Деякі долари в Україні не приймуть банки та обмінники

Деякі долари в Україні не прийматимуть банки та обмінники. Чинні правила дозволяють відмовлятися від прийому “зіпсованих банкнот”. Натомість їх можна обміняти тільки в спеціалізованому банку з доплатою (послуга інкасо).

0436_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

Про це йдеться в матеріалі. Згідно з правилами Нацбанку, банки та обмінники мають приймати всі купюри крім тих, що мають ознаки значного пошкодження. Йдеться про такі купюри:

із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстовіпозначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисністрічки);
із зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетовихпроменях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти
;із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу вультрафіолетових променях;
мають явні друкарські недоліки;
банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банкомемітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондентавідповідної держави на обмін цих банкнот).
За погодженням з відповідальним підрозділом Банку:

розірвані (розрізані) на частини;
обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин,хімікатів або з ознаками гниття).
Крім того, в Україні діє заборона на будь-які операції з білоруськими та російськими рублями. У результаті клієнти, які мають рахунки в цій валюті, не можуть зняти кошти або обміняти їх на гривні.

Так, правила НБУ ще від 25 лютого 2022-го зобов’язують банки забезпечити зберігання заблокованих коштів до “дня закінчення терміну дії санкцій/скасування санкцій/стягнення таких коштів у дохід держави”.

Також запроваджено заборону уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських та білоруських рублів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *