Як штучний інтелект розробляє нові ліки та що вже зробили? розбір FT

ШІ-стартапи у співпраці із вченими та фармацевтичними компаніями все активніше використовувати технологію штучного інтелекту для прискорення розробки ліків. Financial Times розповідає про перші вдалі й не дуже біотех-кейси, та як ШІ може вплинути на фармакологічний ринок. Forbes обрав ключові факти.

Forbes Ukraine збирає номінантів до нового списку «30 до 30». Ви можете запропонувати кандидатів у список 2023 року за цим посиланням.

Компанія Insilico Medicine науковця з Латвії Алекса Жаворонкова стала першою, якій вдалося довести до другої фази клінічних випробувань ліки, що повністю винайдені й розроблені штучним інтелектом. Ліки під назвою INS018_055 проти ідіопатичного легеневого фіброзу вже увели пацієнту в Китаї, розповів FT Жаворонков.

Insilico – одна із біотехнологічних компаній нового покоління, які разом залучили мільярди доларів для розробки ШІ-інструментів, покликаних революціонізувати розробку ліків. Це ринок на $50 млрд, який великі фармкомпанії та інвестори не зможуть проґавити, звітує Morgan Stanley.

Жаворонков розповів, що ШІ-платформи його компанії можуть уполовину зменшити час, який потрібен на відкриття нових ліків, та суттєво скоротити вартість усього процесу виведення препарату на ринок. За оцінкою Deloitte, в середньому такий процес може обійтися у $2,3 млрд.

Гіганти-фармринку — Sanofi, Fosun та Johnson & Johnson серед тих, хто підписав з Insilico угоду, яка надає доступ до її технології.

Як ШІ розробляє ліки

ШІ-платформи оперують величезними обсягами даних, це дає їм можливість швидше визначати ціль дії препарату (протеїни у тілі людини, що повʼязані із конкретною хворобою) та молекули, які можна перетворити на ліки.

Кілька біотехів нещодавно оголосили, що відкрили чи розробили ліки за допомогою ШІ та машинного навчання, та перейшли до стадії клінічних випробувань. Серед них Exscientia, Verge Genomics та Recursion Pharmaceuticals.

Insilico використовує генеративний ШІ у процесі відкриття й розробки ліків. ШІ компанії може зекономити від двох до чотирьох років на доклінічних розробках ліків, залежно від складності цілі, відмітив Жаворонков FT.

У процесі розробки ліків INS018_055 вдалося зекономити не час, а збільшити ймовірність успіху ліків завдяки кращому вибору хімічного складу і цілі. Крім того, ШІ відібрав пацієнтів із більшими шансами позитивної реакції на ліки.

Немає гарантій, що розроблені ШІ ліки будуть успішними, а деякі критики вважають, що навколо потенціалу технології забагато гайпу. Наприклад, минулого місяця лондонська ШІ-платформа для пошуку ліків Benevolent AI, повідомила про скорочення 180 співробітників (майже половина штату) через провал провідної розробки компанії.

За словами Еріка Топола, який написав книжку «Глибока медицина» про потенціал ШІ у сфері охорони здоровʼя, до технології виявлять великий інтерес і кожна велика фармкомпанія вклалася у партнерство з однією або кількома ШІ-компаніями.

Insilico, у якої є штаб-квартири у Гонконгу та Нью-Йорку, залучила понад $400 млн від низки інвесторів з Азії та США. За допомогою ШІ-платформ компанія обрала 12 розробок ліків для доклінічних випробувань, а три з них дійшли до стадії клінічних випробувань.

Жаворонков зауважив, що його компанія самостійно, а не у партнерстві із великою фармкомпанією, буде проводити випробування своїх ліків проти фіброзу, щоб зберегти контроль над своєю флагманською програмою й відточити власні ШІ-платформи.

Перша фаза випробувань INS018_055 у Новій Зеландії й Китаї показала достатньо хороші результати, щоб перейти до другої фази. На новому етапі залучать 60 людей з ідіопатичним легеневим фіброзом у Китаї й США, щоб оцінити безпеку, переносність і попередню ефективність препарату.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *