За що Київоблгаз покарали на 8 млн грн

АТ «Київоблгаз» отримав штраф від Антимонопольного комітету України на майже 8 млн гривень. Підприємство покарали за зловживання монопольним становищем.

4670_001-202-825x460.jpg (62.98 Kb)

Про це інформує пресцентр АМКУ.

Як повідомляють у комітеті, підприємство покарали за зловживання монопольним становищем під час надання послуг з приєднання до газорозподільних систем у Київській області. Загальна штрафна санкція становить 7,64 млн гривень.

Справа про зловживання розглядалася на підставі звернень забудовників з міст Ірпінь та Вишневе. Облгаз видав технічні умови приєднання до газорозподільної системи одному із житлових комплексів в Ірпені, де містилася вимога щодо встановлення єдиного вузла обліку блакитного палива для багатоповерхівки за рахунок замовників послуги з приєднання.

Водночас, як свідчить опитувальний лист до заяви про надання такої послуги, замовники очікували на встановлення поквартирних лічильників. У такому разі не передбачається обов’язок встановлення загальнобудинкового лічильника.

У рамках цієї справи АМКУ виписав штраф облгазу на 3 млн гривень.

Друга справа стосувалася підключення до мереж житлових комплексів у цих двох містах, на які підприємство видало умови з визначенням місця забезпечення потужності на чималій відстані від об’єкта будівництва. Замовникам послуги потрібно було отримати вихідну інформацію для здійснення перевірочного гідравлічного розрахунку, щоб визначити ближче місце забезпечення потужності.

Розпорядник цих даних — оператор ГРМ — Київоблгаз. Він відмовив у наданні такої інформації замовникам послуг через те, що до такої інформації обмежено доступ.

Оператор ГРМ спонукав клієнтів до отримання послуги з гідравлічного розрахунку саме у себе, тоді як ринок відповідних послуг доволі конкурентний.

У рамках другої справи АМКУ оштрафував облгаз ще на 4,64 млн гривень.

У комітеті наголошують, що у період із січня 2021-го по серпень 2023-го включно Київоблгаз займав монопольне становище на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах Київщини.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *