Хто боїться Ігоря Мазепу? Адвокат співвласника Concorde Capital

У пʼятницю, 19 січня, Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою в Лукʼянівському СІЗО з альтернативою у вигляді застави у 350 млн грн, його брату Юрію – 45 млн грн. ДБР просили 500 млн. Одним з представників захисту був адвокат, партнер компанії Miller Law Firm Олексій Носов. В бліцінтервʼю Forbes він розповів про справу без доказів, арешт інших фігурантів та ризики для власників бізнесів на узбережжі Київського водосховища.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Наскільки сторона обвинувачення має тверді докази вчинення злочину?

Не наскільки. У чотирьох томах матеріалів справи жодного доказу провини Мазеп немає. Парадокс полягає в тому, що Ігорю та Юрію вміняють злочинне угрупування без фактичного злочину. 

Ігоря звинувачують у незаконній приватизації земельних ділянок під будівництво. Однак він купував їх на ринку за ринковими цінами, коли ці ділянки вже були внесені до земельного кадастру без будь-яких обмежень і перебували в приватній власності. Він не міг знати про потенційні обмеження в обороті землі, адже самі слідчі органи в підозрах і клопотаннях пишуть про те, що інформації про обмеження до їх виявлення у межах розслідування не було. 

Він придбав ці землі у 2020-2021-х роках, але фактично кримінальне провадження було зареєстровано ще у 2014 році. Тому якщо слідство вважало тоді, що ці ділянки отримані з порушеннями, то вони мали всі ресурси, щоб зупинити їх придбання ще у минулих власників. Вони цього не зробили. 

Це як ви купуєте автомобіль з штатів після ДТП, привозите їздити на ньому, а вам через три роки вміняється ДТП, в якому ви не приймали участь. 

Чи є у справі люди, які володіли землею до її купівлі Мазепою? 

Відомостей про тих людей, хто відводив цю землю, про яку йде мова, або продавав її, немає у справі. 

Факт злочину у справі сформульований так, що його вчиненню сприяла відсутність єдиної позиції у органів місцевої влади. Тобто, сторона обвинувачення фактично самі у підозру вписали, що підозра необґрунтована.

Це справа 2014-го року по епізодах ще 2012 року, коли Мазепа не мав відношення до цієї території. У звʼязку з цим викликає, мʼяко кажучи, подив, як і історія з затриманням та невідкладними обшуками, які мали місце позавчора. За законом це недопустимо, тому що затримання здійснюється під час переслідування злочинця. В даному випадку цього немає. Так само формат обшуку. Невідкладний обшук проводиться, коли є термінована необхідність зберегти майно або життя людей. Яка термінована необхідність може бути на 12-му році умовного епізоду? Ніякої. 

Підозра на 90% складається з цитування закону, водного кодексу. Питання в тому, що людей, які фактично цю землю відводили, виставляли на продаж, продавали, у підозрі немає. Є тільки люди, які інвестували, будували. 

Кому саме належить земля, на якій стоїть GoodLife Park Мазепи?

Я б хотів, щоб на це дав відповідь ДБР. Від відповіді на це питання залежить, який склад злочину вони бачать і як вони розслідували цю справу 10 років. 

Хто ще проходить по цій справі? 

Брати Мазепи і керівники компаній, які з ними працювали.

Forbes знайшов заяву Нацполіцію про аналогічну справу за листопад 2023 року. Кого заарештували у листопаді?

Це саме та справа. Під арешт взяли Віталія Слюсаренко, співвласника Riviera Village. Також були підозри двом чи трьом топменеджерам цього котеджного містечка. Вони зараз перебувають також у СІЗО. 

Якщо по цій справі вже два місяці тримають кількох людей у СІЗО і тепер прийшли за Ігорем Мазепою, то чи є небезпека для тих, хто також веде бізнес на узбережжі біля Лебедівки?

Цілком імовірно, Можна самостійно проїхатись вздовж Київського водосховища, побачити скільки там забудовано територій. Немає гарантії, що так само вони не будуть вчиняти з усіма іншими власниками. 

В справі немає даних про обшуки в Sobi Club, Goldfish чи на інших локаціях поблизу?

Поки нових обшуків не було. 

Коли наступне засідання? 

Зараз стадія апеляції. У нас є пʼять днів за законом. Будемо готувати апеляцію, тому що застава – повний нонсенс в подібних справах. Максимальний розмір застави – приблизно 900 000 грн. А зараз обрана застава 349 млн грн і 44 млн грн, що в рази перевищує максимально допустимий розмір, який передбачений законом. 

Яке майбутнє цієї справи? 

Є купа питань до цієї справи без відповідей. Головне питання: чому він і чому зараз? Тобто хто боїться Ігоря Мазепу? Пів року назад він заявив про створення платформи для протистояння тиску правоохоронців на бізнес з реєстром нечесних силовиків «Маніфесту 42». Ми вважаємо, що це не співпадіння. Якщо співставити необгрунтованість звинувачень, порушення під час обшуків і затримань, то є підстави думати про те, що це має звʼязок. 

Окрім того, що Державне бюро розслідувань намагається зробити злочинне угрупування з однієї з найбільших в Україні інвестгруп, ДБР взагалі не має право розслідувати цю справу, адже мова йде про фізосіб. Це підслідність Національної поліції. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *