Forbes вперше зібрав 40 вітчизняних компаній, які вийшли на міжнародні ринки під час війни

Руйнівна війна має непередбачуваний наслідок – сотні українських підприємців наважилися спробувати свої сили на ринках ЄС. Forbes дослідив, що український бізнес пропонує іноземцям і з якими викликами стикається під час експансії.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Forbes Ukraine з першого номера досліджує український експорт. У воєнному 2022‐му статистика невтішна: експорт товарів скоротився на 35,1% і становив $44,1 млрд, а послуг – зменшився на 28,2%, до $9,2 млрд. Причини падіння: тимчасова окупація територій, руйнування сотень виробництв і логістичні складнощі.

Втім за макропоказниками є інший тренд: бізнес активізувався, експортерами стали ті, хто ніколи цим не займався. І йдеться не про відомі кейси – «Нової пошти», Rozetka чи «Дніпро‐М». Сотні малих і середніх компаній відкривають для себе західні ринки і знайомлять мешканців ЄС із продукцією та сервісами Made in Ukraine.

Протягом місяця Forbes збирав інформацію про експортерів‐початківців, проводив опитування у соцмережах та серед профільних організацій: Торгово‐промислової палати, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, програми МЗС «Назовні», СУП. Ми знайшли понад 70 компаній, які вперше почали експортувати після 24 лютого 2022 року. У фінальну таблицю, яку ви побачите в кінці статті, увійшло 40 компаній. Список не є вичерпним, лише демонструє тенденцію.

Із чим новачки стикаються, торуючи шлях назовні?

Перший крок 

Для всіх підприємців, з якими Forbes поспілкувався під час написання статті, мотивацією розпочати експорт стало падіння ділової активності на внутрішньому ринку. «У будівельній галузі ми бачили зниження активності на 80%», – згадує початок війни власник компанії «Будівельна зірка» Святослав Шилін. Для виробників кави Fresh Black експорт став можливістю зберегти зарплати для 80 людей компанії.

46,9% підприємців вважають, що розвивати бізнес в Україні заважає непрогнозованість ситуації на внутрішньому ринку та відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів, свідчить опитування 753 власників та СЕО підприємств, яке у травні – червні 2023 року проводили Центр розвитку інновацій, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, «Дія.Бізнес» і агентство Advanter Group.

«З початком вторгнення ми спостерігаємо безпрецедентну зацікавленість українського бізнесу у виході на зовнішні ринки», – каже Андрій Литвин, заступник директора Офісу. Українські товари стали заміною білоруських та російських, і наші виробники займають ці ніші, додає Литвин. «Іноземний бізнес почав цікавитися тим, що ми можемо запропонувати світові, – каже він. – У нас попереду довгий шлях, але процес зрушив».

З початком війни з’явилося багато пропозицій з підтримки бізнесу, каже Анастасія Аргунова, засновниця бренду одягу з льону Gnizdo. «Завдяки донорській підтримці ми взяли участь у колективних стендах на виставках Maison & Objet Paris 2022 та Ambiente Frankfurt 2023», – каже Аргунова.

У кавовій галузі також можна було взяти участь у виставці безплатно або зі знижкою, підтверджує Ксенія Полтавець, CEO і співвласниця Fresh Black coffee company. Вона радить брати участь у виставках. «Це важливий етап розвитку експорту, ми знаходимо на виставках багато клієнтів», – говорить Полтавець.

Оманлива простота 

Компанія із 15‐річним досвідом роботи в Україні «Будівельна зірка» також починала свій експортний шлях з профільної виставки. У травні вона взяла участь у виставці Meble Polska, отримати клієнтів завадила відсутність польської реєстрації. Між країнами ЄС покупець не сплачує ПДВ під час розмитнення товару, а у разі торгівлі з Україною цей податок становить 23%, каже Шилін. Це зупиняло польських клієнтів.

Зареєструвати юрособу в Польщі виявилося нескладно. «Цей процес займає до тижня», – каже Полтавець. Складнощі почалися на етапі пошуку офісу та складу. У Шиліна цей процес зайняв майже три місяці. Орендодавці воліють здавати склади компаніям, у яких уже є історія на ринку і їхню надійність можна перевірити за базами даних. Ноунейм‐компаніям зняти приміщення складно. Шиліну довелося підготувати презентацію для орендодавців, яка демонструвала результати роботи. Допомогло. Він зняв приміщення на 300 кв. м, де є офіс, виробництво та склад.

Fresh Black зіткнувся з іншою проблемою. Товар компанії застряг на польській митниці на три тижні. «Я готувалася до експорту. Консультувалася з експертами і наче зробила всі необхідні документи, – розповідає Полтавець. – Але ніхто не сказав, що має бути вказано номер партії». Дві доби п’ять співробітників компанії сиділи на митному складі і клеїли номер партії на 2500 коробочок з кавою. «Клієнти спочатку нас розуміли, потім переживали, а зараз уже кричать, – каже Полтавець. – Але ми на цю ситуацію не можемо вплинути».

Крім проблем із логістикою Полтавець встигла втратити кошти через недобросовісного дистриб’ютора, який не повертає українцям ПДВ на €2000. Складнощі не відвернули Fresh Black від експортних амбіцій. З травня 2023 року Fresh Black продали 500 кг кави в Польщу, Словенію і Францію. Для порівняння: в Україні продають 20 т кави на рік. Серед клієнтів – як європейці, так і українці, які живуть у Європі. Наприклад, український ресторан «Львівські круасани», що у жовтні 2022‐го вийшов на польський ринок. «Є ідея відкрити кав’ярню, яка буде і нашим складом у Європі», – каже Полтавець.

Топ-10 країн куди експортувала Україна

Топ-10 країн куди експортувала Україна

«Важко починати експорт через відсутність досвіду та «дорожньої карти», – каже Аргунова з Gnizdo. Перший досвід був у рамках колективної участі кількох виробників у виставках у Парижі та Франкфурті. «Наступні рази робили все самі», – каже Аргунова. Підприємниця самостійно розібралася, як оформлювати документи, знайшла брокера та «склала» логістику. Зусилля дали результат. У компанії укладено три гуртових контракти в Нідерланди та США, а також товари Gnizdo продаються в дизайнерських шоурумах у Відні та Антверпені. «Ми вирішили сфокусувати зусилля на ринку США і зараз виставляємо товари на маркетплейсах», – додає Аргунова.

У Шиліна і «Зірки будівництва» справи в Польщі йдуть непогано. Якщо у березні 2023 року було укладено 50 контрактів, то нині вже 200. «Ми думали піти ще в Німеччину, але наразі вирішили закріпитися в Польщі і поки що не розпорошувати зусилля на інші ринки», – каже засновник «Будівельної зірки».

Це хороше рішення – не втрачати фокус, вважає Дмитро Швець, директор консалтингової компанії Start Global. «Міжнародна експансія потребує багато ресурсів. Швидкість можна підвищити лише за рахунок збільшення бюджетів, та й то лише за системного підходу», – каже він.

«Переконати потенційних клієнтів у хорошій якості продукції та доброчесності було складно», – розповідає Данило Скрипка, проджект‐менеджер меблевої фабрики Bassa, яка спеціалізується на виготовленні меблів за індивідуальними проєктами. Bassa розпочала експорт у другій половині 2022‐го. В Україні зазвичай клієнтів «підписували» після екскурсії на фабрику, демонстрації готових проєктів. «На іноземних ринках наразі так неможливо робити», – каже Данило. У Bassa знайшли вихід: розробили для потенційних клієнтів віртуальні екскурсії, відправляють поштою зразки матеріалів для ознайомлення.

Ще один шлях до клієнта – колаборація з іншими гравцями. Наприклад, меблі Bassa продає іноземним клієнтам сестринське дизайнерське бюро ISTO (у компаній спільні засновники – Сергій Маркарян, Сергій Биков та Володимир Тихончук). Завдяки тандему Bassa вже встигла відправити два контейнери продукції у Дубаї. Тепер готує меблі для клієнтів в Іспанії, Хорватії та Чехії. «Запускаємо рекламу на міжнародні ринки і будемо ще таким чином шукати клієнтів», – додає Скрипка.

«Перш ніж почати експортувати, треба поставити питання: навіщо це бізнесу?» – радить експортерам‐початківцям Швець. Якщо це питання швидких грошей, то краще знайти українську компанію, яка вже експортує, і посилити її портфель власними продуктами. Якщо це стратегія довгострокового розвитку бізнесу, диверсифікація грошових потоків, то потрібно оцінити свою готовність і наявні ресурси, уявити фінальний результат і очікування та прописати шлях для досягнення цього. Експортер‐початківець також має розуміти, що експорт – це гра вдовгу і що не треба боятися помилок. «Не помиляється лише той, хто нічого не робить», – додає Швець. 

Компанії, які почали експортувати або вийшли на іноземні ринки після 24 лютого 2022 року

Список не є вичерпним і демонструє тенденцію.

Назва компанії Що робить Початок експорту Країни Результати і найближчі плани
«Бренд Руміо» Що робить Дизайнерські меблі Початок експорту Травень 2022 року Країни Данія, Словенія, Португалія Результати і найближчі плани Експортувала на €500 000. План – збільшити частку експорту до 60–70%
«Геотерм.Про» Що робить Комплектовання для геотермального теплового насоса Початок експорту Липень 2023 року Країни Польща Результати і найближчі плани Отримала один контракт. План на пʼять років – зайняти від 10% ринку ЄС
«Зірка будівництва» Що робить Будматеріали, меблі Початок експорту Травень 2022 року Країни Польща Результати і найближчі плани Відкрила виробництво у Варшаві та уклала 200 контрактів. У планах – інші країни ЄС
«Констрак» Що робить Фільтри для промислового очищення повітря Початок експорту Вересень 2022 року Країни Грузія Результати і найближчі плани У вересні 2023-го почне продажі в Італію, Словаччину, Францію, Німеччину та країни Балтії

«Львівські круасани» /Lviv Croissants

«Львівські круасани» Що робить Ресторани Початок експорту Вересень 2022 року Країни Польща Результати і найближчі плани У Польщі компанія відкрила вісім пекарень. Планує розширення на нові ринки ЄС
Решетилівська майстерня «Соломія» Що робить Ручні килими та гобелени Початок експорту Квітень 2022 року Країни США, Франція, Швейцарія та Естонія Результати і найближчі плани Експортувала на $25 000. У планах збільшити частку експортних продажів до 70% протягом пʼяти років
Сімейна пекарня «Будьмо здорові» Що робить Альтернативні солодощі та печиво Початок експорту Квітень 2022 року Країни США Результати і найближчі плани Виконала замовлення на $13 000. У планах до кінця року розвиватись у США
ТД «Папір-Мал» Що робить Картонно-паперова продукція Початок експорту Травень 2022 року Країни Польща, Румунія, Молдова та країни Балтії Результати і найближчі плани Уклала 10 контрактів більш як на 50 млн грн
«Чистота» Що робить Клінінг Початок експорту Березень 2023 року Країни Польща Результати і найближчі плани На Польщу припадає 13% замовлень. У планах до кінця року вивести бізнес у Варшаві на показники Львова

«Чорноморка» /з особистого архіву

«Чорноморка» Що робить Ресторани Початок експорту Травень 2022 року Країни Молдова, Польща Результати і найближчі плани Відкрила три ресторани. У планах запуск у Словаччині, Англії, Болгарії, розширення мережі в Польщі
Arber Що робить Шиє і продає одяг Початок експорту Листопад 2022 року Країни Грузія Результати і найближчі плани Відкрила три магазини у Тбілісі. У планах відкриття франчайзингових магазинів у країнаїх ЄС
Bjorn Що робить Дизайнерські меблі Початок експорту Липень 2022 року Країни Данія, Молдова, Литва, Латвія, Велика Британія Результати і найближчі плани За рік експортний виторг становив близько €100 000. План – удвічі збільшити географію та потроїти експортний виторг
Delta Food Що робить Продукти харчування Початок експорту Квітень 2022 року Країни Греція, Латвія, Литва, Молдова, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Франція, Хорватія, Англія, Бангладеш Результати і найближчі плани У 2022 році експортувала 1381 т, частка експорту становила 20%. За сім місяців 2023-го – 1219 т продукції. У планах адаптувати ТМ «Гуляй-Поле» для міжнародних ринків
Dnipro-M Що робить Магазини будівельних інструментів Початок експорту Квітень 2023 року Країни Чехія, Польща, Вірменія, Грузія Результати і найближчі плани Відкрила 11 магазинів за франшизою: шість у Чехії, три в Польщі, по одному у Вірменії і Грузії. План – 120 магазинів за кордоном
Effy.ai Що робить HR-система для IT-компаній Початок експорту Грудень 2022 року Країни США, Європа, Австралія, Нова Зеландія, Сінгапур, Індія Результати і найближчі плани 100% доходу отримує від експорту, шукає інвестиції на розширення
EnginUP Що робить Твердопаливні котли Початок експорту Серпень 2022 року Країни Молдова, Румунія Результати і найближчі плани Відвантажила 80 котлів, 1800 колекторних шаф та 120 000 м труб для теплої підлоги. В планах вийти в країни Балтії та Скандинавії
Fresh Black Що робить Обсмажує каву Початок експорту Травень 2023 року Країни Польща, Словенія, Франція Результати і найближчі плани Відвантажила більш як на €25 000. У планах відкрити кав’ярні у Польщі
Gnizdo Що робить Домашній текстиль та одяг Початок експорту Вересень 2022 року Країни Нідерланди, США, Бельгія, Австрія Результати і найближчі плани Отримала три гуртові замовлення та налагодила роздрібну торгівлю у двох шоурумах
Hydroshpriz Що робить Обладнання харчової промисловості Початок експорту Травень 2022 року Країни Узбекистан, Азербайджан. Знайшли дилерів у Словаччині, Польщі, Литві Результати і найближчі плани Експортувала 11 одиниць обладнання більш як на €100 000. Планує до кінця року відкрити представництво з продажів по Європі і збільшити кількість замовлень.
i3 Engineering Що робить Cистеми розумного будинку та автоматизації Початок експорту Третій квартал 2022 року Країни Країни Європи та Близького Сходу Результати і найближчі плани Іноземні продажі становлять приблизно 10%
Limestone Ukraine Що робить Фарби та декоративні штукатурки Початок експорту Лютий 2023 року Країни Польща, Швейцарія Результати і найближчі плани Відвантажила 6 т продукції. Уклала контракт на замовлення від 100 т продукції на рік. План – відкрити шоурум у Варшаві, збільшити кількість дилерів
Matema Що робить Онлайн-платформа для вивчення математик Початок експорту Вересень 2022 року Країни Польща Результати і найближчі плани Експорт забезпечує 20% обсягу продажів. План – збільшити частку польського ринку не менш як до 50%, запустити продажі у Великій Британії
MAVEN GROUP Що робить Меблі для ресторанів і готелів Початок експорту Липень 2022 року Країни ОАЕ, Казахстан, Румунія, Литва Результати і найближчі плани Експортувала 635 виробів. План – продавати в Польщу, Францію, Нідерланди, Швейцарію
Metalix Що робить Перегородки та двері зі сталі та скла Початок експорту Липень 2022 року Країни Канада, Німеччина, Італія, Англія Результати і найближчі плани Виконала близько 20 замовлень більш як на 1 млн грн. Планує виходити у Францію та США
MK:trnslations Що робить Переклади та локалізацію Початок експорту Жовтень 2022 року Країни Відкрили компанію в Естонії Результати і найближчі плани До 40% обороту забезпечують закордонні замовлення. План – потрапити до переліку 100 найбільших європейських провайдерів з локалізації та перекладів упродовж наступних трьох років
Mova Що робить Пиво Початок експорту Червень 2022 року Країни Норвегія, Данія, Польща Результати і найближчі плани Експортний виторг – 5% від загального доходу. Контрактів – шість. У планах на наступний рік збільшити присутність на наявних ринках та вийти на 10+ нових
Ninja Sushi Що робить Суші Початок експорту Жовтень 2022 року Країни Польща Результати і найближчі плани Відкрила доставку у Варшаві та Кракові. Оборот – €500 000 на місяць. До кінця 2023-го планує відкрити доставку у Вроцлаві, на початку 2024-го – офлайн-ресторан у Варшаві
NSV Group Що робить Трейдинг агропродукції Початок експорту Червень 2022 року Країни Італія, Німеччина Результати і найближчі плани Експортувала понад 26 500 т зерна. В планах – збільшення експорту у пʼять разів, запуск сухого порту у першому півріччі 2024-го
Rekava Що робить Біорозкладні вироби з переробленої кавової гущі Початок експорту Січень 2023 року Країни США, Японія, Тайвань, Велика Британія, країни ЄС Результати і найближчі плани Частка експортних продажів становить близько 25%. Збільшити експортну складову до 60% у 2024-му
ReQuiet Що робить Рішення для акустичного комфорту та декорування інтер’єру Початок експорту Лютий 2023 року Країни Румунія, Угорщина, Греція, Франція, Нідерланди, США Результати і найближчі плани У планах запустити проєкт на польському ринку
SENS Agency Що робить Супроводжує особисті бренди Початок експорту Травень 2022 року Країни Таїланд, Казахстан, ОАЕ, Туреччина, Балі, Німеччина, США, Польща, Португалія, Канада Результати і найближчі плани Відкриття представництв у країнах, де буде від 10 клієнтів на супроводі агенції. Потенційно – Казахстан, ОАЕ, Польща
Silentbox Що робить Офісні акустичні кабіни Початок експорту Травень 2022 року Країни Польща, Швейцарія, Франція, Іспанія, Литва, Чехія, Нідерланди, Естонія, Німеччина, Словаччина Результати і найближчі плани Продала близько 110 кабін. У планах збільшити продажі за кордоном до 20–30 кабін на місяць
Smartass Що робить Фітнес-клуби Початок експорту Травень 2023 року Країни Болгарія Результати і найближчі плани Більше 100 людей стали постійними клієнтами. В планах збільшити кількість постійних клієнтів до 300–400, у січні 2024-го відкрити клуб у Варшаві
Sushi Icons Що робить Суші Початок експорту Серпень 2022 року Країни Польща Результати і найближчі плани Середньомісячний оборот онлайн-ресторану у Варшаві – понад $73 000. У планах другий ресторан у Варшаві, а також у Кракові та Вроцлаві
Time Що робить Торгівля зерном Початок експорту Країни Польща, Румунія Результати і найближчі плани Експортувала продукції більш як на €3 млн. У планах вийти в країни Азії, Китай
Uspacy Що робить CRM-система для МСБ Початок експорту Весна 2023 року Країни Польща, Бразилія Результати і найближчі плани Іноземні ринки приноситимуть по 25% виторгу
Wonder LLC Що робить Міндобрива, мікродобрива Початок експорту Березень 2023 року Країни Сенегал, Ліван, Ірак, Тайвань, Казахстан, Кот д’Івуар Результати і найближчі плани Уклала 14 контрактів і відправила пʼять контейнерів продукції. В планах розпочати продажі в ЄС до кінця року
Woo Що робить Меблі Початок експорту Вересень 2022 року Країни Франція, Туреччина, Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Тайвань, Литва, Італія Результати і найближчі плани Працюють 15 дилерів, виконано 150 замовлень. У планах відкриття дилерів у ЄС та розвиток онлайн-продажів через власний сайт та маркетплейси в США, Канаді та Австралії
Woodsystems Що робить Кухні Початок експорту Червень 2022 року Країни Німеччина, Нідерланди, Іспанія Результати і найближчі плани Завершено два об’єкти у Німеччині, понад 10 проєктів у роботі. За два роки планує відкрити представництва в Америці, Європі, Азії
yakush Що робить Посуд та вироби з гутного скла Початок експорту Червень 2022 року Країни Люксембург, Австрія, Бельгія, Грузія, США Результати і найближчі плани Продала 3000 одиниць товару. Планує відкрити другий офіс у Європі, запустити продажі в чотирьох країнах ЄС

Джерело: дані компаній

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *