Колишній гендиректор Google Ерік Шмідт випробовує дрони в Україні

Переманивши таланти з Apple, SpaceX і Google у свою секретну компанію з виробництва безпілотників, мільярдер Ерік Шмідт почав випробовувати нові дрони в Каліфорнії й Україні

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Минулого року мільярдер-технар Ерік Шмідт тихцем заснував таємничу White Stork, компанію з виробництва дронів. А тепер цей стартап почав випробовувати свої ШІ-безпілотники в штаб-квартирі Hillspire, фемілі-офісі Шмідта в Менло-Парку, і на передовій в Україні. 

Після січневого матеріалу Forbes про його новий проєкт Шмідт перейменував його і прискорив розвиток. Джерела, знайомі з роботою компанії, повідомили, що там ведеться розробка дронів із ШІ, який допомагає апарату приземлятися на обрану ціль. 

Сусіди Hillspire, будівля якого знаходиться в приватному секторі елітного району, нещодавно помітили людей, які запускають безпілотники з двору фемілі-офісу. А дві людини, які знають про діяльність Шмідта у Києві, розповіли Forbes, що його команда також випробовує прототипи дронів із Міноборони України та збирає від українців фідбек.

Один з цих людей нещодавно побував на спеціальній демонстрації, де також був 14-й окремий полк ЗСУ, що спеціалізується на розвідувальних і ударних дронах. Міноборони України не відповіло на прохання про коментар.

Шмідт, який нещодавно закликав американських законотворців схвалити пакет іноземної допомоги з $61 млрд для України, сам був на українській передовій. У 2023-му він приїхав у країну, щоб на власні очі подивитися на ведення війни дронами. Тоді його за це похвалив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, назвавши «сміливим і героїчним». 

«Йому небайдужа Україна і він багато нам допомагає, – сказав Федоров Forbes. – Він – легенда, і багато що створив власноруч».

Це стосується й інших інструментів, які використовуються на фронті. Коли український оператор безпілотників почав стрім за допомогою Google Meet, на обличчі колишнього гендиректора Google засяяла широка усмішка, розповів Федоров Forbes. «О, чудово! – пригадує він слова Шмідта. – Саме я вигадав цей продукт».

Шмідт відмовився від коментарів.

White Stork уже не White Stork

Розробкою дронів у White Stork займаються неабиякі таланти. За останні кілька місяців компанія переманила до себе принаймні 12 співробітників Apple, SpaceX, Google, федеральних урядових агентств і Schmidt Futures, власної благодійної організації мільярдера, про що Forbes дізнався з численних джерел. Це спеціалісти з машинного навчання, аерокосмічної галузі, ланцюгів постачання та збуту. Таланти також брали з університетів і ШІ-хакатонів, частину з яких організовував сам Шмідт.

Крім того, 69-річний підприємець заручився допомогою та порадами друзів і колишніх колег. Так, радником White Stork став Себастіан Трун, створювач лабораторії X в Google і спеціаліст з робототехніки, Гендрік Далкамп, колишній менеджер з машинного навчання в Apple, Деймон Вендер Лінд, колишній співробітник авіаційної компанії Труна. Останній співпрацює разом із неназваним колишнім інженером-розробником космічних лазерів у SpaceX в рамках проєктів White Stork, розповіли наближені джерела. Ланцюгами постачання та збуту White Stork займається Марк Стоніч, який керував тим же напрямом діяльності в Google.

Під час минулорічного візиту в Київ улітку зустрічі разом зі Шмідтом і Труном відвідували Лінд і Стоніч, а з боку України були Олександр Камишин, міністр з питань стратегічних галузей промисловості, і Юлія Свириденко, перша віцепремʼєрка. 

Попри низку публічних візитів у Київ Шмідт усіма силами намагається приховати діяльність своєї компанії. Невдовзі після новини Forbes про його плани на White Stork стартап змінив назву на Project Eagle, розповіли три наближені людини. Записи про домен «projecteagle.net» і адреси е-пошти членів команди показують, що зміни відбулися у лютому. Операції стартапу також ховаються за завісою низки «LLCішок» і повʼязаних компаній. 

Від початку повномасштабної війни Росії в Україні Шмідт позиціонує себе як експерт із цього конфлікту, який пише колонки про стратегії на полі бою і нову еру «мережевої війни». В матеріалі для Wall Street Journal він спрогнозував, що дрони-камікадзе змінять підхід до ведення війни. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *