“Золотий десяток”: чому ціни на яйця активно зростають

В Україні протягом 2023 року відбувалися коливання цін на яйця. Висока вартість товару залишиться аж до Великодня, після чого може почати знижуватися.

36_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

З вересня по грудень на ринку вже майже немає продукції господарств населення, тому птахофабрики піднімають оптово-відпускні ціни. Про це розповіла “24 каналу” Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Якщо в липні-серпні ціна на курячі яйця в супермаркетах України становила 45,82-48,72 грн за десяток, то в листопаді – 59,83-62,01 грн. Так, за три осінні місяці ціна зросла на 30,6-27,3%.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, такий рівень цін на яйця залишиться до новорічних свят, протримається до Великодня, а потім почне потроху зменшуватися.

“Але це за умов, що в країні не погіршиться ситуація, пов’язана з повномасштабною агресією Росії на територію України, і припиняться атаки агресора на інфраструктуру, особливо на вітчизняну енергетичну систему, від якої значною мірою залежить яєчна галузь птахівництва”, – сказала експертка.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *