Держава пропонує субсидувати імпорт електрики через систему ПСО. Як це допоможе у разі відключень

В Україні з морозами збільшується дефіцит електрики. «Укренерго» не вимикає світло споживачам тільки завдяки дорогій і не гарантованій аварійній допомозі від сусідніх країн. Щоб завести в Україну комерційний імпорт, Нацрегулятор пропонує механізм компенсації енерготрейдерам частини витрат. Forbes отримав проєкт постанови і запитав учасників ринку, чи справді все запрацює, як записано на папері

Нацрегулятор на початку грудня розробив проєкт урядової постанови, який має допомогти зменшити дефіцит електроенергії. Ініціатива має стимулювати імпорт з ЄС та Молдови, повідомила пресслужба Нацкомісії.

Проєкт постанови покладає спеціальні обов’язки (ПСО) на оператора системи передачі «Укренерго» та імпортерів електрики. Державна «Укренерго» має компенсувати енерготрейдерам частину витрат на імпорт електрики. Формула розрахунку компенсації – різниця між витратами трейдера та ціною продажу на українському ринку.

У разі ухвалення постанова має набрати чинності у день офіційної публікації і діяти до кінця воєнного стану. Чому опитані гравці ринку не в захваті від пропозиції?

Хто доплатить за імпорт

Постанова НКРЕКП покликана врятувати Україну від дефіциту електрики, який вже зараз виникає у особливо холодні дні. Покладання спецобовʼязків на «Укренерго» має дозволити трейдерам імпортувати електрику без збитків, адже ціна за кордоном значно перевищує українську. До того ж це надійніше, ніж аварійна допомога: сусідні країни надають її, допоки мають вільну генерацію.

«Аварійна допомога досі надходить, бо в українських владних кабінетах є ілюзія, що цю зиму можна буде пройти без обмежень бізнесу і без вимкнень споживачів», – каже топменеджер трейдингової компанії, який просив не називати його ім’я і посаду через чутливість питання.

У разі успішного втілення постанова НКРЕКП має допомогти уникнути кризових ситуацій, коли Україна опиниться і без аварійної допомоги, і без імпорту. При цьому нинішні витрати на «аварійку» «Укренерго» зможе розділити із імпортерами.

Комерційний імпорт на умовах ПСО буде заходити в більших обсягах, ніж нинішня аварійна допомога, каже топменеджер «Укренерго» на умовах анонімності. Чи зменшаться сукупні витрати компанії, невідомо. «Укренерго» не розкриває ціну купівлі аварійного імпорту.

Джерело фінансування – надходження з тарифу на передачу, свідчить проєкт постанови. Нацрегулятор 9 грудня встановив тарифи для «Укренерго» на 2024 рік. Нові тарифи «Укренерго» – завідомо збиткові, додаткових витрат не передбачають, кажуть двоє топменеджерів компанії на умовах анонімності через чутливість питання.

«Укренерго» офіційно не отримувало проєкт постанови Нацрегулятора про імпортне ПСО, тому розрахунків видатків немає, кажуть двоє топменеджерів компанії. Оцінки можуть залежати від прогнозованого імпорту й різниці європейських та українських цін на електрику.

Якщо припустити, що імпорт буде заходити рівним графіком по 500 МВт, а різниця в ціні 1 МВт·год буде 1000 грн, сума доплати «Укренерго» імпортерам може сягати 12 млн грн на добу, підрахував топменеджер компанії. На 12 листопада у Словаччині 1 МВт електроенергії коштує на 500 грн дорожче, ніж в Україні, за даними держкомпанії «Оператор ринку».

Нацрегулятор подав проєкт постанови уряду не для нагального застосування, а на випадок обстрілів енергетики або іншої кризи, повідомила пресслужба НКРЕКП. У такому разі регулятор знайде механізм, щоб розвʼязувати питання з тарифом «Укренерго» оперативно, запевняють у Нацкомісії.

Процедура перегляду тарифу «Укренерго» складна і зазвичай триває близько місяця-двох, заперечують топменеджери двох трейдингових компаній. «Навіть якщо піти за спрощеною процедурою, знадобиться до місяця», – зазначає топменеджер «Укренерго».

Навіть якщо уряд ухвалить постанову, вона навряд чи запрацює, каже топменеджер трейдингової компанії. В «Укренерго» немає грошей на компенсації трейдерам, до того ж держкомпанія вже накопичила борги перед енергокомпаніями. «Ми не будемо імпортувати в межах цієї постанови – забагато ризиків», – каже топменеджер енерготрейдера.

Проєкт постанови не пояснює, як «Укренерго» буде розподіляти між зацікавленими трейдерами обсяги електрики, яку треба імпортувати, додає він. Він припускає, що на практиці це призведе до того, що імпортуватимуть тільки державні трейдери. Це може бути «Енергетична компанія України» та «Енергоатом-Трейдинг».

У Нацрегуляторі заперечують: у разі ухвалення постанови імпортувати електрику за механізмом імпортного ПСО зможуть учасники ринку, які укладуть договори з «Укренерго».

Є ще один нюанс. Енерготрейдери імпортують електрику за передоплатою, каже один з учасників ринку. Якщо під час холодів трейдер захоче імпортувати 1200 МВт рівним графіком по €160/МВт·год, треба мати близько €4,6 млн обігових коштів на добу. «Укренерго» має компенсувати витрати за кілька днів, на п’ять-шість днів знадобиться близько €30 млн. У державного енерготрейдера «Енергетична компанія України» немає таких грошей у резерві, а приватні не погодяться на такі умови, додає топменеджер трейдингової компанії.

Чому немає звичайного імпорту

Оператор системи передачі «Укренерго» вперше цього опалювального сезону повідомив про дефіцит електрики в енергосистемі 22 листопада. Відтоді компанія публікує графік споживання електрики по годинах у вигляді кота, якому все частіше погано і потрібна аварійна допомога.

Кіт Графік (споживання) від «Укренерго»

«Укренерго» публікує графік споживання у вигляді кота

Потужність аварійної допомоги була від 300 до 700 МВт у денні години, в проміжку з 9:00 і 19:00, свідчать публікації «Укренерго». Аварійна допомога – останній перед вимкненнями споживачів засіб екстреного балансування енергосистеми, пояснюють в «Укренерго».

Така електрика обходиться дорожче, ніж на українському ринку. За оцінкою Forbes, у серпні «Укренерго» могло витратити до €6 млн на аварійну допомогу у спекотні дні, щоб не вимикати споживачів, які користувалися кондиціонерами.

Чому енерготрейдери не імпортують електрику, якщо її не вистачає? В Україні діють верхні обмеження цін, прайскепи, які роблять таку діяльність збитковою. Щоб в Україну заходив комерційний імпорт, ціна електрики має бути вищою на 7–10%, ніж у Словаччині чи Румунії, щоб покрити витрати на закупівлю, каже топменеджер однієї з трейдингових компаній.

11 грудня енерготрейдери імпортували до 388 МВт в окремі години. Це близько п’ятої частини максимально доступної потужності імпорту, яка становить 1700 МВт, за даними «Укренерго».

Нацрегулятор не готовий скасовувати верхню межу ціни. Натомість уряд запропонував бізнесу стабільне живлення без відключень у разі імпорту електрики принаймні на 50% від потреб підприємства.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *