В магазинах перестають приймати деякі гривні

В Україні касири в супермаркетах та магазинах можуть відмовитись приймати ті чи інші купюри та монети – під приводом того, що їм нічим давати решту. Однак така поведінка є порушенням законодавства.

8390_614cd0f09c1b5.jpeg (43.95 Kb)

Це пояснили експерти “Захисту прав споживачів”. Там зазначили: у такій ситуації покупцям слід поскаржитися адміністрації супермаркету. Адже:

касири зобов’язані приймати у покупців банкноти та монети всіх номіналів;
до обов’язків касирів входить самостійно стежити, щоб у касі були необхідні гроші для решти.
При цьому наголошується: наполеглива вимога певної суми є перекладанням обов’язків на покупця. Як і примус його до обміну великої суми в іншому місці.

“Проблема “у мене немає решти” не ваша, а касира. Якщо касир продовжує говорити так, звертайтеся до керівництва магазину та повідомляйте, що касир перекладає на вас свої обов’язки”, – зазначили експерти.

Що заборонено робити охоронцям

Водночас охоронці у магазинах та супермаркетах не мають права змушувати покупців оплачувати зіпсований товар – адже часто не представляють ці заклади, оскільки працюють за наймом від інших компаній. Якщо вони все-таки вчиняють подібні дії, то грубо порушують законодавство, що є причиною для виклику поліції.

Ба більше, зауважили експерти, товару із зіпсованою упаковкою не повинно бути у магазині. Відповідно, наявність такого є відповідальністю саме закладу, а не покупця.

“Охоронці не мають права говорити, що робити з товарами, – часто вони не представляють магазин. Якщо змушують сплатити зіпсований товар – це грубе порушення багатьох статей Закону України “Про захист прав споживачів”. Тому можна звертатися до правоохоронних органів”, – розповіли аналітики.

Вони зазначили: у разі виникнення подібної ситуації покупець має насамперед вимагати перегляду відео з камер спостереження. Так можна буде чітко довести, що претензії охоронця є безпідставними.

Втім, визнається, це може не привести до бажаного результату. У такому разі експерти радять викликати поліцію.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *