Чи дійсно «Київгума» постачала військові аптечки до РФ – інтерв’ю власника

На початку січня Служба безпеки України провела обшуки одночасно за шістьма адресами ТОВ «Київгума», у її дочірніх компаній і засновників. Правоохоронці вручили підозри. У бліц-інтервʼю Forbes гендиректор «Київгуми» Андрій Острогруд прокоментував звинувачення СБУ та розповів, з чим пов`язує обшуки і що робитиме далі.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

«Київгума» є однією з найбільших українських компаній, яка виробляє гумові вироби, зокрема продукцію з гуми, латексу, силікону. З 2015 року компанія розпочала виробництво аптечок та засобів тактичної медицини для Збройних сил України. За сім років вона випустила понад 350 000 таких аптечок. 

Вони і стали причиною для візиту правоохоронців. 4 січня Служба безпеки України прийшла з обшуками до підприємства, а пізніше суд обрав співзасновнику «Київгума» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою за підозрою у постачанні до Росії тактичних медзасобів.

«Протягом 2022−2023 років ділки переправили до РФ кілька партій тактичних джгутів і бинтів власного виробництва на понад 40 млн грн», – йшлося в повідомленні СБУ. Нелегальний маршрут проходив через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС, додають у Службі безпеки України. 

Пізніше у NV із посиланням на джерела в правоохоронних органах зʼявились фотокопії начебто листування менеджера «Київгуми» з контрагентами, яке свідчить про розуміння, куди йшла продукція. А також скріншоти з російського телеграм-каналу з фотографією продукції «Київгуми» в Росії у 2022 році.

Звинувачення – дуже серйозні. У СБУ впевнені в їхній обгрунтованості.

Forbes розпитав генерального директора «Київгуми» Андрія Острогруда, чи дійсно компанія поставляла свою продукцію до РФ після початку великої війни та як він пояснить дані, опубліковані в ЗМІ.

Бесіду скорочено і відредаговано для зрозумілості.

Чи знали ви заздалегідь, що у вас відбудуться обшуки? 

Два місяці тому вночі одночасно було зламано телефони моїх братів – Антона і Романа. Ми написали звернення до кіберполіції, але ця справа ніяк не рухалася. Вважаю, що це самі ж правоохоронці з СБУ і зламали телефони – мабуть, вони отримали доступ до якихось листувань.

Ухвала про обшуки була датована 22 грудня 2023 року. Ми про це нічого не знали і нас ніхто про обшуки не попереджав. 4 січня нам повідомив диспетчер, що група невстановлених людей заходить на територію підприємства. 

Обшуки СБУ на «Київгума»

Фото з особистого facebook.com/andrey.ostrogrud

Ми одразу надали весь доступ до всіх приміщень, адже розуміли, що якщо цього не зробимо, виникнуть підозри. Обшуки тривали весь день 4 січня на підприємстві і в офісі в Броварах.

СБУ з підприємства нічого не забирали, але зробили скриншоти потрібних, на їхню думку, документів.

З 28 грудня 2023 року я знаходжуся за кордоном, і розумію, що вони (СБУ. – Ред.) навмисно мене випустили, щоб звинуватити у втечі. Зараз мені адвокати кажуть, у разі, якщо я приїду до України, то мене заарештують.

Видання NV із посиланням на джерела у правоохоронних органах опублікувало скриншоти, зокрема, переписки співробітниці «Київгума» з представником російської компанії ООО «Гермес-РТИ». Також російські окупанти хвалилися жгутами, на фото яких видно дату виробництва – червень 2022 року. Як ваша продукція потрапила до Росії після початку великої війни? 

З 22 чи 24 лютого 2022 року ми не маємо жодних поставок у Російську Федерацію. З естонськими компаніями Forans і Scanvik ми працюємо вже 20 років – з ними я маю давні дружні стосунки. Ми в естонську компанію жгут не поставляли – впевнений, що СБУ це бачить. Товар міг потрапити туди з третіх країн – ми поставляємо у країни Середньої Азії та Кавказу, на яких працюємо вже 30 років. 

Щодо листування працівників – я ще розбираюся. Щодо продукції в Росії – там видно що то осінь 2022 року, а зараз це СБУ видає як «новину». 

Тоді чому до вас прийшла з обшуками СБУ? 

Тут є певна передісторія. У 2022 році декілька компаній почали боротьбу за аптечки, які поставляють у ЗСУ. У командуванні Медичних сил 4 липня 2022 року зібралося декілька медичних компаній, які складають аптечку, виробники комплектуючих, а також якісь чуваки, яких ніхто не знав, але вони теж пропонували поставку аптечок. Це були імпортери і вели вони себе як «головуючі» на цій зустрічі. 

Я зрозумів, що нас намагаються використати, як незрозуміло кого. Хоча до цього ми були єдиною та найбільшою компанією-постачальником і не було жодних питань. 

Ми підняли бучу, почали писати листи скрізь, що, мовляв, хтось намагається наживитися, замість того щоб купувати українське. Нам вдалося ситуацію переламати, і ми підписали контракт з одним із військових госпіталів.

Андрій Острогруд і команда «Київгума» /kyivguma.ua

Андрій Острогруд і команда «Київгума» Фото kyivguma.ua

Після того, як ми підписали договір, до нас на підприємство завітали ці люди, які були там на зустрічі, дзвонили і пропонували «поділити ринок». Я їх всіх проігнорував. У 2023 році отримую запит слідчого про відкриття кримінальної справи, яка датована квітнем того ж року. Відповідно, попередні погрози стали реальними. 

Ви вважаєте ці події і обшуки з СБУ пов`язаними? 

Я вважаю, що це ланки одного ланцюга. Інтерес цих хлопців простий – намагаються показати, що вони сильніші, і показують, що я неправий, коли їх послав на три літери. 

Одним з основних факторів є бюджет. Я так розумію, європейські донори готові надавати фінансування Україні, і, зробивши нашу компанію токсичною, з нами тоді не будуть співпрацювати ані державні органи, ані донори. 

Чи пропонували вам правоохоронні структури «вирішити питання» непублічно?

Ні. Я думаю, вони знають і розуміють мою позицію. Я ніколи нікому нічого не платив і платити не буду. Для мене репутація – понад усе. І те, що зараз роблять із моєю компанією… я не знаходжу слів.

Що плануєте робити далі?

Зараз ми намагаємося зрозуміти, хто у чому у нас «винен». Адвокати ознайомлюються з матеріалами. Ми обовʼязково підемо до суду, надамо всі оригінали документів поставок до естонських компаній, що доведе всю абсурдність звинувачень. У нас іншого шляху немає.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *