Офіційний курс долара оновив історичний рекорд

Офіційний курс долара оновив історичний рекорд – на 14 червня НБУ визначив його на рівні 40,69 грн/долар. Що на 15 коп. перевищує попередній рекорд, який діяв з 3 червня. Таким чином, офіційний курс фактично досяг прогнозного, “записаного” урядом у бюджеті-2024 – той складає 40,7 грн/долар.

0436_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

Водночас варто пам’ятати: по-перше, коливання гривні насправді не такі значні, як може здатися. По-друге, готівковий курс перевищував значення офіційного.

Про зростання курсу повідомили у самому НБУ. За даними якого, порівняно з поточним, новий курс зріс на 25 коп.

Гривня не падає

Зі свого боку, голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (“Слуга народу”) нагадав: готівковий курс за 40 грн/долар в Україні був ще у липні 2022 року. І після майже двох років ситуація на готівковому валютному ринку “ледь змінилась”.

Він підрахував, що з початку року гривня девальвувала на 5,3%. При цьому уряд при розрахунках проєкту бюджету виходив із девальвації приблизно на 10% (42,1 грн/дол. на кінець року, 40,7 грн/дол. – середнє за рік).

“Зараз ми десь усередині цього “сценарію”. За майже 8 місяців з початку відв’язки від фіксованого курсу в жовтні 2023 року гривня знецінилася на 8,8%. Це дуже помірні темпи девальвації для таких умов, в яких функціонує економіка та валютний міжбанк. Загалом ситуація на валютному ринку залишається стабільною та контрольованою, що підтримується значними валютними резервами на рівні 42,4 млрд дол. та послідовною політикою скасування валютних обмежень”, – резюмував Гетманцев.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *