“Золота” картопля: чому рекордно ростуть ціни

Ціни на картоплю в Україні зростають рекордними темпами. Наприклад, великі виробники продають її по 14-18 грн/кг, що на 19% дорожче, ніж тиждень тому. Причина – поєднання збільшеного попиту та пропозиції високоякісної картоплі.

3173_kartoplya-photo-194e.jpg (56.11 Kb)

Про це розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Тетяна Попович. Вона зазначила: деякі великі господарства утримують продаж якісної картоплі, розраховуючи на подальше зростання цін.

“Наприкінці грудня 2023 року в Україні спостерігається рекордне зростання цін на картоплю. Нині середня вартість картоплі в Україні вже в 3,5 раза вища, ніж на кінець грудня 2022 року”, – повідомила Попович.

Картоплю можуть почати завозити з-за кордону

При цьому вона наголосила: нині Україна не імпортує картоплю. Однак подальше підвищення цін може спровокувати це.

“Ринок картоплі в Україні має динамічний характер. Він зумовлений такими факторами, як сезони збирання врожаю, якість продукції та ринковий попит”, – пояснила експертка.

Які ціни в супермаркетах

Значно зросли ціни на картоплю й у супермаркетах. Так, за даними Мінфіну, 29 грудня вони продають її в середньому по 22,15 грн/кг, що одразу більш ніж на 10 грн перевищує середню ціну листопада.

Загалом великі торгові мережі продають картоплю по 20,9-22,9 грн/кг. Зокрема:

Metro – 22,9 грн/кг;

Auchan – 21,9 грн / кг;

Megamarket – 22,9 грн/кг;

Varus – 20,9 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *