Українці активно скуповують сюрстрьомінг: назвали ціни

Українці почали активно скуповувати рибний шведський “делікатес” – сюрстрьомінг. Це квашений оселедець, що піддається консервації та має виразний аромат. Спочатку для закваски використовували оселедець, але пізніше перейшли на використання салаки. Ціна такої витребеньки сягає 3000 грн за банку.

7181_da9ea17fab522e71272a6f71620304c5.jpg (37. Kb)

За словами виробника, у процесі ферментації з’являються речовини, що чинять сприятливий вплив на організм. OBOZ.UA розібрався, скільки коштує цей делікатес і які ще нюанси слід знати потенційним покупцям.

Ціни на сюрстрьомінг в Україні

Як показав моніторинг OBOZ.UA , вартість сюрстрьомінга на великих онлайн-маркетплейсах коливається від 1700 до 3000 гривень за банку. Така ціна обумовлена тим, що виготовляють переброджений оселедець лише в провідних північних містах Швеції.

Висока ціна також обумовлена тим, що цей продукт не придатний до транспортування майже у всіх авіакомпаніях. Причиною такої заборони став специфічний запах продукту під час відкриття чи пошкодження упаковки.

Історія появи сюрстрьомінга

Під час війни між Німеччиною і Швецією солдати зіткнулися з нестачею їжі, але основним раціоном стала засолена риба. З дефіцитом солі постачальники економили, консервуючи оселедець, що призвело до його прокисання, але солдати продовжували його споживати.

Процес настоювання призвів до виникнення корисних речовин, а кислий смак здобув популярність. Після війни ця страва стала популярною серед різних верств населення Швеції і врешті-решт стала місцевим делікатесом, який ресторани почали пропонувати в різних варіаціях.

Сюрстрьомінг у домашніх умовах

Рецепт “делікатесу” простий і коштуватиме гурманам лише 280 гривень за порцію. Проте процес потребує двотижневого квашення оселедця. Для цього знадобиться:

1 кг свіжого оселедця або салаки (270 грн);
250 г солі (7,50 грн);
50 г цукру (2,80 грн);
2 л води.
Спочатку слід зробити тузлук (концентрований розсіл), додаючи сіль і цукор до води. Потім покласти рибу в тару і залити підготовленим розсолом. Після цього рибу слід помістити в прохолодне місце на два тижні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *