Готелі в Буковелі. Хто будує найбільший апарт-комплекс Glacier

На гірськолижному курорті Буковель розпочалося будівництво великого апарт-комплексу Glacier на 810 номерів. Паралельно з ним будують ще два менші обʼєкти. Скільки коштує будівництво і хто його веде?

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

На березі озера Молодості у Буковелі з грудня 2022 року почалося будівництво 10-поверхового апарт-комплексу преміум-класу Glacier на 810 апартаментів. Це – втричі більше, ніж у нинішнього найбільшого готеля курорту – п’ятизіркового Radisson Blu Bukovel. І майже вдвічі – ніж у київського готеля «Русь», який вважається найбільшим у країні.

Загалом, порівняно з початком 2022 року, на сервісі booking.com з’явилось щонайменше дев`ять нових варіантів розміщення у популярному курорті.

Чому війна не заважає розбудові?

Великий проєкт

У першій черзі комплексу івано-франківський забудовник VD Group планує здати попередньо 400 апартаментів. Усього ж заплановано пʼять секцій. Номери апарт-готелів схожі на стандартні готельні, але мають додатково облаштовані обідні зони, кухні з технікою й посудом. 

Вартість для інвесторів «під ключ» не є вищою за ціну в житловому комплексі Львова, Києва чи Дніпра з урахуванням, що там ще потрібно зробити ремонт та наповнити меблями, технікою, вважає керівниця компанії-партнера Invest Bukovel, яка співпрацює з Glacier, Вікторія Байрак. За її словами, загальна площа Glacier – 65 700 кв. м.

На сторінці Glacier на сайті lun.ua вказано, що бажаючі зможуть придбати апартаменти. Квадратний метр коштуватиме покупцям від $4500 до $5400. «За оптимістичними прогнозами, термін окупності Glacier – 9-10 років», – додає Вікторія Байрак. 

Скільки вартує сам проєкт? У грудні 2023-го ціна будівництва одного квадратного метру збільшилася на 10–20% у порівнянні з минулорічною ціною і зараз складає приблизно $1200–1300 з ремонтом і оздобленням, каже засновник Ribas Hotels Group Артур Лупашко. 

Є й інші проєкти. Неподалік Glacier будується друга і третя черги апарт-комплексу Mountain Residence на 60 діючих апартаментів і не менш ніж 20 шале, каже керівниця аналітичного проєкту Hotel Matrix Ольга Міщенко. Всього у Mountain Residence має бути 600 номерів, додає вона. Згідно з даними lun.ua, ціни для покупців там співставні з Glacier – $4400–5300 кв. м.

Протягом 2023 року три готелі в Буковелі та с. Паляниця також відкрила Ribas Hotels Group, крайній із них – тематичний готель в українському стилі Didukh на 18 номерів. Сукупно Ribas має там пʼять готелів, серед яких є й апарт-комплекс, каже засновник Ribas Group Артур Лупашко. 

Замовники будівництва 

Замовником будівництва Glacier, за даними lun.ua, є ТОВ «Глейшер Хілл», її бенефіціари – Василь Кавлак (67%) і Оксана Чеботар (33%), випливає з даних YouControl. Кавлак – івано-франківський бізнесмен. За даними YouControl, його дружина Інесса Кавлак, екссуддя Господарського суду Івано-Франківської області. 

Ім`я, прізвище та по-батькові Оксани Чеботар повністю співпадають з іменем дочки ексзаступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Сергія Чеботаря. 

Генеральним підрядником будівництва є будівельна компанія VD Group, каже керівниця компанії-партнера Invest Bukovel Вікторія Байрак. За даними YouControl, VD Group також належить подружжю Кавлаків. Водночас генпідрядником є ТОВ «ПМК-113», вказано на сайті lun.ua.

Будівництво найбільшого готелю (апарт-комплексу) на 810 номерів Glacier у Буковелі. /надано пресслужбою

Артем Галкін для Forbes Ukraine Фото надано пресслужбою

Комплекс Glacier будується в партнерстві з курортом Bukovel, зазначає Байрак. За її словами, Bukovel Invest є платформою, яка продає апартаменти Glacier та інші обʼєкти в Буковелі «згідно з договором надання відповідних послуг». 

Вона відмовилася говорити про умови такого партнерства, пославшись на комерційну таємницю. Ще одним новим проєктом VD Group і Bukovel Invest є Escape City, який знаходиться у розробці і буде презентований у січні 2024 року. 

Забудовник апарт-комплексу Mountain Residence, компанія MBT Group, у своїх проєктах також вказує, що вона є «офіційним партнером ТК «Буковель». 

ТОВ «Буковель Інвест» на 100% належить компанії «Буковель». Її кінцеві власники – Захар і Оксана Палиці, син народного депутата Ігоря Палиці та його ексневістка. Влітку Палиця заявив про викуп його сином у Ігоря Коломойського активів курорту Буковель, повідомляло видання NV.Бізнес. 

На ТОВ «Буковель», за даними Youcontrol, оформлено низку земельних ділянок і нерухомості курорту. За дев`ять місяців 2023 року ТОВ «Буковель» отримало 528,3 млн грн виторгу, ТОВ «Буковель Інвест» не публікувало фінансової звітності, випливає з системи YouControl. 

Забудовники можуть створювати свої проєкти або разом із «Буковелем», який надасть землю з усіма комунікаціями і «зайде у партнерство» з ними, або будувати за територією Буковелю, розповідає засновник Ribas Hotels Group Артур Лупашко. Він будував свої готелі без участі Bukovel Invest, на окремих ділянках. 

Внутрішній туризм і ментальне здоровʼя

За перші дев’ять місяців 2023 року кількість платників податків в Івано-Франківській області, які займаються туристичною діяльністю, збільшилася на 12,5% порівняно з аналогічним періодом довоєнного 2021 року, кажуть у пресслужбі Державного агентства з розвитку туризму. Всього 1101 юридична особа різної форми власності: готелі, кемпінги, апарт-комплекси. 

Чому саме останні переважають серед нової нерухомості? З двох причин. По-перше, це альтернативна інвестиція в житлову нерухомість та іншу комерцію. По-друге, в Україні почав активно розвиватися внутрішній туризм, каже Лупашко з Ribas Hotels Group. «Номерний фонд для такого курорту, як Буковель, повинен бути декілька тисяч номерів», – каже він.

Так виглядатиме вже добудований найбільший готель Glacier в Буковелі. /надано пресслужбою

Так виглядатиме вже добудований найбільший готель Glacier в Буковелі. Фото надано пресслужбою

За його словами, у 2000-х у Буковелі відбувся бум будівництва готелів, але низької якості. Тим не менш, серед відомих курортів навіть на них є попит.

У 2023 році українці обирають лікувальні курорти й готельний відпочинок – це 48,5% від проданих турів, розповідав Forbes у серпні 2023 року директор із розвитку бізнесу туроператора Join UP! Сергій Кириченко. У Join Up! головний запит клієнтів – це «відновлення ментального здоров`я». Тепер українці значну увагу приділяють інфраструктурі, сімейному відпочинку з дітьми і домашніми улюбленцями. 

Буковель залишається найпопулярнішим курортом Карпат, на другому місці з невеликим відставанням – бальнеологічні курорти Прикарпаття, зокрема Трускавець, додає Сергій Кириченко. 

За даними JoinUp!, кількість туристів, що бронювали тури в Буковель на зимовий сезон у 2023 році, зросла на 34,79% порівняно з 2021 роком. Середній чек-тур з двох дорослих та дитини складає 22 985 грн, зазначає директор із розвитку бізнесу туроператора Join UP! Сергій Кириченко. 

Наразі заповнюваність готелів на новорічний період складає близько 65%, каже Міщенко з проєкту Hotel Matrix. «Багато готелів перейшли на динамічне бронювання у період пікових сезонів, однак все залежить від погоди у Буковелі – якщо вона буде сніжною, то сезон відбудеться», – додає вона. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *