У Чехії суттєво зміниться підтримка українців

Із 1 вересня у Чехії обмежать термін безкоштовного проживання українців, що стосуватиметься й вразливих категорій. Консорціум неурядових організацій просить уряд втрутитися у ситуацію з гуманітарним житлом.

8237_62ea030-chehiya690.jpg (30.09 Kb)

Міністерство праці закликають переглянути виплати для українців, повідомляє ukraina.radio.cz.

У Чехії суттєво зміниться підтримка українців. Із вересня 2024 року для всіх категорій біженців житло надаватимуть лише на 90 днів.

Консорціум неурядових організацій, які працюють із мігрантами в Чехії, і 17 його членських організацій звернулися з відкритим листом до міністра праці і соціальних питань Маріана Юречки з проханням втрутитися в ситуацію з гуманітарним житлом та переглянути систему соціальної підтримки біженців.

«Уже зараз значна частина біженців (57%) потерпає від бідності, працюючи нижче від своєї кваліфікації на низькооплачуваних посадах. Зміни, що настануть із 1 вересня 2024 року, призведуть до подальшого ускладнення умов для їхнього гідного життя», — йдеться у листі.

Водночас у проекті подальших змін до законодавства щодо українських біженців, який розглядають в уряді, не передбачається істотної зміни в соціальній підтримці.

«Єдиною підтримкою для біженців залишиться гуманітарна допомога, яка, в багатьох випадках недостатня і її не вистачає на оплату витрат на проживання й інших життєвих потреб», — зауважують автори звернення.

Організації, що працюють із біженцями, закликають Міністерство праці зробити такі кроки:

збільшити виплати на оплату житла, щоб вони відповідали ринковій орендній платі;
розширити категорію вразливих осіб, які з об’єктивних причин не можуть працювати;
змінити підхід до розрахунку гуманітарної допомоги, щоб не йшлося про відрахування 100% доходу;
розробити план для тих, хто не зможе знайти собі квартиру після виселення із гуманітарного житла.

Представники гуманітарних організацій раніше звертали увагу, що після значного обмеження підтримки біженців у липні 2023 року багато біженців були змушені повернутися до України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *