Офіційний курс долара в Україні досяг історичного максимуму

НБУ знову оновив історичний рекорд офіційного курсу долара. Станом на 18 березня, він визначив його у 38,8 грн, що на 2 коп. перевищує попереднє максимальне значення. Проте хвилюватися через це не варто, адже прогнозний курс, “записаний” урядом у бюджеті-2024, складає 40,7 грн/долар.

1014_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

Ба більше, хоча зростання офіційного курсу до рекордних значень вже стало досить частим явищем для України, після цього зазвичай відбувається зниження. Причому не рідко значне. Наприклад:

поточний рекордний курс було встановлено на 14 березня – він склав 38,79 грн;
проте вже 15 березня НБУ знизив його одразу на 10 коп. – до 38,69 грн.

Про встановлення нового рекорду повідомили у самому Нацбанку. Таким чином, рекордний курс одразу на 11 коп. перевищив поточний. Який, до речі, також діятиме на вихідних.

Разом з тим, панікувати через дії Нацбанку не варто. Адже як пояснив раніше заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук, за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Ба більше, наголосив він, НБУ попереджав, що подібне може відбуватися.

Крім того, “записаний” урядом у бюджеті-2024 становить 40,7 грн/долар. Що набагато більше за рекордний.

Ба більше, Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings з головним офісом в Нью-Йорку очікує, що до кінця 2024 року в Україні курс долара зросте до історичного – 41,02 грн. Однак і тут хвилюватися не варто – адже за прогнозом агентства, за базовим сценарієм розвитку подальших подій, уряд України та НБУ “збережуть свій адміністративний потенціал”. Причому навіть “перед лицем серйозних військових загроз”.

Крім того, наголошується, у середньостроковій перспективі економіка України зросте в середньому приблизно на 4-5%. Однак лише “за відсутності значної ескалації війни”.

Що буде з доларом у середині березня

Загалом, наступного тижня (18-24 березня) в Україні очікується зростання курсу готівкового долара – причому перш за все, у продажу. Так, за прогнозом банківського сектора, вартість американської валюти перебуватиме в межах від 38,5 до 39,5 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *