Які заборони готує ЄС Україні

Угода між Європейським парламентом і Радою ЄС щодо обмежень на імпорт агропродукції з України викликала хвилю обговорень. Вона передбачає жорсткіші умови для українських виробників, а саме обмеження імпорту птиці, яєць, цукру та круп.

4316_769.jpg (50.02 Kb)

Про це повідомляє Рада Європейського Союзу. “Зважаючи на всі чинники, сценарій, за якого Україна продовжуватиме експортувати товари до ЄС – далеко не найгірший, попри нові обмеження”, – зазначає старша економістка Центру економічної стратегії (ЦЕС) Яна Охріменко.

Вільна торгівля між Україною та ЄС, що розпочалася у 2016 році за угодою про асоціацію, підлягає деяким обмеженням для імпорту українських товарів до ЄС. Проте після скасування багатьох обмежень у 2022 році вони продовжать діяти до червня 2025 року з новими умовами. Угода передбачає впровадження так званих “автоматичних запобіжних заходів”, які передбачають повернення до обмежень на імпорт у випадку, якщо українські товари стануть загрозою для національних виробників ЄС.

Нові обмеження стосуватимуться різноманітних продуктів. А саме:

птиця;
яйця;
цукор;
овес;
кукурудза;
крупи;
мед.
Такий список став дещо ширшим порівняно із попередніми версіями. Крім того, Європейська комісія збільшить моніторинг імпорту з України, зосередивши увагу на зернових культурах, зокрема пшениці. Новий підхід передбачатиме аналіз впливу українських товарів на окремі країни ЄС, що раніше не розглядалося.

У випадку перевищення середнього обсягу імпорту української продукції, передбачено вжиття “запобіжних заходів” з боку Комісії. “Важливо врахувати всі фактори та можливі наслідки цієї угоди для сторін, а також шукати шляхи для подолання можливих труднощів у майбутньому”, – зазначає Охріменко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *