«Датагруп-Воля», «Фармак» і «Біосфера»: найбільші M&A угоди на українському ринку

Головний тренд на українському ринку M&A угод – транскордонні придбання іноземних активів українськими інвесторами. Вони займають майже половину всіх угод у першому кварталі 2024-го. Що ще відбувається на ринку? Директорка KPMG в Україні Світлана Щербатюк виокремила ключові закономірності

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

За перші чотири місяці 2024 року в Україні було оголошено про 15 M&A угод, свідчить аналіз KPMG. Це майже на 20% менше, ніж за аналогічний період 2023-го. Загальна вартість угод, про які є публічна інформація – близько $200 млн.

Рівень прозорості, тобто частка угод з розголошеною вартістю – 33%. Це низький показник навіть для українського ринку. Він свідчить про те, що угоди закриваються, але ринок поводиться обережно.

У 2023-му, згідно з даними KPMG M&A Radar 2023, кількість угод в Україні зросла на майже 70% порівняно з 2022-м. Було укладено 47 угод вартістю від $5 млн. Обсяг ринку за вартістю угод перевищив 2020-й – $1,2 млрд (для 60% угод з розголошеною вартістю).

Разом з очікуваннями відновлення глобального M&A це створило передумови для пожвавлення ситуації на українському ринку. Які перспективи у 2024-му?

Що відбувається на ринку M&A

Помітним є тренд на транскордонні угоди з придбання іноземних активів українськими інвесторами. Такі угоди становлять ледь не половину від загальної кількості. Серед них – придбання компанією «Три ведмеді» заводу із виробництва морозива і напівфабрикатів у Польщі, компанією «Фармак» – польської Symphar та інвестиція українського Ciklum в американську Infogen. 

Імовірно, розширення на міжнародні ринки та регіональна диверсифікація будуть однією з рушійних сил українського M&A у 2024-му.

Кількість угод із залученням іноземних інвесторів поки незначна. У першому кварталі 2024-го відбулося лише три угоди. Одна з них – придбання французькою NJJ Holding лідера серед провайдерів фіксованого зв’язку та платного ТБ «Датагруп-Volia». Угода є логічним продовженням оголошеної інвестиції NJJ Holding в оператора мобільного зв’язку lifecell наприкінці 2023-го. Це продовжує тренд на консолідацію активів на ринку телекомунікацій в Україні.

Сукупна вартість інвестицій NJJ Holding – близько $650 млн, що є безпрецедентним для українського ринку M&A.

Угоди з придбання українськими інвесторами українських активів становили 40% усіх M&A угод за чотири місяці 2024-го. Серед них – інвестиція корпорації «Біосфера» у великого дистрибʼютора товарів для дому та гігієни «Сервіс Про». 

Horizon Capital продовжує успішно закривати угоди фонду Growth Fund IV: у січні було оголошено про інвестицію в компанію Viseven, яка постачає технологічні маркетингові рішення та послуги в галузях фармацевтики і медико-біологічних наук. Ця угода стала третьою інвестицією фонду в Україні. Угоди у сфері інновацій і технологій продовжують відігравати провідну роль в українському M&A.

Перспективи M&A в Україні протягом решти року

На початку 2024-го українці очікували на критично важливі рішення міжнародних партнерів України. Найважливіші з них відбулися. У січні Євросоюз схвалив пакет допомоги на суму €50 млрд, а у квітні США затвердили $61 млрд військової допомоги. Разом із позитивними рішеннями Великої Британії, Канади та окремих країн ЄС це дає змогу очікувати збереження макроекономічного балансу в Україні у найближчій перспективі.

З травня 2024-го в Україні послаблено низку валютних обмежень, що були повʼязані з воєнним станом. Серед ключових змін – скасування валютних обмежень на перекази за операціями з імпорту робіт і послуг, лібералізація регулювання переказів коштів за кордон для погашення кредитів і можливість репатріації дивідендів за корпоративними правами чи акціями за кордон у межах дозволених лімітів. Це поліпшує умови ведення бізнесу в Україні. 

У 2023-му також скасовано мораторій на податкові перевірки, що діяв з 2017-го. Це було однією з вимог МВФ для надання траншу програми розширеного фінансування. У контексті угод злиттів і поглинань податкові ризики в Україні завжди впливали на вартість і структуру угод, а отримання висновку податкової перевірки часто використовується як інструмент зменшення таких ризиків.

Водночас на ринок можуть впливати новий мобілізаційний закон і труднощі зі страхуванням під час воєнного стану. Компанії мають адаптовуватися до можливої втрати працівників. Це впливає на стратегічне планування бізнесу. Непрості процеси страхування активів і відшкодування збитків, завданих протягом дії воєнного стану, також впливають на оцінку інвестиційної привабливості й вартості активів. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *