На курс долара вже наступного тижня чекають зміни

Зниження Нацбанком облікової ставки може призвести до зниження курсу готівкового долара. У банківському секторі прогнозують, що вже наступного тижня (18-24 вересня) американська валюта може коштувати 36,8-37,8 грн. Вранці 14 вересня ж – напередодні рішення щодо облікової ставки – банки виставили курс готівкового долара на середньому рівні 37,7/38,3 грн (купівля/продаж).

6121_011990_n1.jpg (75.24 Kb)

При цьому, пояснив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий, ринок перебуватиме в очікуванні подальшої валютної лібералізації. Зокрема встановлення плаваючого курсу.

“18-24 вересня ситуація на валютному ринку багато в чому залежатиме від прийнятих рішень 14 вересня. Ринок очікував зниження облікової ставки і після таких змін та оприлюднення даних щодо інфляції цілком можливо утворення нових валютних кордонів для долара: 36,8-37,8 грн “, – зазначив банкір.

Наскільки НБУ знизив облікову ставку

Національний банк 14 вересня знизив облікову ставку з 22% до 20% . Це насамперед означає, що гроші стануть дешевшими для банків.

У перспективі це може призвести до здешевлення і споживчих кредитів і зниження ставок за депозитами. Також нова “облік” може скоригувати ситуацію на валютному ринку , т.к. зниження ставки пов’язане і з привабливістю гривні, і валютною лібералізацією.

Україні доведеться повернути плаваючий курс долара

Крім того, керівництво Нацбанку заявило про намір повернутися до гнучкого курсу готівкового долара . І відмовитись таким чином від фіксованого, який зараз становить 36,56 грн.

Втім, цьому передуватиме низка процесів, передбачених узгодженою з МВФ програмою валютної лібералізації. Зокрема, НБУ хоче спочатку отримати задовільні показники щодо низки параметрів. Це, зокрема:

інфляція;
реальна ринкова ставка;
стан та обсяг золотовалютних резервів;
ситуація на валютному ринку;
фінансова стабільність;
ризики безпеки.
“От практично повний список. Поки що команда Нацбанку мені до певної міри нагадує снайпера, який намагається потрапити точно в ціль. Але при цьому мета постійно рухається, і ми повинні потрапити саме таким чином, щоб не зашкодити досягненням, які маємо сьогодні”, – наголосив голова НБУ Андрій Пишний.

При цьому він наголосив: до скасування фіксованого курсу в регуляторі готуються вже протягом тривалого часу. “Сигнали з цього приводу ми надаємо ринку останні не менш як півроку”, – зазначив Пишний.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *