Кого з боржників не зачепить відключення послуг ЖКГ

В Україні скасували мораторій на стягнення заборгованості за послуги ЖКГ. З початку 2024 року постачальники комунальних послуг почали нараховувати пеню або припиняти обслуговування клієнтів. Однак депутати вже зареєстрували законопроєкт, яким пропонують заборонити відключати послуги деяким категоріям населення.

1866_0_main_new_12247194.jpg (59.43 Kb)

Про це свідчить проєкт закону № 11 015 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Мета законопроєкту

Метою законопроєкту є встановлення заборони нарахування, стягнення штрафів та припинення надання житлово-комунальних послуг для соціально вразливих категорій осіб в період дії воєнного стану.

«Прийняття законопроєкту забезпечить підтримку та соціальний захист вразливих категорій населення шляхом встановлення заборони нарахування, стягнення штрафів та припинення надання житлово-комунальних послуг для таких осіб в період війни», — зазначають автори документу.

Що пропонують депутати

Документ встановлює заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати чи неповної оплати. Зокрема, проєкт закону передбачає підтримку вразливих категорій громадян:

осіб з інвалідністю;
непрацюючих громадян, які одержують пенсію за віком;
малозабезпечених родин;
багатодітних сімей.

Нагадаємо, мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування і стягнення неустойки (штрафів, пені), стягнення заборгованості за ЖКП для населення в разі несплати був запроваджений 5 березня 2022 року.

Робилося це з огляду на складне матеріальне становище громадян після початку повномасштабної війни з росією. Статистика ж каже, що матеріальне становище українців тільки погіршується.

Зараз у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Раніше Finance.ua підготував низку порад, що робити, якщо накопичилися борги за житлово-комунальні послуги.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *