Workee залучив кошти від SMOK Ventures та Google. Оцінка – до $12 млн

Заснований українцями Workee – сервіс для фрилансерів – залучив $900 000 від низки західних фондів та ангелів. Forbes розповідає про деталі угоди 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: список 250 малих і середніх компаній, лідерство генерала Залужного, падіння мільярдера Жеваго, детальна історія Dnipro-M та загалом майже два десятки текстів.

На початку лютого 2022-го співзасновник і CEO українського стартапу Workee Ігор Бауман отримав перший «дорослий» раунд інвестицій і мав великі амбіції. Команду – збільшити втричі, кількість користувачів – у 14 разів, або до 50 000, розповідав плани на рік фаундер в інтерв’ю AIN.

До їх втілення Workee не підійшов і близько – у липні 2023-го у його сервісу для фрилансерів – лише 7000 клієнтів. Попри це, стартап залучив $900 000 нового фінансування від міжнародних фондів і зі спецфонду Google. Оцінка post-money – $9–12 млн, стверджує Бауман. У що повірили інвестори?

Що таке Workee 

Сервіс для фрилансерів Workee – перша бізнес-спроба трьох українських айтівців – Ігоря Баумана, Євгена Кисельова та Артема Канакі. Пʼять років тому Бауман працював бізнес-аналітиком в українському офісі американського блокчейн-розробника Applicature, де познайомився із програмістом Канакі. Згодом майбутній CEO ненадовго перейшов до американо-європейського аутсорсера Intellectsoft, де познайомився із третім кофаундером – UI/UX дизайнером Кисельовим.

У 2020 році тріо друзів запустило першу версію Workee, щоб допомагати фрилансерам, які вже переросли біржі на кшталт Upwork або Fiverr. «Наш ідеальний користувач вже має своїх клієнтів і хоче працювати з ними напряму, будуючи власний бізнес», – каже Бауман.

Продукт Workee – платформа, на якій можна створити персональний сайт із системою бронювання, вбудованими платежами, виставленням рахунків та управлінням податками. Вартість річної підписки – $290. Додаткових комісій за транзакції стартап не стягує.

Для порівняння, ізраїльський Fiverr заробив $337,4 млн виторгу в 2022-му, отримуючи 20% із кожного замовлення. Тарифи Upwork нижчі – 3–5% від вартості транзакції. Проте із 2024 року біржа із 827 000 активних користувачів піднімає комісію до 10%.

Загалом у стартап інвестовано $1,6 млн, підраховує Бауман. Це власні кошти фаундерів і два раунди від венчурних інвесторів. Про отримання передпосівних $600 000 Workee оголосив за кілька тижнів до російського вторгнення. Раунд очолив відомий чеський фонд Lighthouse Ventures, до якого приєдналися естонський Startup Wise Guys та співзасновник українського GEEK Ventures Ігор Маханьок.

Ще одним інвестором мала стати українська інвесткомпанія BRISE Capital. Але на початку війни НБУ заборонив робити інвестиції із України, тож транзакцію так і не провели, каже Олександр Яценко. Він партнер BRISE Capital і принципал американо-польського фонду SMOK Ventures, що інвестував у Workee вже у 2023-му.

Окрім SMOK Ventures, у новому раунді інвестицій Workee взяли участь сфокусований на українських проєктах каліфорнійський фонд Slava Ventures і кілька ангелів із Кремнієвої долини. Їхні імена Бауман не розкриває. Натомість до $900 000 входить грант від Google for Startups Ukraine Support Fund – спеціального фонду на $5 млн для українських компаній. Точна частка Google не розголошується, проте зазвичай максимальна сума гранта – $100 000.

Із лютого 2022-го оцінка Workee зросла в рази, стверджує Яценко. Що для цього зробив стартап, який не досяг жодної із заявлених цілей?

Як Workee планує переманювати фрилансерів у бірж 

За півтора року великої війни засновникам довелося перевинайти Workee. Евакуювавшись із київської штаб-квартири, 13 людей команди розпорошилися по всьому світу. У стартапу є ремоут-співробітники у США, Португалії, Іспанії, Хорватії, Румунії, Польщі, Нігерії та на Філіппінах. 

Троє засновників – у такому самому режимі. «Ми не зустрічалися з того часу, як в лютому 2022 року російська армія вдерлася до України», – каже Бауман, який розмовляв із Forbes із Америки.

У 2022-му фрилансери принесли американській економіці $1,35 трлн, свідчить внутрішнє дослідження Upwork. Лише у США – основному ринку для Workee – їх близько 60 млн. Щоб отримати 7000 від цього пирога, засновники змінили бізнес-модель. Раніше користуватися платформою безкоштовно фрилансери могли лише протягом пробного періоду. Із червня 2023 року Workee перейшов на freemium – базовий функціонал доступний усім, преміум-функції – за платною підпискою.

Другий крок – охоплювати не усіх фрилансерів від програмістів до графічних дизейнерів, а сфокусуватися лише на американських приватних викладачах і коучах. Результат? Після перезапуску платної підписки Workee отримав $15 000 виторгу, каже Бауман. Приріст нових користувачів – 1000 на місяць. Найбільше – із США, у першій п’ятірці ринків – Канада, Велика Британія, Австралія, Філіппіни та Індія. Рости є куди. Головними конкурентами Бауман вважає американські HoneyBook та Dubsado. Перший за 10 років існування залучив майже $0,5 млрд інвестицій і досяг оцінки у $2,4 млрд наприкінці 2021-го. На листопад 2022 року компанія мала понад 100 000 клієнтів і понад $100 млн виторгу.

У фокусі Баумана не чеки від інвесторів, а бізнес-метрики. План – нарощувати виторг на 70–100% щомісяця, дійти до 15 000 користувачів до кінця 2023-го і повноцінно запустити B2B-версію. Таким темпом до літа 2024 року можна вийти на операційну прибутковість, впевнений Бауман. «За умови, що ситуація на ринку та в Україні не погіршиться», – обережно уточнює він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *