Доплати 30 000 військовим: Як депутати хочуть виправити «помилку імені Дмитра Разумкова»

Повернення доплат усім військовим по 30 000 грн не буде. Депутати підтримали в першому читанні законопроєкт, який мінімально змінює систему мотивації в силах оборони. Як держава винагороджуватиме захисників і чи остаточні ці зміни?

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Народні депутати знайшли спосіб, як виправити власну помилку, якою вони два місяці тому повернули доплати по 30 000 грн усім військовим. З лютого Кабмін скасував ці виплати, адже коштів у держбюджеті на це немає.

Ухвалений в першому читанні законопроєкт №9342 вирішує питання економії грошей у бюджеті, але глобально зберігає проблему справедливої винагороди військовим. Зокрема, щодо виплат пораненим.

Співрозмовники Forbes серед нардепів прогнозують низку правок до другого читання. На які виплати зможуть розраховувати військовослужбовці та чи стане система справедливішою?

Що буде з виплатами військовим

10 квітня парламент випадково підтримав повернення доплат усім військовослужбовцям по 30 000 грн. Це могло стати непосильним тягарем для держбюджету. На поновлення виплат потрібно близько 170 млрд грн, казав в інтерв’ю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко. Без суттєвого підвищення податків покрити ці витрати не вийде, заявляв він.  

Ситуацію мала виправити робоча група з нардепів, представників уряду та військового командування. Зрештою парламентарі напрацювали документ, який фактично зберігає чинну систему винагороди військових.

Вона передбачає, що військовослужбовцям щомісячно виплачують додаткову винагороду у 30 000–100 000 грн пропорційно часу виконання бойових завдань. Умови визначає Кабмін. Додаткових виплат тим, хто не перебуває в зоні бойових дій, документ не передбачає.

«Ця норма нічого не змінює, просто Кабміну треба буде закріпити чинні правила виплат в постанові уряду. Або інші, які вони вважатимуть справедливими і на що вистачить фінансування», – каже голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа. 

Які зміни є в новому законопроєкті

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Зміни щодо окремих категорій: 

  • по 6000 грн на місяць строковикам «пропорційно часу проходження військової служби»;
  • по 6000 грн на місяць військовим, що отримали поранення чи травму і тимчасово непридатні до служби; 
  • по 2350 грн на місяць курсантам військових вишів або кафедр «пропорційно часу навчання»;
  • ще законопроєкт зобов’язує керівників сектору безпеки і оборони під час визначення додаткової винагороди військовим передбачити виплату такої винагороди для інструкторів.  

Також законопроєкт передбачає низку негрошових правил щодо військової служби:

  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки;
  • термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць для мобілізованих громадян, які раніше не проходили військову службу;
  • під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів + 10 днів за сімейними обставинами.

Читати більше Згорнути

Що стосується доплат курсантам, строковикам і пораненим, на це піде близько 1,9 млрд грн із бюджету до кінця року, додає Підласа. 

Те, що в законопроєкті фігурують суми доплат у 30 000 та 100 000 грн, але фактично розмір винагороди не змінюється, є «обманом військових», вважає секретар оборонного комітету Ради Роман Костенко. «Робоча група просто перенесла в законопроєкт систему виплат, яка і так вже діє», – наголосив він.

Якщо у бюджеті немає грошей на ці виплати, влада, зокрема президент чи міністр оборони, мають чесно сказати про це, зазначає Костенко.

Виплати пораненим та інструкторам: що може змінитися до другого читання 

Що про це думає міністр фінансів Сергій Марченко, який прямо казав про нереалістичність ідеї повернути доплати усім військовим? У Мінфіні на запит Forbes заявили, що коментуватимуть уже після остаточного ухвалення документа. Співрозмовник в уряді розповів на умовах анонімності, що в міністерстві вважають нинішній законопроєкт «більш прийнятним», ніж попередній. 

Якщо документ ухвалять в нинішньому вигляді, замість 170 млрд грн Мінфіну доведеться шукати лише 1,9 млрд грн на фінансування додаткових виплат.  

Чи можливі зміни? Насамперед низку нардепів не влаштовує розмір виплат пораненим військовим. Зараз вони два місяці отримують зарплату, після чого фактично опиняються без посади і отримують по 800 грн щомісяця.

Новий законопроєкт передбачає виплату 6000 грн. Цих грошей недостатньо, вважає Костенко з оборонного комітету. «Це знущання, – вважає Костенко. – Навіть ті військові, кого звинувачують у якихось злочинах, отримують свою повну зарплатню. Так ми демотивуємо солдат».

Нардеп планує внести правку до другого читання, щоби пораненим платили за тими посадами, які вони займали. Ще два нардепи розповіли Forbes про намір домогтись підвищення виплат пораненим до 20 100 грн

Є ще дві правки, які планують внести нардепи, каже Forbes заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк. Одна – прописати в законі чітку градацію, які кошти і за що отримують інструктори. Інша – визначити чітко саме в законі, хто і скільки із силових структур отримує доплат.

«Умовно, ми працівнику СБУ в Івано-Франківську платимо додаткові гроші чи ні? А ГУР? І просто військовим, які в тилу, але охороняють якісь важливі об’єкти? Зараз все визначає уряд», – підсумував нардеп.  

Чи є зауваження в Міністерстві оборони? «У них дещо пасивна позиція: «Як приймете, так і буде», – каже співрозмовник з оборонного комітету. На момент публікації відомство не відповіло на запит Forbes про коментар.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *