В Україні значно подорожчають харчі взимку

Взимку на деякі групи товарів ціни можуть зрости на половину. Цьому сприятиме фактор сезонності та девальвація гривні.

4768_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

Нацбанк прогнозує до кінця року ріст інфляції на 10 відсотків. Але будуть серйозні відмінності від прогнозів та те, як це відчують покупці. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

“На овочі та окремі види товарів як м’ясо та молоко ціни можуть вирости. Через фактор сезонності. Нацбанк прогнозує до кінця року ріст інфляції на 10 відсотків. Але будуть серйозні відмінності від прогнозів та те, як це відчують покупці. Це показник для населення буде відчуватися більше у півтора-два рази. Тобто десь 20 відсотків за відчуттями. Значить і ціни також виростуть”, – сказав Кущ.

Катастрофи з девальвацією гривні, втім, не варто очікувати, додав економіст.

“Але якщо новинне тло не зміниться, то девальвація може продовжуватися. Зараз ми бачили, як Конгрес США не може схвалити пакет фінансової підтримки України. Це означає, що є ризик перенесення цього питання на наступний рік. Хоча є вірогідність, що ракет допомоги нам об’єднають з Тайванем. Але зараз бачимо, що у нас утворюються серйозні дефіцити в бюджеті. Динаміка допомоги наших партнерів гальмує і це відбиватиметься на курсі”, – уточнив Кущ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *