Чому мережа Ельдорадо опинилась на межі банкрутства

Ритейлер техніки та електроніки «Ельдорадо» розпочав процедуру реструктуризації боргу в розмірі в 1 млрд грн перед партнерами, постачальниками та фіскальними органами. Ця сума – збитки через російське повномасштабне вторгнення, кажуть у компанії. Чи вдасться «Ельдорадо» уникнути банкрутства?

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Мережа техніки і електроніки «Ельдорадо» розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) на понад 1 млрд грн. «Ми обрали найскладніший, але найвідповідальніший шлях виконання власних зобовʼязань перед партнерами та контрагентами», – йдеться у відповіді пресслужби ритейлера для Forbes. 

Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистриб`юторами, каже старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий, який консультує «Ельдорадо» з юридичних питань. Відносини з Ощадбанком, у якого також кредитувалося «Ельдорадо», у заборгованість 1 млрд грн не входять, додає він. Процедура потрібна для недопущення неплатоспроможності бізнесу, а також для його подальшого розвитку і зростання, каже Хорунжий.

На суму 1 млрд грн «Ельдорадо» подала і позов до суду проти Російської Федерації на відшкодування збитків. Посилаючись на адвокатську таємницю Юліан Хорунжий не називає конкретну судову установу, але зазначає, що це «один з судів у Києві».

Що кажуть постачальники ритейлера? «Борги «Ельдорадо» перед нашою компанією вже накопичуються рік, ритейлер обіцяє їх закрити і не робить цього, а останні 3-4 три-чотири місяці взагалі не контактують», – каже представник однієї з компаній-постачальників «Ельдорадо», який погодився спілкуватися з Forbes на умовах анонімності. Готуємо судовий позов, додає він.

«Ми продовжуємо співпрацювати з «Ельдорадо», але більше нічого не можу розголошувати», – говорить генеральна директорка виробника побутової техніки «Електролюкс Україна» Катерина Білобловська.

Фінансовий стан «Ельдорадо» вкрай поганий, участь у процедурі санації чи банкрутства навряд чи дозволить досягнути суттєвих погашень, каже на умовах анонімності Forbes співрозмовник у «Ощадбанку», який ознайомлений з деталями співпраці, але не уповноважений офіційно коментувати.

Що таке досудова санація

Це спеціальна система заходів для того, щоби відновити платоспроможність боржника. Досудова санація дає змогу зробити реструктуризацію його боргів без формального входження в процедуру банкрутства.

Читати більше Згорнути

В Україні санація не є досконалою та популярною – з 2019 року лише близько 10 успішних кейсів, каже Юліан Хорунжий. Головна проблема – кредитори, по суті, «звʼязані» планом процедури, який підготовлено боржником без врахування їхніх позицій та думок, розповідає він. Зміна плану після оголошення зборів кредиторів фактично неможлива і потребуватиме повного перезапуску процедури досудової санації. Це, своєю чергою, спричиняє нові ризики, вважає Хорунжий.

Юридична компанія Ario Law Firm тепер розробляє для «Ельдорадо» модель реструктуризації боргів, яка влаштувала би і ритейлера, і кредиторів. Обговорення має відбутися на загальних зборах 22 вересня, повідомляє LIGA.net з посиланням на дані Верховного Суду. Після зборів та схвалення плану реструктуризації, його має також затвердити і суд.

Eldorado намагається донести до кредиторів головний меседж – процедура санації значно перспективніша за банкрутство. Адже у разі визнання неплатоспроможності великого ритейлера, партнери зможуть отримати набагато менше, аніж після реструктуризації боргу, говорить Юліан Хорунжий з Ario Law Firm. 

Якщо кредитори не схвалять план реструктуризації боргу або виникнуть проблеми з погашенням заборгованості, тоді «Ельдорадо» остаточно стикнеться з банкрутством, говорить юрист.

На питання Forbes про те, чому процедура реструктуризації запущена саме зараз, PR-фахівчиня «Ельдорадо» Ольга Гаврилюк відповіла, що «наразі такої інформації не має». 

У якому стані знаходиться «Ельдорадо»

У 2021 році за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy і «Фокстрот». «Ельдорадо» займало частку 10–12% на ринку, зараз вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу «Ельдорадо» у близько $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

Виторг ТОВ «Дієса» («Ельдорадо») у 2021 році склав 14,2 млрд грн, у 2022 році компанія, на відміну від конкурентів, не публікувала фінансові дані. Для порівняння, у Comfy в 2022 році виторг впав з 19,7 млрд до 16,5 млрд грн, у «Фокстрот» – з 15,7 млрд грн до 10,2 млрд грн. 

Анна Наконечна

Віктор Поліщук Фото Анна Наконечна

У серпні стало відомо, що компанія скоротила свою IT-команду та вдвічі скоротила кількість магазинів, за час великої війни закривши 65 точок. У 2022 році мережа відкрила три нові магазини – у Чернівцях, Червонограді та Білій Церкві, розповіла виаданню Delo.ua CEO компанії Віра Вітинська. На 18 серпня 2023-го в мережі «Ельдорадо» працювало 70 магазинів у 39 містах України, розповідала екс- керівниця зі звʼязків з громадськістю мережі Алла Барабаш. «За час великої війни 42 магазини закрили, 20 не працюють, бо постраждали від бойових дій», – говорила вона. 

Про суттєве погіршення фінансового стану «Ельдорадо» було відомо і раніше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з «Ельдорадо» великим кредитором серед державних фінустанов є «Ощадбанк». У 2018-му компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Зараз банк активно займається комплексним врегулюванням заборгованості всіх підгруп Поліщука, які нададуть змогу отримати більш суттєві погашення, говорить джерело Forbes в «Ощадбанку». «Оскільки домовленості ще не досягнуті, деталі розкривати ще зарано», — додає він.

У підготовці матеріалу брав участь редактор відділу «Гроші» Сергій Шевчук

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *