Чи можуть військові не платити кредити: роз’яснення НБУ

В Україні військовослужбовці не звільняються від обов’язку сплачувати кредити. Однак вони мають право не платити штрафи, пеню, а Національний банк рекомендував всім банкам у відповідь на звернення військових застосовувати індивідуальний підхід для реструктуризації (передбачає новий графік сплати, однак не звільняє від необхідності платити кредит.

0054_1556035560_atoo.jpg (52.18 Kb)

Про це йдеться в роз’ясненні НБУ у відповідь на питання військовослужбовця. Так, Національний банк надавав банкам рекомендації стосовно перегляду умов сплати (реструктуризації) зобов’язань за кредитними договорами укладеними з позичальниками-військовозобов’язаними, яких призвано на військову службу.

Зокрема, щодо звільнення від штрафних санкцій, надання відстрочок у погашенні основного боргу та сплаті відсотків. За результатами розгляду рекомендацій банки повідомили про застосування індивідуального підходу до реструктуризації кредитної заборгованості кожного позичальника-військовозобов’язаного.

Разом з тим законом передбачається, що резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

“Пропонуємо позичальникам-військовозобов’язаним, яких призвано на військову службу до Збройних Сил України, звернутися із письмовою заявою до банків щодо проведення реструктуризації за кредитом на сприятливих умовах”, – пояснюють в НБУ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *