«Трускавецька» і єврооблігації. У що інвестує Томаш Фіала під час війни?

Dragon Capital Томаша Фіали продає нерухомість, інвестує у мінеральну воду та захищається від БЕБ. Головне з виступу Томаша Фіали на конференції Forbes Ukraine «Гроші для Перемоги».

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Про інвестиції у нерухомість

До війни ми щороку інвестували понад $100 млн у нові активи та до $30 млн – у модернізацію старих або їхнє зростання. Такі великі вкладення ми зараз, звичайно, не робимо. Суми – менші.

У перші два місяці війни ми не інвестували. В травні 2022-го вирішили добудувати всі проєкти, які започаткували до повномасштабного вторгнення. 

Закінчили в Києві реконструкцію деяких торговельних центрів, добудували два великих житлових будинки на Оболоні. У Львові продовжили будувати індустріальний парк та офісний центр, розширювати ТРЦ. 

За останні два роки ми інвестуємо $20-30 млн на рік.

Портфель нерухомості нам зменшила російська армія, яка розбомбила склади в Бучі та Стоянці й виробниче приміщення в Гостомелі.

Ще три обʼєкти ми продали – склад на 100 000 кв. м і два невеликі офісні центри в Києві. Тобто з портфеля у 200 000 кв. м офісів ми продали приблизно 15 000 кв. м.

Про інвестиції у виробництво

У нас в Україні близько 50 інвестиційних активів – 30 у нерухомості і 20 в операційному бізнесі. 

Продовжили проєкт у мінеральній воді. Ще до війни купили перший завод у Трускавці – Трускавецький завод мінеральних вод. Півтора року тому докупили другий завод і консолідували бренд «Трускавецької», що було нашою ідеєю від початку. Цього року викупили велику ділянку, де зараз проєктуємо будівництво нового виробництва. 

СEO Dragon Capital Томаш Фіала /Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

СEO Dragon Capital Томаш Фіала на форумі «Гроші для Перемоги» Forbes Ukraine Фото Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

Про єврооблігації 

Ще два напрями, у які ми інвестували за останні два роки, – це єврооблігації українських компаній і боргові зобовʼязання українських емітентів.

Спрямували у них десятки мільйонів доларів, оскільки були впевнені, що корпоративний сектор та експортери зможуть ці папери обслуговувати. Які до того ж суттєво подешевшали – набагато більше, ніж ціни реальних активів.

Якщо на ринку можна було купити фізичні активи з дисконтом 30%, але не більше 50% від довоєнної ціни, то фінансові активи подешевшали на 70%. Це набагато простіше – нам не треба робити довгий due diligence, вести перемовини, отримувати дозволи АМКУ. 

Про борги

У нас були борги під покупку нерухомості – на суми до 40% від її вартості. Але в тій ситуації, яка склалася, вирішили погасити ці зобовʼязання раніше терміну. 

Дві третини боргового навантаження вже погасили. До кінця 2024 року плануємо його знизити на 80% порівняно з сумою на початку року. Більшість нерухомості у нас вже без боргів.

Про ТРЦ Victoria Gardens і БЕБ

Проблема з правоохоронними органами і судами в Україні не нова. Відсутність верховенства права і слабша захищеність інвестора порівняно з іншими ринками в Європі – найбільша проблема, яка не дає змогу залучати в Україну такі інвестиції, які надходять до сусідів по наш західний або південний кордон.

Перший рік війни проблема якось затихла, а з другого півріччя 2023-го почала зростати. 

Ще до повномасштабного вторгнення по старій кримінальній справі до нас зверталося БЕБ. Тоді пройшла податкова перевірка, все було закрито. Десь місяць тому по іншій кримінальній справі, яка була відкрита ще до нашої інвестиції в ТРЦ Victoria Gardens, звернулись з тими ж питаннями. Наша відповідь не задовольнила БЕБ, яке мало намір звертатись до суду, щоб отримати дозвіл на обшуки. 

Ми ж вирішили звернутись до публічності – це допомогло: ситуація заспокоїлася, ми з БЕБ повернулися до обміну інформацією. Ми готові нею ділитися, але не готові до силових змагань або залякування.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *