В Україні хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким хочуть збільшити виплату допомоги при народженні дитини з поточних 41,28 тис. грн до понад 384 тисяч. Таким чином нардепи хочуть підвищити рівень держпідтримки сімей з дітьми, а також простимулювати народжуваність.

2638_vyplaty-na-dytynu.jpg (69.55 Kb)

“Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту №11072.

Як хочуть підвищити виплату

Загалом же депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму, встановленого на період її появи на світ. Таким чином, якщо законопроєкт буде ухвалено:

на першу дитину держава повинна надавати допомогу у розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень 2024 року, це 384,5 тис. грн;
на другу дитину – у 100 прожиткових мінімумів, це 256,3 тис. грн;
на третю та кожну наступну дитину – у 50 прожиткових мінімумів, тобто, по 128,2 тис. грн.
Як збираються виплачувати гроші

Водночас, всю суму одразу не виплачуватимуть. Так, одноразову виплату одразу після народження пропонується встановити на рівні 20 розмірів прожиткового мінімуму. Нині це 51,3 тис. грн.

“Інша сума допомоги на першу-третю та кожну наступну дитину виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”, – йдеться у документі.

Підвищення виплат на дітей: навіщо це потрібно

Автори законопроекту в пояснювальній записці наголошують: щорічна динаміка зі зменшення кількості народжених дітей тягне за собою, серед іншого, скорочення кількості населення. Причин цього багато, проте серед них виділяються:

“низький рівень допомоги при народженні дитини”;
військові дії на території України внаслідок збройної агресії Росії.
Втім, існують і ризики такого різкого підвищення розміру виплат. Так, критики подібних заходів зазвичай акцентують на ймовірності того, що особи з верств населення, схильних, наприклад, до різних залежностей, можуть почати заводити дітей виключно заради виплат. Що у довгостроковій перспективі може обернутися для держави значними проблемами, пов’язаними з ростом таких дітей у несприятливих та навіть небезпечних умовах.

Виходом із ситуації може стати створення обмежувальних заходів. Спрямованих на те, щоб максимально скоротити випадки народжуваності дітей заради грошей.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *