Українців попередили про зміну цін на цукор

На світових ринках очікується подорожчання цукру. Причина – намір Індії з жовтня заборонити експорт цього продукту. До такого рішення влада країни підштовхнула посуха – відсутність дощів знизила врожайність очерету. Раніше ж заборону експорту цукру ввела і Україна – втім, подорожчання продукту в ній також очікується.

9916_1470992131_7a72d90f31f9fb52c5168c052d0361c8_650x410_1_650x410.jpg (40.12 Kb)

Про рішення Індії повідомляє Reuters . Зазначається: востаннє такою мірою ця країна вдавалася 7 років тому.

“Очікується, що Індія заборонить заводам експортувати цукор, починаючи з жовтня – вперше за 7 років зупинивши постачання. Справа в тому, що відсутність дощів знизила врожайність тростини”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується: відсутність Індії на світовому ринку, ймовірно, призведе до підвищення базових цін на біржах Нью-Йорка та Лондона. Тим більше, що на них цукор “вже торгується поблизу багаторічних максимумів”. Це подорожчання, наголошується, у свою чергу, “викликає побоювання подальшого зростання цін на світових продовольчих ринках”.

Заборону експорту цукру підтвердили і в індійському уряді. “Наша основна мета – задовольнити внутрішні потреби у цукрі. На майбутній сезон у нас не буде достатньо продукту, щоб виділити експортні квоти”, – розповіли аналітикам.

Україна також заборонила експорт цукру

На початку літа експорт цукру заборонила і Україна . Діятиме ця заборона до 15 вересня. Причиною такого рішення є необхідність уникнути дефіциту продукту.

“Влітку в Україні зростає споживання цукру. Тому, щоб уникнути виникнення дефіциту та зростання цін на внутрішньому ринку в цей період уряд тимчасово припиняє квотування експорту цієї продукції”, – аргументували в уряді.

Цукор в Україні дорожчатиме

Проте уникнути подорожчання цукру в Україні, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, не вдасться. Втім, за його словами, зростання цін буде незначним і становитиме 2-3% .

“Цукровіння у нас закінчується в листопаді – тоді буде новий урожай. До листопада ж ми доїдаємо урожай минулого року. Тобто цукор зросте в ціні, тому що зростає вартість його зберігання. Однак це зростання не буде критичним – 2-3%”, – прогнозує експерт.

На 24 серпня цукор в Україні коштує в середньому 34,52 грн/кг. Що на 59 коп. перевищує середню ціну липня. Ціни в магазинах:

Auchan – 34,4 грн/кг;

Novus – 34,39 грн/кг;
Metro – 34,9 грн/кг;

Varus – 34,4 грн./кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *