Роумінг у ЄС для українців: коли запрацює єдиний роумінг?

Верховна Рада ухвалила закон про єдину роумінгову зону з Євросоюзом. Коли запрацює єдиний роумінг і чи скасовує він пільги на мобільний зв’язок для українців, які перебувають у ЄС

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

22 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10265 від 17 листопада 2023 року про єдину роумінгову зону з ЄС – «Роумінг як вдома» (Roam like at Home). Це значить, що українці на постійній основі будуть користуватися домашніми тарифами свого мобільного оператора на території 27 країн ЄС і не сплачувати додаткові кошти за роумінг. 

Такими самими умовами можуть скористатися користувачі європейських мобільних операторів, які подорожують в Україну. Це захищає абонентів від непередбачуваних і надлишкових витрат на мобільний зв’язок під час перебування в країнах ЄС. 

«Роумінг як вдома» розповсюджується на дзвінки, послуги смс, інтернету (за винятком безлімітних даних). Виклики екстрених служб і сповіщення абонента про перевищення лімітів у споживанні тарифного пакету будуть безплатними.

Скільки часу користувачі зможуть користуватися умовами роумінгу? 

У європейському законодавстві зазначається: якщо абонент перебуває понад чотири місяці в іншій європейській країні, тарифікація мобільного плану може змінитися. Але це на розсуд домашнього оператора і залежить від договору, який укладуть українські та європейські оператори. 

До чотирьох місяців заборонено змінювати умови користування мобільним звʼязком. Після завершення цього періоду можливий перегляд тарифікації.

Чи треба підключати у смартфоні додаткові функції, щоб користуватися мобільними послугами в зоні «Роумінг як вдома»? 

Додаткових налаштувань чи перепідключень не треба буде робити. Можливо, треба буде надіслати смс-підтвердження мобільному оператору під час переїзду в іншу країну. Але це залежить від вимог операторів.

Як підключення України в зону «Роумінг як вдома» вплине на роботу мобільних операторів?

Передусім мобільним операторам потрібно буде адаптуватися до оновленого законодавства, тарифних регулювань та доопрацювати свої білінгові системи для відповідності вимогам. 

Українські та європейські мобільні оператори мають обговорити і встановити взаємну тарифікацію мобільних послуг. 

Яка різниця у наданні мобільних роумінгових послуг до та після приєднання України до зони «Роумінг як вдома»? 

З початку воєнного стану в Україні європейські оператори мобільного зв’язку в країнах ЄС надають українцям тимчасові пільгові умови у користуванні зв’язком без додаткової плати. Це результат спільної заяви, яку у 2022 році уклали європейські та українські оператори.

Завдяки угоді собівартість роумінгу зменшилася приблизно на 30%, і вони змогли продовжувати надавати послуги без підвищення цін для українців. 

Спільна заява про пільгові тарифи для українців діє до липня 2024 року. Україна найближчим часом буде вести переговори з Єврокомісією, щоб продовжити її дію до моменту вступу в зону «Роумінг як вдома». 

Коли Україна приєднається в зону «Роумінг як вдома», українці зможуть користуватися тарифами своїх мобільних операторів у країнах ЄС на постійній основі, під час та після завершення дії воєнного стану.

Спільна заява мобільних операторів – це тимчасові пільгові умови користування мобільним зв’язком у країнах ЄС. Вступ України в зону «Роумінг як вдома» – це постійні умови на користування мобільним зв’язком у країнах ЄС за домашніми тарифами українських мобільних операторів. 

Ухвалення законопроєкту про «Роумінг як вдома» є одним із етапів вступу України в спільну роумінгову зону з ЄС. Далі документ має оцінити ЄС, дати позитивну оцінку, і вже після цього ми зможемо почати переговори про підписання угоди та приєднання до єдиної роумінгової зони із ЄС. 

У країнах Євросоюзу над впровадженням зони «Роумінг як вдома» почали працювати у 2007 році, а запустили у 2017-му. Це складний процес, який Україна як кандидат у члени ЄС проходить у прискореному режимі через повномасштабне вторгнення Росії. 

Попри все, ми плануємо вступити у єдину роумінгову зону з ЄС у 2025 році.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *