Як українці витрачають гроші в різних країнаї ЄС

Офіційна статистика Національного банку України свідчить про те, що тільки за перший квартал 2024 року українці за кордоном витратили близько 7 млрд гривень або ж в 3,5 раза більше, порівняно з аналогічним періодом 2021-го. Однак варто враховувати, що банки не мають змоги розрізнити витрати переселенців та тих, хто вже перебував в ЄС до лютого 2022 року.

2971_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

Першу трійку країн за картковими операціями переселенців посідають Польща, Чехія та Німеччина. Саме на прикладі них можна провести порівняльний аналіз, на що ж саме витрачаються кошти та чи можливо суттєво зекономити за кордоном.

Польща

За офіційними даними, в Польщі проживає майже мільйон українських біженців — це другий після Німеччини показник серед всіх країн Європи. Тож, і їхні витрати є найбільшими — тільки за перший квартал поточного року вони склали близько 2 млрд злотих.

Найбільша частка грошей вимушених переселенців осідає в продуктових магазинах і супермаркетах — щомісяця харчування «з’їдає» близько 34% їхніх доходів.

Також вони активно витрачають кошти на:

заклади громадського харчування — близько 21%;
ліки — 19%;
одяг та взуття — 10%;
пальне — 8%;
транспортні послуги — 4%.

Чехія

Чехія посідає третє місце в Європі за кількістю українських біженців — на початок 2024 року в цій країні зареєстровано близько 400 тис. переселенців.

За офіційними даними, для комфортного проживання одній людині в цій країні потрібно приблизно 650 євро. 61% від цієї суми доведеться витратити на житло, 21% – на харчування, 11% – на одяг та взуття та 5% на транспорт.

Окремої уваги заслуговують витрати на медичні послуги в Чехії, адже ця країна надає право на безкоштовне лікування біженцям лише протягом перших 5 місяців після перетину кордону. Після закінчення цього терміну послуги лікарів будуть коштувати досить дорого — один прийом у спеціаліста обійдеться в 20−25 євро, а це близько 4% від середньомісячного доходу. Право на безкоштовне лікування та отримання необхідних ліків по рецепту можна отримати після оформлення полісу державного страхування — він коштує близько 80 євро або ж 12% від середньої заробітної плати за місяць.

А от на розваги українці в Чехії витрачають не більше 6% від доходу. Причиною цього є досить високі ціни. Один похід до ресторану обходиться від 16 до 32 євро (2−4% від суми мінімального доходу), відвідування театру — 35 євро (5%), а квиток в кіно коштує 10 євро (1,4%).
Німеччина
Німеччина — одна з найбільш комфортних країн ЄС для проживання українських біженців, яких тут проживає 1,3 млн осіб. Тут досить добрий рівень життя та великі соціальні виплати, а також є можливість отримання роботи з високою зарплатою.

За даними Міграційної платформи EWL, більшість вимушених переселенців отримують в Німеччині гарний дохід та можуть заощаджувати до 500 євро за місяць. Це досить солідна сума, адже в сусідній Польщі середньомісячний рівень заощаджень складає всього 450−500 злотих.

Загалом українці в Німеччині найчастіше витрачають свої кошти на:
оренду нерухомості;
харчування;
медичні послуги;
одяг та взуття;
оплату дошкільного та шкільного навчання;
транспорт;
предмети першої потреби.

Левову частку доходів біженці витрачають на житло (45%) та харчування (35%), а також освітні послуги.

Останній пункт є характерною рисою витрат більшості українських родин, адже 91% переселенців — жінки з дітьми шкільного та дошкільного віку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *