Українців чекає здорожчання низки комунальних послуг

В Україні очікується зростання тарифів одразу на низку комунальних послуг. Зокрема, у Нацбанку прогнозують, що здорожчають опалення та гаряча вода. Втім, конкретних термінів там не називають – лише зазначають, що скасування відповідного мораторію можна буде очікувати лише після завершення дії воєнного стану.

0539_2016-06-06putna_voda_kran.jpg (46.61 Kb)

Про це повідомили у самому регуляторі. Там зазначили: підвищуватимуть тарифи в Україні до економічно обґрунтованого рівня. Однак це розтягнеться досить тривалий час, а тому різкого стрибка розцінок не буде.

“Прогнозом припускається збереження дії мораторію на окремі тарифи послуг ЖКГ (зокрема опалення та гарячу воду) до завершення дії воєнного стану. Далі очікується поетапне приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованого рівня протягом кількох років”, – йдеться у повідомленні.

Змінюватимуть тарифи і на інші комунальні послуги

Загалом, зазначили в Нацбанку, “на період високих безпекових ризиків” в Україні очікується збереження незмінних тарифів на більшість послуг ЖКГ. Втім, про які саме послуги йдеться, не уточнюється.

УВтім, зазначили в регуляторі, коригуватися тарифи на ці послуги все-таки будуть. Хоча як і коли – зараз сказати неможливо, адже “терміни та параметри цього є сферою невизначеності прогнозу”.

Українцям відчутно підвищили комуналку

Водночас, за рік в Україні житлово-комунальні послуги все ж здорожчали. При чому, відчутно.

Так, з січня-2023 до січня-2024 розцінки на них загалом збільшилися на 12,8%. Однак, наприклад, конкретно електроенергія здорожчала одразу на 69,7%. Причина цього – у червневому підвищенні тарифу. Тоді він зріс до 2,64 грн за 1 кВт*год – причому незалежно від обсягу споживання. Доти ж:

у разі споживання до 150 кВт*год на місяць тариф становив 1,44 грн;
при більшому використанні струму – 1,68 грн/кВт*год.

Загалом же, за даними Держстату, здорожчали практично всі послуги. Найбільше розцінки зросли на вже згадану електроенергію – на 69,7%. На другому місці – з великим відставанням, – прибирання сміття. Воно подорожчало на 5%. Далі йдуть:

послуги з управління багатоквартирними будинками – 4,2%;
утримання та ремонт житла – 3,1%.
Найменше розцінки збільшились на послуги каналізації – на 0,7%. А також на водопостачання – 0,8%.

Водночас вартість деяких послуг не змінилася. Йдеться про:

природний газ;
гарячу воду та опалення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *