Дефіцит електрики влітку може досягти 23%. Як бізнес готується до енергокризи

Україна входить у літо без Запорізької АЕС та зруйнованою на 50% енергосистемою. Дефіциту електроенергії навряд вийде уникнути, а його рівень визначатиме спека та графік ремонтів атомних і теплоелектростанцій. Як бізнес готується до можливих обмежень.

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Україна 23 травня припинила експорт електроенергії. «Це ситуативне рішення для забезпечення постачання електроенергії українським громадянам і бізнесу», – пояснив керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі єдиного телемарафону.

«Укренерго» вже більше тижня закликає ощадливо споживати електроенергію у вечірні години пік – з 19:00 до 22:00. Вдень і вночі невеликий профіцит, а у вечірній пік – дефіцит до 1–1,2 ГВт, каже топменеджер великої енергетичної компанії на умовах анонімності, адже усі ці дані засекречені через війну.

Моделювання Центру досліджень енергетики показує, що пік дефіциту електроенергії може бути від 1 до 3 ГВт з середини липня до середини серпня, каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. У липні дефіцит електроенергії буде доходити до 1,7–1,8 ГВт, каже топменеджер великої енергетичної компанії.

Зараз споживання – близько 13–14 ГВт, за даними ExPro Consulting. Тож дефіцит може сягати від 7 до 23% споживання.

Чому електроенергії не вистачає? Енергомережа зруйнована на 40–50%, за оцінкою Кудрицького. «Енергоатом» вивів чотири з девʼяти атомних блоки у планові ремонти, каже топменеджер великої енергетичної компанії. Раніше графік ремонту енергоблоків АЕС був у відкритому доступі, зараз ця інформація засекречена. Також проводяться планові та аварійні ремонти теплоелектростанцій.

Чим можна компенсувати нестачу? Імпортом електроенергії, каже Кудрицький.

Україна може імпортувати 1 ГВт електроенергії. Минулоріч у сусідніх європейських країнах ціни на електроенергію були на 300–400% вищі за українські. Зараз іноді на 17–18% вищі, а іноді навіть нижчі за українські, як 26 травня.

Потрібен механізм, який компенсуватиме волатильність європейських цін, каже Кудрицький. «Бо якщо нічого не робити, це не спрацює, – каже він. – Ніхто не буде купувати за вищою ціною і перепродавати в Україні за нижчу».

Він пропонує два варіанти – або розширення прайскепів, щоб у години високого попиту електроенергія могла бути дорожчою і трейдерам було вигідно продавати імпортний ресурс. Або механізм компенсації різниці між європейською і українською ціною. Рішення – за регулятором, каже Кудрицький.

Як до дефіциту готується бізнес

Взимку дефіцит був форс-мажором, тому бізнес імпортував для себе дорогу імпортну електроенергію, щоб не зупиняти виробництво. У січні-лютому 2023-го, наприклад, «АрселорМіттал Кривий Ріг» імпортував 42,9 млн кВт⋅год зі Словаччини. Імпорт обійшовся заводу у 357 млн грн, каже СЕО компанії Мауро Лонгобардо в інтерв’ю Forbes.

Власник UBC Group Ігор Гуменний не очікує обмежень електропостачання влітку. На випадок перебоїв компанія має генератори, які покривають 70–80% потреби підприємства. Електроенергія складає до 3% вартості продукції, а при використанні генераторів – до 6%, каже Гуменний. Тому він планує до осені встановити сонячні панелі потужністю 1МВт, які у пік виробництва електроенергії зможуть покрити 100% потреб підприємства. Це має знизити витрати на електроенергію у разі перебоїв постачання.

Підприємців вже просять обмежити споживання ввечері, каже Харченко з Центру досліджень енергетики. «Полтаваобленерго» попередило Ferrexpo про можливий дефіцит електроенергії і можливі графіки відключень, йдеться у відповіді компанії на запит Forbes. Ferrexpo готова імпортувати електроенергію за необхідності, коли полагодять підстанцію, пошкоджену російськими атаками. На разі у фінансових планах компанії не передбачено підвищення затрат у звязку з імпортом електроенергії.

Дніпровська «Біосфера» закупила великі промислові генератори ще восени 2022-го, і готова до другої кризи енергопостачання, каже керівниця виробничого напряму корпорації «Біосфера» Любов Григорян. «Ми не закладали екстравитрати на можливе використання генераторів, – каже вона. – Закласти ці ризики в собівартість і підіймати ціни для кінцевого споживача безглуздо, бо це ситуаційно».

Минула зима стимулювала бізнес підготуватися до обмежень у постачанні електроенергії, каже Оксана Миронько, керівниця департаменту Європейської бізнес асоціації. «Компанії тримають генератори і системи збереження енергії під рукою, але й додаткових витрат не закладають», – каже вона.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *