Чому оператор Київстар може перейти у власність держави: сценарії від Forbes

Найбільшого мобільного оператора України «Київстар», схоже, очікують серйозні проблеми. Держава запустила декілька процесів, які можуть привести до націоналізації активу або передачі його частки в управління іншим компаніям. Далі – дуже складний шлях, щоб довести, що на компанію дійсно мають вплив підсанкційні росіяни Михайло Фрідман і партнери

«Ми розуміємо значення компанії «Київстар» для економіки та інфраструктури України, – говорив в липні 2023-го заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. – Але обʼєктивно «Київстар» перебуває вже за пів кроку до конфіскації. Юридично це має статися». Ця фраза – відповідь заступника Андрія Єрмака одному з топів «Київстару» під час зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією.

За три місяці, 6 жовтня, слова Шурми стають більш ніж пророчими. За матеріалами СБУ суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, йдеться в релізі Служби безпеки. 

Серед заблокованих активів – 20 компаній та фінансово-кредитних установ. Це фінансові, страхові та ІТ-компанії, заводи мінеральних вод і підприємства мобільного зв’язку, йдеться в повідомлені СБУ. Вартість арештованих корпоративних прав, за підрахунками Служби, понад 17 млрд грн. Серед активів – топовий мобільний оператор України «Київстар».

Що це означає? «Запобіжний захід для того, щоб не було змоги змінити систему власності та вивести активи», – каже перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради, нардеп Ярослав Юрчишин. Арешт корпоративних прав не передбачає зупинку роботи компанії й не йдеться про арешт рахунків, додає він. 

Компанія працює у звичному режимі та надає 24 млн абонентам послуги, йдеться в письмовому коментарі пресслужби компанії для Forbes. «Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником «Київстару», жодним чином не впливає на діяльність компанії та не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди», – говорять у компанії «Київстар».

Чому є питання до «Київстару» та які потенційні проблеми очікують оператора мобільного звʼязку?

Чий «Київстар»?

«Київстар» на 100% – власність нідерландської комунікаційної компанії VEON. Заснований у Москві у 1992-му, VEON (колишня назва «Вимпелком») – один із перших операторів стільникового звʼязку у РФ. Станом на жовтень 2023-го компанія обслуговує понад 220 млн клієнтів у семи країнах. 

Міноритарний акціонер VEON – компанія LetterOne Holdings, якій належить 47,9%. Частка Фрідмана в LetterOne – 37,86%, Косогова – 47,23%.

«У вас («Київстару», – ред) подвійна проблема – присутність на російському ринку та наявність у структурі акціонерів підсанкційних осіб», – говорив у липні заступник голови ОП Ростислав Шурма. 

Щодо першого – через 31 рік з моменту заснування VEON таки ніби обірвала зв’язки з РФ. Девʼятого жовтня компанія завершила продаж своїх російських активів групі топменеджерів «Вимпелкому» на чолі з генеральним директором компанії Олександром Торбаховим. «Фрідман більше «не контролює» компанію «Вимпелком», але володіє іншими активами, сплачує податки в Росії, які йдуть на фінансування агресора», – зазначає медіаексперт та колишній член правління ІнАУ Олександр Глущенко.

Щодо другого – Україна запровадила санкції проти Фрідмана та Косогова ще восени 2022 року. А майже через рік, у вересні 2023-го, СБУ повідомила підозру Фрідману за «фінансування війни проти України». Слідство заявляє, що з початку великої війни Михайло Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора.

Ще в травні 2022 року Україна ухвалила закон про конфіскацію російських активів в Україні. «Під конфіскацію підпадають усі активи, де частка перевищує 25%. У «Київстару» вона перевищує суттєво», – говорив на тій самій зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією Шурма.

Фрідман у «Київстарі» має менше 20%, розповів в нещодавному інтерв’ю NV CEO «Київстару» Олександр Комаров. «Але коли ми з вами бачимо друковані заголовки, так виглядає, що вся ця компанія належить пану Фрідману», – додав він.

У VEON тисячі приватних і корпоративних акціонерів, а її акції розміщені на двох біржах – NASDAQ і Euronext. «Левова частка акцій компанії вільно продається та купується на цих двох біржах. Там тільки великих інвестиційних фондів близько 60. І в загальній кількості акціонерів 26−27% є громадянами Сполучених Штатів, а всі інші – громадяни з усього світу з більшою часткою європейців», – розповів СЕО компанії.

Ще в лютому 2022-го його (Фрідмана, – ред) усунуто від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великої Британії, уточнюють у пресслужбі «Київстару».

«Київстар» у цифрах
  • Рік заснування: 1994

  • Кількість абонентів: 24 млн

  • Частка на ринку: 43,6% (дані Opendatabot)

  • Виторг: 30,9 млрд грн у 2022-му

  • Активи: Helsi, Kyivstar.Tech, Ukrainian Tower Company

Дві проблеми «Київстару»

Не схоже, що аргументи компанії щодо Фрідмана переконали державу. Зараз більша ймовірність саме націоналізації активу, а не його продажу, повідомляє Forbes високопоставлений співрозмовник в ОП, який був присутній на переговорах щодо «Київстару», але відмовився офіційно коментувати ситуацію. «Ймовірно, це станеться у найближчі місяці. Відповідний механізм наразі опрацьовується», – додає він. 

Одне з припущень, арешт СБУ – підготовка до накладання РНБО санкцій на VEON, вважає юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Вадим Валько. «СБУ один з субʼєктів, які згідно з законом можуть ініціювати накладання санкцій перед РНБО», – додав він.

Ще одна проблема «Київстару» – безвідносно до арештів СБУ, Мінʼюст України готує позов у Вищий антикорупційни суд (ВАСК) щодо конфіскації частки мобільного оператора, говорить Forbes висопоставлений співрозмовник у Міністерстві юстиції, який не уповноважений коментувати ситуацію публічно. «Аналізуємо, яка частка в підприємстві підлягає стягенню в дохід держави», – додає він. 

Серед успішних схожих кейсів Мінʼюсту – конфіскація на користь держави частки росіян Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря у столичному ТРЦ Ocean Plaza, яку дозволив ВАСК. Частку ТРЦ зараз готують до продажу на аукціоні за щонайменше 1,3 млрд грн. Більш складний кейс, який поки не має успіху, спроба конфіскації енергоактивів VS Energy, яку також повʼязують із росіянами.

«ВАСК має вирішити, чи була передача активів Фрідмана до інших власників реальністю чи це номінальні процеси і він управляє цим активом», – говорить Юрчишин. Якщо суд задовольнить позов, то активи передадуть Фонду держмайна та виставлять на конкурс щодо пошуку управителя. Схожий шлях (тільки через АРМА) пройшов ще один колишній актив Фрідмана – Моршинський завод мінеральний вод «Оскар», який виробляє продукцію під брендом «Моршинська». Право управління корпоративними правами заводу отримав конкурент – «Карпатська джерельна», але інші власники «Оскару» називають це рейдерством.

Що в цій ситуації може зробити «Київстар»? Щодо арешту за матерілами СБУ – оскаржити наявність звʼязку підсанкційної особи (Фрідмана, – ред.) та активів, каже Юрчишин. «Також власники активів можуть піти до європейських юрисдикцій. Але ймовірно це вже буде після того, як завершаться судові процеси в Україні», – додає він. До прикладу, колишні акціонери націоналізованого Sens банку Фрідмана та партнерів уже дали офіційне повідомлення про наявність судового спору щодо активу.

У підготовці матеріалу брала участь Люба Балашова

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *