Дісталися борги у спадок: що ж робити

Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Київ відповіло на деякі питання щодо спадкування боргів. Розповідаємо про головне, що потрібно знати, якщо ви раптом отримали борги у спадок.

3821_1470992131_7a72d90f31f9fb52c5168c052d0361c8_650x410_1_650x410.jpg (40.12 Kb)

Спадкування — це не лише отримання майна, цінностей та коштів спадкодавця, але й можливість успадкувати його борги.

Що ж робити, якщо вам дістались борги у спадок?

дізнайтеся про всі борги спадкодавця, їх розміри, строки погашення, кредиторів. Це можна зробити, звернувшись до нотаріуса, банків, кредитних спілок, колекторських компаній, де мав борги спадкодавець;
складіть перелік та оцініть все майно, яке ви можете успадкувати;
порівняйте розмір боргів та вартість майна. Якщо борги значно перевищують вартість майна, можливо, вам буде вигідно відмовитися від спадщини.

Чи можете ви погасити борги з власних коштів? Прийняти спадщину з боргами означає, що ви будете відповідати за борги спадкодавця в межах вартості успадкованого майна.

У разі відмови від спадщини ви не будете нести відповідальність за борги, але й не отримаєте жодного майна. Нотаріус допоможе вам оформити документи, пов’язані з прийняттям або відмовою від спадщини.

Чи можна якось уникнути спадкування боргів? Відповідь є заперечною, якщо ви вирішуєте таки прийняти спадщину. Це питання регулюється ст. 1218 Цивільного кодексу України, де чітко зазначається, що прийняття спадщини передбачає прийняття не лише прав, а й обов’язків спадкодавця. Тому, якщо ця людина мала борги чи кредити, вам доведеться сплатити зобов’язання по них.

Важливо пам’ятати:

термін прийняття або відмови спадщини з дня смерті спадкодавця становить 6 місяців, що регулюється ст. 1270 Цивільного кодексу України. На час воєнного стану збільшено до 10 місяців. Та коли перестане діяти воєнний стан, попередній термін знову буде актуальним;
не можна успадкувати лише частину спадщини — ви або приймаєте все, або нічого;
спадкоємці відповідають за борги спадкодавця лише в межах вартості успадкованого майна;
відмова від спадщини не звільняє від сплати боргів, за які ви поручилися.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *