Кому дають гроші під час венчурної зими. Чим важливі інвестиції у ШІ-стартапи Mistral AI, Synthesia та Primer Technologies

Генеративний штучний інтелект – один із небагатьох секторів, що не надто страждає від венчурної зими. У що інвестори готові вкладати десятки й сотні мільйонів доларів.

Техіндустрія другий рік поспіль переживає не найкращі часи. У 2022-му обсяг глобальних венчурних інвестицій просів на 35% – до $445 млрд, свідчать дані Crunchbase. Динаміка 2023-го не краща. Проте принаймні одну нішу венчурна зима, схоже, не обходить.

Лише за останній місяць спеціальні фонди для інвестицій у ШІ-стартапи запустили венчурний підрозділ американського техногіганта Salesforce, європейський IQ Capital та китайський Baidu. Їхній сукупний обсяг – $845 млн.

Як виглядає ШІ-лихоманка у виконанні венчурних капіталістів? За останній тиждень мегараунди по $69–100 млн підняли розробники AI-сервісів Synthesia, Primer Technologies та Mistral AI. Останній – французький стартап без продукту, заснований ледве місяць тому. Чим показові ці угоди

Mistral AI – від нуля до оцінки у $264 млн за кілька тижнів

Одна з найголосніших угод останніх днів – інвестиції у заснований у травні 2023-го французький Mistral AI. За кілька тижнів – у середині червня –новонароджений проєкт отримав €105 млн ($113 млн) за оцінки $264 млн. Це найбільший посівний раунд у Європі за увесь час, зазначають аналітики Dealroom.

«Це дуже талановита команда. У всьому світі є 70–100 людей із таким самим досвідом, як у них», – цитує Tech.Crunch Антуана Мойру, партнера фонду Lightspeed, що очолив раунд. Крім нього у Mistral AI інвестували фонди Redpoint та Index Ventures, ексглава Google Ерік Шмідт та французький медіамагнат Ксавʼє Ніль.

Названий на честь холодного північно-західного вітру стартап заснували вихідці із ШІ-департаментів Google та Meta. CEO Артур Менш до недавнього часу працював у Google DeepMind – лабораторії з дослідження штучного інтелекту зі штаб-квартирою в Лондоні. Технічний директор Тімоті Лакруа та голова R&D Гійом Лампл до початку 2023-го досліджували та займалися розробкою ШІ для материнської компанії Facebook та Instagram. Лакруа працював над інженерними дослідженнями, а Лампл над науковими. 

У команді Mistral AI поки що менше десятка співробітників, однак фаундери стартапу планують посунути з п’єдесталу OpenAI. «Зростає усвідомлення того факту, що ця технологія – трансформаційна, і Європі необхідно щось з нею робити – як регулятору, так і як клієнту та інвестору», – заявив Менш Financial Times. У Deepmind він працював над великою мовною моделлю Chinchilla. Вона значно «легша» за GPT-4 від OpenAI й потребує менше обчислювальних потужностей. 

Наскільки досвід Менша у створенні ефективних технологій допоможе Mistral, невідомо. Презентувати власні великі мовні моделі (LLM) стартап планує лише у 2024-му. 

«Відкритий код – частина нашого ДНК», – зазначає Менш, додаючи, що планує викладати у публічний доступ усі розробки включно з даними, на яких навчаються алгоритми. Це випад у бік дітища Сема Альтмана, яке попри слово «відкритий» у назві тримає значну кількість даних у секреті.

Друга відмінність від OpenAI – фокус виключно на корпоративних клієнтів. Mistral заявляє, що їхні продукти допоможуть бізнесам покращувати внутрішні процеси, обслуговування споживачів, маркетинг тощо.

Synthesia – ШІ-генератор відеоаватарів на мільярд

Synthesia – п’ятирічний лондонський розробник генератора ШІ-аватарів, заснований Віктором Ріпарбеллі. Серед співзасновників команда ШІ-дослідників із топових університетів, зокрема Матіас Нісснер, Лурдес Агапіто, Штеффен Тьєррілд. Продукт стартапу – сервіс, який за $22,5 на місяць генерує відео з віртуальним аватаром, що озвучує тексти.

Synthesia й раніше був найбільшим конкурентом українського Elai.io, який розробив аналогічний сервіс менш ніж із $500 000 інвестицій. За два роки існування українці навчилися заробляти та планують дійти до €1,5 млн річного доходу у 2023-му. 

До венчурної зими стартап із такими показниками міг би коштувати $50–100 млн, казав Forbes Дмитро Вартанян, партнер фонду SID Venture Partners, що інвестував у Elai.io. Враховуючи схудлі оцінки 2023-го, не менше $20 млн, додав він. Проте досвід конкурентів показав, що цифри можуть бути на порядки більшими.

У червні 2023-го Synthesia отримала $90 млн інвестицій і статус єдинорога. Вливання зіркового фонду Accel та ще одного бенефіціара ШІ-лихоманки – виробника графічних процесорів Nvidia – підвищили оцінку стартапу до $1 млрд. У грудні 2021-го вона, за розрахунками Pitchbook, не перевищувала $286 млн.

За останній рік Synthesia без додаткового фандрейзингу наростив користувацьку базу на 456%, стверджує фаундер. Серед 50 000 його клієнтів – Amazon, McDonalds, Johnson&Johnson, легенди футболу Девід Бекхем й Ліонель Мессі.

«Хоча ми активно не шукали нових інвестицій, Accel та Nvidia поділяють наше бачення перетворення традиційного виробництва відео на цифровий робочий процес», – прокоментував раунд Ріпарбеллі виданню Sifted.

Primer – ШІ для американської армії

Заснований у 2015-му Primer Technologies, що аналізує великі масиви даних за допомогою штучного інтелекту, дещо вибивається із загального списку. Каліфорнійська компанія колишнього дослідника NASA Шона Гоурлі – давно знаний гравець на ринку ШІ-послуг.

Топові клієнти Primer – американські військові. Технології стартапу допомагають армії, повітряним силам та командуванню спеціальних операцій планувати місії та працювати з логістикою. Софт Primer уміє обробляти великі набори текстових даних, а також аудіо, наприклад записи перехоплених переговорів противника.

На рахунку Primer $237 млн, свідчать дані Crunchbase. З них $69 млн стартап залучив у червні 2023-го від нью-йоркської венчурної фірми Addition і US Innovative Technology Fund. Останній – новий приватний інвестфонд американського мільярдера Томаса Талла, чия продюсерська фірма Legendary Entertainment просувала фільми «Дюна» і «Темний Лицар». У вересні 2022-го Талл оголосив, що шукає $3-5 млрд на інвестиції в технології, що дали б США стратегічну перевагу перед Китаєм, свідчать отримані Bloomberg документи.

«ШІ-платформа та продукти Primer надають необхідні інструменти тим, хто підтримує та захищає нашу демократію, і цей раунд фінансування допоможе нам робити більше та швидше», – не вдаючись у подробиці прокоментував Yahoo угоду CEO стартапу Шон Моріарті.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *