Посадовці Енергоатома збагатилися на 100 млн грн при будівництві сховища для ядерного палива

НАБУ і САП 25 жовтня повідомили про підозру п’ятьом учасниками організованої групи. Їх підозрюють у завданні майже 100 млн грн збитків ДП НАЕК “Енергоатом”.

НАБУ знайшло в “Енергоатомі” організовану злочинну групу

Посадовці "Енергоатому" привласнили 100 мільйонів гривень під час будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Про підозру п’ятьом особам, які були учасниками організованої групи, 25 жовтня повідомили НАБУ і САП. Цих осіб підозрюють у завданні майже 100 млн грн збитків ДП "НАЕК "Енергоатом".

nabu.gov.ua

Так, йдеться про генерального директора відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом", начальника кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом" та керівника приватної компанії, його заступника та працівника юридичного відділу компанії.

Як встановило слідство, у 2017-2020 роках для потреб ДП "НАЕК "Енергоатом" виконувались роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. У 2020 році у зв’язку із коригуванням проєкту будівництва виникла необхідність у закупівлі робіт щодо його завершення.

У грудні того ж року між ВП "Атомпроектінжиніринг", яке входить у структуру ДП НАЕК "Енергоатом", та приватною компанією в обхід відкритих торгів укладено договір завершення будівництва сховища.

З метою заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" додатковими угодами ціну договору збільшили втричі – з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП "НАЕК "Енергоатом" втричі дорожче.

У результаті цих дій ДП НАЕК "Енергоатом" переплатило майже 100 млн грн.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Екснардеп і високопосадовець ЗСУ отримали підозру

Екснардеп та колишній перший заступник начальника Генерального штаба ЗСУ підозрюються у заволодінні 307 млн грн Міноборони при будівництві складів.

Про це повідомляє НАБУ.

25 жовтня НАБУ і САП повідомили про підозру у заволодінні коштами Міністерства оборони України на суму понад 307 мільйонів гривень:

  • народному депутату України VIII скликання;

  • колишньому першому заступнику Начальника Генерального штаба ЗСУ;

  • ще чотирьом особам.

За даними ЗМІ, мова йде про екснардепа Максима Микитася та ексзаступника начальника Генштабу Ігоря Колесника.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *