Влад Яценко, співзасновник Revolut, закріпив статус мільярдера. Які в нього статки тепер

Британський необанк Revolut отримав найбільшу в історії оцінку у $45 млрд. Скільки тепер можуть сягати статки співзасновника проєкту – українця Влада Яценка, та які плани має компанія після отримання банківської ліцензії у Великій Британії

Інвестуйте в знання, інвестуйте в Україну. До 26 серпня включно отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 33%.

Промокод: INDEPENDENT

Оформлюйте підписку за посиланням.

Наприкінці 2022 року співзасновник британського необанку Revolut Влад Яценко вперше потрапив до десятки рейтингу найбагатших українців Forbes Ukraine зі статками $1,1 млрд. Тоді через повномасштабну війну Forbes склав список топ-20 замість традиційних топ-100. В останньому довоєнному рейтингу, що вийшов у травні 2021-го, Яценко був 34-м і мав оцінку у $300 млн.

Зараз його статки, ймовірно, зросли до $1,35 млрд. 16 серпня стало відомо, що Revolut провів вторинний продаж акцій, після чого оцінка компанії зросла до $45 млрд. Новий розрахунок для Яценка базується на поточній оцінці Revolut та його частки в компанії у близько 3%, про що підприємець сказав у інтервʼю Forbes Ukraine у березні 2023 року. Розрахунок не враховує дисконт для непублічних компаній, що зазвичай застосовується у подібних оцінках.

$1,35 млрд – вище, ніж статки українця станом на літо 2021-го, коли необанк залучив 800 млн інвестицій і збільшив оцінку до $33 млрд. Тоді він мав $1,3 млрд, але вищу частку – у 3,87%, за даними PitchBook.

На відміну від 2021-го зараз Revolut отримав інвестиції, маючи банківську ліцензію у Великій Британії. Компанія чекала цього три роки. Тепер необанк зможе надавати кредитні послуги для понад 9 млн своїх клієнтів на домашньому ринку та розширити діяльність.

Які зараз плани та перспективи у Revolut та її співзасновника з України?

Як змінювалися статки засновника Revolut Влада Яценка

Revolut був заснований у Лондоні девʼять років тому підприємцем російського походження Миколою Сторонським і Яценком.

Українець починав карʼєру в Польщі у 2006-му, де працював у краківському офісі польської IT-компанії Comarch. У 2010-му він переїхав до Лондона працювати старшим розробником у банку UBS. Потім були Deutsche Bank і Credit Suisse. 

У 2015-му Яценко долучився до фінтех-проєкту Revolut Сторонського, з яким вони познайомилися у Credit Suisse. Українець є технічним директором компанії та керує роботою майже 1000 розробників. На початку він мав 20% у компанії. Після того як у 2020-му фінтех оцінили у $5,5 млрд, пул інвесторів, очолюваний американським TCV, вклав у необанк $500 млн, оцінивши Revolut у $6 млрд, частка Яценка знизилася до 5%.

У березні 2020-го він став героєм обкладинки першого номера відновленого журналу Forbes Ukraine. У липні 2021 року Revolut залучив $800 млн та отримав оцінку у $33 млрд. Головними інвесторами стали японський фонд SoftBank Vision Fund 2 та американська Tiger Global Management. Відтак у Яценка, ймовірно, залишилося 3,87% у Revolut, оцінювала аналітична компанія венчурного ринку PitchBook.

У рейтингах найбагатших українців Forbes Ukraine у 2020-му та 2021-му Яценко посідав 26-те і 34-те місця відповідно з оцінкою статків $300 млн. У 2022-му вона зросла до $1,1 млрд.

Глобальний Forbes пише про Яценка як про власника подвійного громадянства – Великої Британії та України. На сайті британської Реєстраційної палати, що показує інформацію про власників компаній, не вказане його громадянство, однак зазначено, що підприємець має українську національність і резидентство Англії.

Revolut Влад Яценко та Микола Сторонський

Співзасновники Revolut Влад Яценко та Микола Сторонський під час Web Summit Rio 2023 у Бразилії

З необанку в банк: плани глобальної експансії Revolut

У 2020-му Revolut отримала банківську ліцензію в Литві, а згодом і в Польщі, що дозволило компанії пропонувати ширші банківські послуги в Європі. Чому важливо було отримати ліцензію і на домашньому ринку? «У споживачів у голові сидить така річ, що Revolut не банк, – пояснював Яценко Forbes у березні 2023-го. – Ліцензія це змінить».

Однією з умов, на яку пішла Revolut задля отримання ліцензії у Великій Британії, стало спрощення структури власності з найбільшим інвестором – японським SoftBank. Проблемою було те, що у Revolut було шість різних класів акцій, частина з яких мала статус пріоритетних. Британський регулятор вимагав відмовитися від такого розподілення. Тому Revolut і японський інвестор вели багатомісячні переговори, SoftBank вимагав значну компенсацію.

У Великій Британії Revolut має понад 9 млн клієнтів, або 20% серед усіх ринків. Далі йде Західна Європа: близько 4 млн клієнтів у Revolut в Ірландії та Франції; в Польщі, Румунії та Литві налічується більш як 2 млн клієнтів у кожній, розповідав Яценко Forbes минулого року.

У середині березня 2022-го необанк дозволив користуватися своїми послугами українським переселенцям, що вимушено виїхали до країн ЄС після початку повномасштабної війни Росії проти України. Тоді кількість користувачів збільшилася на 30 000 з України. В минулорічному інтерв’ю Forbes Яценко розповідав, що станом на березень 2023-го Revolut налічував 450 000 відкритих рахунків і приблизно 100 000 активних користувачів серед українців.  

«Ми створили уніфіковану систему, яка може працювати на будь-якому ринку, Uber для фінансів, – пояснював Яценко в інтервʼю для статті Forbes Ukraine, що вийшла у березні 2020-го. – Завантажив додаток – і користуйся в будь-якій країні».

У липні 2023 року компанія відзвітувала про рекордний прибуток до оподаткування в £438 млн ($564,36 млн) і збільшення кількості клієнтів на 12 млн, до понад 45 млн в усьому світі. Процентний дохід компанії зріс більш ніж у пʼять разів, до £500 млн ($631,5 млн). 

Що далі? Revolut має великі плани на азійські та тихоокеанські ринки, зокрема Сингапур, Японію, Індію, Австралію та Нову Зеландію, розповідав Forbes Яценко у 2023-му. Інший важливий напрям – Латинська Америка. Зокрема, у 2023-му необанк запустився у Бразилії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *