Чи стануть колекційними копійки, які НБУ виводить із обігу

НБУ виводить з обігу монети, випущені до 2003 року – з метою оптимізації їх номінального ряду. Втім, дорогими та колекційними такі копійки не стануть – адже їх було випущено великими тиражами і зі звичайних матеріалів.

7722_c56f9df9ae178f3ad3c5a9847770f46a.jpg (35.71 Kb)

“Люди чомусь думають, що якщо взяти монету, відкласти її і через 100 років комусь там продати, то вона коштуватиме мільйон. Це помилка”, – пояснив редактор сайту “Монети-Ягідки” Віталій Ткач .

Він зазначив: цінуються лише монети із дорогоцінних металів – наприклад, срібла чи золота. Або рідкісні. Так що перетворити “масові” копійки на скарб, зачекавши, поки вони постаріють, не вийде.

“Був якось випадок. Чоловік каже, мовляв, відкладу 10 копійок – племіннику подарую. Але це звичайна монета, вона не коштуватиме дорого. Навіть сторічну давність монети не всі чогось варті”, – констатував експерт.

Які монети виводять із обороту

Нацбанк виводить з обігу одразу кілька номіналів копійок, випущених до 2003 року. Зокрема:

1 копійку;
2 копійки;
5 копійок;
25 копійок.
З обігу виводять також гривні

Крім монет з обігу виводять і гривневі купюри – також випущені до 2003 року. Це номінали в:

1 грн;
2 грн;
5 грн;
10 грн.;
20 грн;
50 грн;
100 грн.;
200 грн.

Чому гроші виводять із обігу

Як пояснили в регуляторі, вилучення грошей із готівкового обігу є частиною оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні. Передбачається, що це:

підвищить захист та якість грошей;
зробить готівкові розрахунки більш комфортними та простими.
Гроші можна обміняти

Монети та банкноти, які НБУ виводить з обігу, українці можуть обміняти на новіші. До того ж, абсолютно безкоштовно. Для цього слід звертатися до Національного банку України за адресами:

у Києві: Контрактова пл., 2А;
у Дніпрі: вул. Воскресенська, 13;
у Львові: вул. Коперника, 4;
в Одесі: вул. Рішельєвська, 8;
у Харкові: Театральна пл., 1;
у Хмельницькому: вул. Володимирська, 91.
Також обмін можна здійснити в уповноважених банках. Такими є:

Ощадбанк;
ПриватБанк;
Райффайзен Банк;
Пумба.
Раніше НБУ планував припинити обмін 1 жовтня. Однак було ухвалено рішення продовжити цей термін : тепер він закінчується через 3 місяці після закінчення або скасування воєнного стану в країні. Втім, саме виведення цих монет і купюр з обороту не скасовано.

“НБУ продовжує термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених до 2003 року, які вилучаються з обігу та перестали бути засобом платежу. Їх можна буде обмінювати до кінця військового стану та ще протягом 90 календарних днів після його припинення чи скасування” , – повідомили у Нацбанку.

Продовжили термін обміну, пояснили там, зокрема заради українців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, а також переселенців – щоб вони мали більше часу для цього.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *