифрами поки не готові. Але у 2024-му наші показники точно будуть кращими. Ми зросли у грудні порівняно з листопадом, це проти правил і дуже надихає. 

Гроші приносять операції, які ми виконуємо: десь у 80–90% випадках це ACMI- перевезення і ще в 10–20% залежно від сезону – чартерні рейси на замовлення туроператорів. Гадаю, у 2024 році збережеться таке саме співвідношення. 

надано пресслужбою SkyUp

80–90% коштів SkyUp приносять ACMI-перевезення для інших авіакомпаній Фото надано пресслужбою SkyUp

 – Як за цей час змінились штат і флот авіакомпанії? Скільки людей довелось звільнити?

Ми нікого не звільняли. Люди – наша перша відповідальність, тому ми докладаємо багато зусиль, щоб їхні ліцензії та сертифікати, які ті напрацьовували роками, не втратили придатність через закрите небо в Україні. Це дає нам право доводити авіарегуляторам, що ми продовжуємо бути діючою авіаційною компанією на мапі світу. 

На момент вторгнення у нас було 11 літаків, останній з яких вдалося евакуювати з «Борисполя» у квітні цього року. Ще один літак нам вдалося залучити до флоту у 2022-му. Але, на жаль, у квітні два наших літаки згоріли під час сутичок в столиці Судану. Відтоді поповнити флот не вдавалось. 

 – Скільки коштів ви ще винні клієнтам через скасовані квитки після початку війни? Коли плануєте все виплатити?

Ми повернули пасажирам близько 18 млн грн і докладаємо зусиль, щоб якомога швидше завершити цей процес.

 – У січні минулого року окремі майнові права на використання ваших брендів та знаків пішли з молотка на аукціонах державного підприємства СЕТАМ. Ви використовуєте їх зараз? Чому тоді продали?

Використовуємо. Ті бренди, які мають бути у нас, вони у нас, ми використовуємо їх на законних підставах. 

Втрата брендів та "дочки" SkyUp

27-28 грудня 2022 року на майданчику Open Market державного підприємства СЕТАМ зʼявилися чотири оголошення про продаж майнових прав на знаки та бренд SkyUp. 16 січня два аукціони за право на купівлю знаків для товарів і послуг «SkyUp Airlines» виграв Сергій Грищенко. З січня 2021 року людина з таким самим ім’ям працювала начальником внутрішньої безпеки SkyUp. 17 січня у ще двох аукціонах за права на значок «SkyUp!» та зображення злітної смуги та літака з надписом «SkyUp» перемогло адвокатське об’єднання «Монтіс», засноване Дмитром Толкачовим та Оленою Солодкою.   

13 березня з молотка пішли 100% корпоративних прав «дочки» SkyUp – авіаремонтної компанії «Скай-Стрім» – за 499 999 грн викупив Петро Зорена. На «Скай-Стрім» наклали арешт та виставили на торги після позову через борги авіакомпанії перед одним із партнерів.

Наразі SkyUp подала позов на ДП «Сетам» про визнання недійсним електронного аукціону з реалізації арештованого майна компанії. Авіакомпанія наполягає, що на торги прийшло обмежене коло учасників, тож майно продали за значно заниженою ціною.

Читати більше Згорнути

 – А на яких умовах? Частину брендів викупив Сергій Грищенко. Те, що людина з таким самим ім’ям працювала менеджером SkyUp, збіг? 

Так буває, що якісь ситуації доходять до суду. Це суто юридична практика. Справа ще не завершена, тому розголошення деталей є передчасним і наразі становить адвокатську таємницю. Пам’ятаєте колись у нас була історія з Баришівським районним судом, коли судовий процес тривав без нас? Так от, це схожа історія. 

Що точно можу сказати: наразі всі торгові марки належать нашій групі компаній і використовуються згідно чинного законодавства.

Про розвиток за кордоном

 – У травні SkyUp запустила європейську «дочку» на Мальті. Скільки це коштувало та хто інвестор? Це кошти акціонерів чи залучені/партнерські?

Компанію створили ми. Ми і є інвесторами, інших коштів не залучали. 

 – Під «ми» ви маєте на увазі сімʼю Альба – публічних власників SkyUp?

Компанію SkyUp. І ми не ділимо компанію на мальтійську та українську – існує лише один SkyUp. А цей крок – лише виробнича необхідність мати різні сертифікати. Тобто це умови, на яких ми як перевізник можемо перебувати в небі тих чи інших країн чи регіонів. 

 – Запуск авіакомпанії на ринку ЄС був для вас складнішим та дорожчим, ніж в Україні в 2018-му? 

З одного боку, складнішим, з іншого – ні. Політично все виглядає дуже класно. Якщо ти відповідаєш необхідним авіаційним вимогам, проходиш багато аудитів, до тебе жодних запитань, все прозоро. Але на практиці це складніше через те, що ми українці. Проводити фізичні аудити авіакомпанії в Києві зараз неможливо. І ми відчуваємо величезну недовіру та прискіпливе ставлення до українців як до фахівців і до наших діючих сертифікатів та ліцензій. Український паспорт, який є для нас гордістю, також є великою проблемою, бо доводиться проходити неймовірну кількість перевірок.

Попри це все ми продовжуємо інвестувати. Наприклад, нещодавно зареєстрували в ЄС другий літак. Завдяки навчанню та додатковим ліцензіям і сертифікатам посилюємо нашу команду. Це все дійсно гроші, але підрахунку, скільки це нам вже коштувало – немає, адже цей процес нескінченний. 

 – Це дещо дивно як для бізнесу…

Ми дивимось на це під іншим кутом. Ми хочемо вижити, зберегти та примножити те, що у нас є. І поки ми в такому стані, немає сенсу підраховувати проміжні результати. Ми маємо постійно вкладати: не виймати гроші з компанії, а реінвестувати. 

надано пресслужбою SkyUp

Ми маємо постійно вкладати: не виймати гроші з компанії, а реінвестувати Фото надано пресслужбою SkyUp

 – Скільки літаків має бути в мальтійської «дочки» до початку нового сезону? 

Зараз дуже важкий ринок з точки зору доступних та вільних літаків для залучення до флоту. Виробники авіадвигунів не встигають їх обслуговувати та ремонтувати, через що декілька сотень літаків щомісяця мусять простоювати. Це дуже погано впливає на ринок. 

Сертифікаційні умови вимагають від авіакомпанії мати певні літаки з певними реєстраційними номерами. Через це наш флот розподілений між двома авіакомпаніями. У 2022 році ми залучили один літак та три двигуни. На 2023-й у нас був грандіозний план, але через те, що коїться на ринку, на жаль, нам не вдалося залучити жодного судна. І виходячи з цього, навіть не візьмусь прогнозувати, скільки вдасться отримати наступного року. 

 – У які країни літатиме SkyUp у 2024 році? На регулярні рейси теж розраховувати? 

Європейський сертифікат дає нам змогу без обмежень літати всередині Європейського союзу з 6 травня. Досі ми використовували його для чартерів і ACMI-перевезень, але у 2024 році з літнього сезону плануємо розпочати регулярні рейси. Де саме – поки точно не скажу, але це будуть суто туристичні напрямки, де ми бачимо для себе можливість найбільш комфортно розпочати польоти. Тому що європейський регіон – найбільш конкурентний в світі. 

 – Тоді за рахунок чого ви розраховуєте конкурувати з європейськими лоукост-гігантами? 

За рахунок нашого сервісу та операційних костів: ми розуміємо, як використовувати літаки максимально ефективно. Ще одна складова – диджиталізація та оптимізація всіх внутрішніх процесів. Наприклад, новий авіаційний софт дозволить нам точно планувати технічне обслуговування й ремонти літаків та економити величезні кошти. 

 – Під час запуску в Україні ви позиціонували себе «першим українським лоукостером». Як би ви назвали сегмент, на який претендуєте в ЄС?  

Ми називаємо його SkyUp 3.0. й розраховуємо започаткувати ним цілий новий сегмент в світовій авіації. 

 – Ви отримали дозволи на польоти до Канади та США. Ці напрями якось змінять вашу стратегію, флот? Це будуть виключно пасажирські перевезення чи карго?

Ні, це ніяк не змінить нашої стратегії. Сертифікати дозволяють нам виконувати пасажирські рейси по АСМІ-контрактах у США та Канаді. Ми маємо можливість залучати для Америки літаки з українського сертифікату. Наш «мальтійський» флот ще таких не має. Це вдала можливість авіакомпанії бути паралельно присутньою у різних регіонах. Особливо це важливо, коли в Європі зимовий сезон – в Америці в цей час саме «високий» сезон. Наразі узгоджуємо комерційні умови із декількома партнерами – якщо дійдемо згоди, то зможемо полетіти. 

надано пресслужбою SkyUp

«Розраховуємо започаткувати ним цілий новий сегмент у світовій авіації» Фото надано пресслужбою SkyUp

Про польоти з України

 – Якою компанія повернеться в Україну у разі відкриття неба?

Якщо завтра польоти в Україні дозволять, то, скоріш за все, післязавтра ми вже будемо в українському небі. Тому що ми в ньому були ще коли його не відкрили – визволяли свій літак з Борисполя. 

Але для цього має бути забезпечено декілька факторів: 

 – загальна згода від світових авіарегульяторів – IATA, ICAO, що простір безпечний; 

 – дозволи від власників повітряних суден використовувати їх в небі над Україною; 

 – страхове покриття, яке сьогодні над територією України не діє. 

 – За час війни український авіаринок суттєво змінився. Наприклад, розпочалась процедура банкрутства найбільшої авіакомпанії МАУ. Не думали купляти активи МАУ, коли їх розпродували на СЕТАМ?

Коментувати банкрутство колег вважаю неетичним. Щодо активів: ні, нам не було цікаво купляти щось із запропонованого на аукціоні. 

надано пресслужбою SkyUp

Ціни на польоти з України у разі відкриття неба навряд суттєво відрізнятимуться від світових Фото надано пресслужбою SkyUp

 – Хто буде вашим конкурентом, якщо небо відкриють?

Будь-хто. Тому що ці можливості відкриються не лише для нас, а – для усіх. І тут Україна має подумати, кого вона хоче бачити в своєму небі: українських перевізників чи інших. 

Ультралоукостери значно потужніші, в них значно більше літаків. Вони можуть обіцяти, що як тільки це стане можливим, одразу інвестують в Україну мільярди доларів. Але варто розуміти, що вони інвестуватимуть їх не в Україну, а в себе, в свій розвиток. Маючи сотню літаків, вони замінять найменш прибуткові для себе рейси на рейси в Україну – деякі з політичної точки зору – для підтримки. Податків Україна з такої підтримки не отримає, але потім вони можуть вимагати особливих умов для себе – нульових ставок за обслуговування в українських аеропортах чи пасажирських зборів. 

 – А чи буде взагалі доцільно літати в Україну, враховуючи, що страхові ставки за ризики можуть робити квитки доволі дорогими? 

Думаю, попит буде. Багато українців сьогодні літають із найближчих закордонних летовищ. Багато, на жаль, були змушені виїхати й не мають куди повертатись, але в них залишились друзі, рідні, із якими ті захочуть мати зв’язок. Тож ми маємо створити такий місточок, який допоможе повернути їх додому. Також відновлюватимуться бізнес-зв’язки, які теж треба буде обслуговувати. 

 – Якими можуть бути ціни у разі відкриття неба?

Будемо дивитись на мінімально можливі кости, виходячи з того, скільки коштуватиме паливо, обслуговування в аеропортах, навряд воно буде суттєво відрізнятися від того, що є в світі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *