Wayforpay місяць без ліцензії від НБУ. Які проблеми має компанія, і що буде далі

Платіжний сервіс Wayforpay був одним із лідерів ринку обробки невеликих транзакцій малого та середнього бізнесу. З початку травня він не працює через затримку переліцензування в Нацбанку. Проблеми виникли не на рівному місці – у регулятора є до компанії низка суттєвих питань. Про що йдеться та як Wayforpay намагається порозумітися з регулятором?

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Платіжний сервіс Wayforpay, що спеціалізується на швидкій обробці невеликих транзакцій, уже майже місяць чекає на рішення Національного банку стосовно пролонгації його платіжної ліцензії. Це мало відбутися до 1 травня, але в регулятора досі залишаються суттєві питання до компанії, розповів Forbes співрозмовник у НБУ, який попросив не вказувати його імені в цій статті.

Наявність спірних моментів підтвердив і засновник Wayforpay Геннадій Васюков. Forbes дізнався, що конкретно бентежить регулятора в питанні ліцензії для Wayforpay. Ключові точки лежать за межами України: на Кіпрі, в Латвії та навіть Росії.

В чому вони полягають та які шанси в популярного серед малих і середніх підприємців сервісу все ж отримати ліцензію?

Що таке Wayforpay, навіщо їй ліцензія НБУ та з ким вона конкурує /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Що таке Wayforpay, навіщо їй ліцензія НБУ та з ким вона конкурує

(натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Wayforpay потрібно було до 1 травня пролонгувати дозвіл на надання платіжних послуг, який компанія отримала ще в 2015-му.

Затримку з рішенням щодо Wayforpay пресслужба Нацбанку пояснювала Forbes тим, що подані компанією пакети документів були неповними і не відповідали вимогам НБУ.

З того моменту Wayforpay не може надавати послуги своїм клієнтам. Серед них є відомі компанії: Uklon, Socar, Varus, EVA, «Дніпро-М», Laba, Poster, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot та інші. Всього у Wayforpay 15 000 клієнтів.

Компанія займає нішу процесингу дрібних транзакцій. Засновник компанії Васюков створив сервіс, коли мав бізнес інтернет-агрегаторів (сервіс із порівняння цін Price.ua, платформа для угод із нерухомістю Metr.ua та майданчик із пошуку роботи Trud.ua). Їхніми клієнтами були понад 3000 мерчантів. «Наприклад, Price.ua мала сотні дрібних транзакцій, – згадує Васюков. – Банк обробляв їх довго, тому ми створили Wayforpay».

Компанія оцінює свою частку в цій частині ринку платіжних операторів у 26,7%. У 2022-му виручка компанії склала 291,5 млн грн. Вона заробляє на комісійних (2,2%). «До початку війни щомісяця ми процесили платежів на 2 млрд грн», – каже Васюков.

Найближчі конкуренти, за даними внутрішньої аналітики Wayforpay, – Fondy (частка ринку 26,6%), Portmone (21,1%), iPay (17%).

Читати більше Згорнути

Три проблеми Wayforpay: про що НБУ питає в сервісу

Останній лист із зауваженнями регулятор надіслав Wayforpay 24 травня. У ньому багато технічних моментів, але є й суттєві позиції. Вони стосуються, зокрема, структури власності компанії та кримінальної справи щодо легалізації коштів.

Перша складність – структура власності, майновий стан та реальна роль у компанії Васюкова.

Він стверджує, що є єдиним власником Wayforpay та що заснував компанію у 2015-му виключно за свої гроші. За даними сервісу Youcontrol, підприємець володіє нею через кіпрську Compare Group Limited. Однак є й інші юридичні щаблі між Wayforpay та Васюковим: компанії Katerina Iosif та Fortress Finance INC.

До 2019-го кінцевим бенефіціаром компанія вказувала лише Katerina Iosif, йдеться в частині листування Нацбанку та Wayforpay. Згадка про Fortress Finance зʼявилася в документах Wayforpay тільки зараз. Через це в регулятора виникають питання, чи дійсно Васюков є єдиним бенефіціаром Compare Group Limited, а отже і Wayforpay, уточнює співрозмовник у НБУ.

Засновник сервісу підтвердив, що НБУ дійсно має питання щодо Compare Group Limited. Він не уточнив, про претензії якого саме характеру йдеться. «Працює в Україні, отримує дохід і сплачує податки українська компанія «Вей Фор Пей», – каже Васюков. – Компанію на Кіпрі ми зареєстрували у 2014-му за порадою іноземних юристів».

Фото з особистого архіву

Геннадій Васюков Фото Фото з особистого архіву

У січні 2023-го він подав документи на реєстрацію нової компанії в Україні, після чого планує закрити стару. Процедура зміни засновника платіжної компанії така ж зарегульована, як і отримання нової ліцензії, пояснює він. «Ми вимушені жити зі старим багажем, що провокує багато питань», – констатує Васюков.

Друге вузьке місце – кримінальне провадження про начебто виведення структурами Васюкова коштів з України та ухилення від сплати податків.

Справа тягнеться з 2019-го. Згідно з матеріалами, оприлюдненими у Єдиному реєстрі судових рішень, заявником щодо вчинення гаданого злочину стала маловідома громадська організація «Асоціація з пошуку та повернення активів» (АППА).

У матеріалах справи з посиланням на інформацію АППА йдеться про те, що Wayforpay спочатку була створена для «прикриття схем із несплати податків». У якості підтвердження асоціація посилається на певну кримінальну справу в Латвії щодо легалізації коштів. У рамках цього розслідування правоохоронці начебто арештували майже €4 млн, які знаходилися на рахунку юрособи Fortress Finance INC (одного із бенефіціарів Wayforpay, до якого виникли питання у НБУ) у місцевому Rietumu Banka.

Попри гучну фабулу ця справа з того часу практично не зрушила з місця. У Єдиному реєстрі судових рішень відсутні інші матеріали, що підтверджували б звʼязок української компанії та латвійського рахунку чи існування відповідного розслідування у Латвії. За час слідства у ньому так і не зʼявилося підозрюваних, зараз слідчі дії у провадженні не проводяться, стверджують адвокати Wayforpay, які кілька разів намагалися через суд встановити процесуальні строки для слідчих, але безуспішно. Справу досі не закрито. Після консультацій з юристами Васюков відмовився коментувати цю історію, посилаючись на незавершений статус слідства.

Ще одне питання до Wayforpay виникло з подачі СБУ. Служба припускає можливі звʼязки з Росією ключових осіб компанії Васюкова та СЕО Сергія Ватилика. Про це вона повідомила НБУ ще на початку квітня, але станом на 25 травня не надала документальних доказів, зазначив один із менеджерів Нацбанку, що попросив не згадувати його імені в цій статті.

Васюков категорично це заперечує, зазначивши, що народився в Запоріжжі та ніколи не мав російського громадянства. Він підтвердив, що Ватилик є одним із трьох СЕО чеської філії Wayforpay. Як і Васюков, Ватилик є ключовою контактною особою з НБУ стосовно питань по ліцензії Wayforpay, зазначив співрозмовник у Нацбанку.

На момент публікації Ватилик не відповів на прохання Forbes про коментар щодо цього. За інформацією у його профілі в Linkedin, з 2010-го по 2014 рік навчався у Московському державному відкритому університеті.

У Ватилика немає російського громадянства, він лише заочно навчався у чернігівській філії цього навчального закладу, стверджує Васюков. У Wayforpay ця людина не інвестувала, додає засновник компанії.

Що буде з ринком дрібних платежів у випадку виходу Wayforpay

НБУ може остаточно розглянути питання ліцензії Wayforpay в останні дні травня чи на початку червня, допускає співрозмовник у НБУ, що входить до складу профільного комітету регулятора. Яким саме може бути рішення – невідомо. Є три варіанти: поновлення ліцензії, відмова або ще одна порція додаткових запитів до компанії.

Після публікації голова Нацбанку Андрій Пишний підтвердив, що НБУ аналізує інформацію, яка надходить від СБУ та інших правоохоронців. «Профільний департамент вивчає все це. Можу сказати, що крім того, що ви назвали (про ймовірну наявність російського паспорта власника компанії Wayforpay – Forbes), є ще цілий пласт даних, які ми перевіряємо», – каже Пишний у коментарі Forbes. Наразі компанія здійснює дії на усунення зауважень регулятора щодо поданого пакету документів на переліцензування, зазначає він.

Законодавство дозволяє регулятору ставити уточнення без обмежень у часі, каже Васюков. «Але все це можна було прояснити у будь-який час, коли ми мали ліцензії і працювали», – вважає він.

Зараз компанія має нульову виручку, каже він. Щоб підтримати клієнтів, Wayforpay домовилася, що отримувати онлайн-платежі їм допоможуть конкуренти.

У пошуках альтернатив і благодійні фонди KOLO та Fund Taps, що були клієнтами Wayforpay. Щомісяця KOLO отримував через Wayforpay близько 7,5 млн грн внесків, каже кофаундер фонду Євген Ковалевський. Чому саме цей провайдер? «Наші патрони, які донатили регулярно, підписувалися на нас через сервіс Wayforpay «керування підписками», – пояснює він.

Зараз фонд користується платіжним сервісом Solidgate і створив власний інструмент підписок, але перепідписалося лише 25% патронів, які були на Wayforpay, каже Ковалевський. Fund Taps за відсутності можливості збирати донати напряму через сайт, яку давала Wayforpay, став комунікувати з патронами через соціальні мережі та приймати платежі безпосередньо на банківські картки.

Чи будуть фонди чекати на повернення Wayforpay? Fund Taps шукатиме інші варіанти. «Якщо нова платіжка задовольнить, до Wayforpay ми вже, ймовірно, не повернемося у будь-якому разі», – каже координаторка фонду Людмила Черкез.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *