Як нас дурять на касах в супермаркетах: нахабні схеми

Касири в супермаркетах можуть відмовитись приймати ті чи інші купюри – під приводом того, що їм нічим давати здачу. Таке ж може статись і з монетами. Однак подібна поведінка касирів є порушенням законодавства про захист прав споживачів.

36_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

Це пояснили експерти “Захисту прав споживачів”. Там зазначили: у такій ситуації покупцям слід поскаржитися адміністрації супермаркету.

РІч у тім, що касири зобов’язані приймати у покупців банкноти та монети всіх номіналів. Ба більше, до обов’язків касирів входить самостійно стежити, щоб у касі були необхідні здачі гроші.

Касири перекладають свою роботу на покупців

При цьому підкреслюється: наполеглива вимога певної суми є перекладанням обов’язків на покупця. Як і примус його до обміну великої суми в іншому місці.

“Проблема “у мене немає решти” не ваша, а касира. Якщо касир продовжує говорити так, звертайтеся до керівництва магазину та повідомляйте, що касир перекладає на вас свої обов’язки”, – зазначили експерти.

Українців змушують переплачувати за товари

Водночас супермаркети та магазини нерідко проводять дрібні “махінації” з вартістю товарів – щоб отримати від покупців більше грошей. Наприклад, там спеціально встановлюють такі ціни, щоб не віддавати клієнтам всю здачу.

“Підступність” же схеми в тому, що сам покупець може нічого і не помітити – адже в кожному з таких випадків йдеться про різницю у вартості товару в кілька копійок. Однак для торгового закладу при великому потоці клієнтів отримана таким чином сума може виявитись досить значною.

Працює ж “схема” за принципом округлення, йдеться в матеріалі. За ним:

суму, меншу за 5 копійок повинні “вибачити” покупцю;
понад 5 копійок має право залишити собі магазин.
“Часто магазини спеціально встановлюють такі ціни, щоб усі округлення були не на користь покупця. Наприклад, за ціною 9,96 грн, 9,97 грн, 9,98 грн або 9,99 грн ви все одно повинні заплатити магазину 10 грн” , – йдеться в матеріалі, йдеться у матеріалі.

Втім, не стати жертвою цього прийому супермаркетів можна. Для цього достатньо лише розплачуватися карткою.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *