Захмарні ціни на спаржу: названо причину

Вартість спаржі у 2024 році зросте одразу на 50 гривень та становитиме 400 грн/кг, прогнозують фермери, що вирощують цей доволі популярний серед українців овоч. Аспарагус дорожчає через ріст вартості ручної праці та біозасобів.

1055_inge-poelman-83fp8jc5m9s-unsplash.jpg (29.54 Kb)

Посилаючись на дані сільськогосподарських виробництв, “Агропортал” повідомляє, що ціна на спаржу виросте на 12%. Тобто, якщо торік ціна роздрібної реалізації була 350 грн/кг, то тепер вона складе 400 грн/кг. Але більш конкретну ціну буде видно після початку масового збору урожаю.

І це за умови, якщо аграрії не зіткнуться з форс-мажорними обставинами. Однією з них є погодні умови: аномальне потепління розбудило рослини раніше, але приморозки можуть принести збитки виробникам – через холод великі виробники можуть втратити до 30% посівів, а малі – взагалі все.

Оскільки вся спаржа збирається вручну, вартість такої праці сильно впливає на кінцеву ціну овоча. А у 2024 році ручна праця стала дорожчою на 15%. Крім того, на 12% здорожчали біозасоби та інші ресурси.

Варто зазначити, що популярність аспарагуса зростає останні 10 років. Цьому сприяє як ріст попиту на цей овоч, так і сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування культури.

Через це росте і інтерес фермерів до спаржі – протягом 5 років площа посівів спаржі збільшилися приблизно утричі, до 100-120 га. Водночас через окупацію Херсонщини українські аграрії зіткнулися з недобором урожаю спаржі обсягом 600-800 тонн.

Деякі сільськогосподарські експерти вважають, що агрохолдинги не займатимуться цією культурою, але вона підходить для середніх і малих або сімейних фермерських господарств.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *