В Україні до кінця 2023-го подешевшають всі банківські кредити

В Україні до кінця 2023 року всі банківські кредити подешевшають на 3-5%. Зниження ставок триватиме до кінця грудня, а підсумковий розмір відсотків залежатиме від виду кредиту, його терміну та суми першого внеску.

6121_011990_n1.jpg (75.24 Kb)

При цьому іпотека, споживчі та автокредити вже стали доступнішими для громадян на 2-3%, аналогічно подешевшали і кредити для бізнесу. Про це розповіла заступниця голови правління Глобус Банку Олена Дмітрієва.

Вона пояснила, що причиною здешевлення кредитів для українців є суттєве зниження облікової ставки Національного банку України. У жовтні ключову ставку було знижено до 16%. Але, як вважає Дмітрієва, це ще не межа, й в грудні НБУ знову зменшить “обліковку” на 1-2 процентні пункти, до 14-15%. Тому ставки за кредитами продовжать падіння.

“Зниження облікової ставки є потужним поштовхом до зниження ставок за кредитами та розвитку партнерських програм банків з виробниками, постачальниками тих чи інших товарів”, – пояснила банкір. За її словами, залучені під кредитні програми кошти стали більш “дешевими”, а тому дозволяють комерційним банкам активніше розвивати різні напрямки кредитування, насамперед:

іпотеку;
автокредитування;
споживче кредитування;
кредитування бізнесу (на придбання основних засобів: обладнання, автотранспорту тощо)
“До середини грудня більшість банків готуватимуться до чергових змін, при цьому напрацьовуючи якісно нові кредитні та депозитні програми на випадок зменшення облікової ставки до 14-15%”, – розповіла Дмітрієва.

Також у грудні, за словами спеціалістки, буде сформовано основні умови кредитних програм на перший квартал 2024 року. Це може спричинити помітне пожвавлення ринку кредитування. Дмітрієва очікує, що у перші три місяці-2024 обсяг виданих позичок може на 15-20% перевищити показники аналогічного періоду 2023 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *